Kapalı Miyom Ameliyatı
Yazar Özlem Gün Eryılmaz • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 21 Temmuz 2022 • Yorumlar:
Miyom ameliyatı kapalı ve açık yapılabilir.
Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır?
Kapalı miyom ameliyatında, hasta tamamen uyutulur, genel anestezi verilir. Göbek deliğinden kamera ile girilerek, rahim ve yumurtalıklar görülür. Miyomun nereye yerleştiği net olarak tespit edilir. Karnın iki yanından, kasık bölgesine yakın şekilde 2-3 adet delik açılır ve ameliyat cihazları bu deliklerden yerleştirilir. Miyom karın içinde çıkarılır, daha sonra laparoskopik bir aletle, küçültülür, deliklerden geçecek hale getirilir ve alt karındaki deliklerden çıkarılır. Miyom çıkarmak için, karın kesilmez, böylece hastada karın kesisi olmaz.
Kapalı miyom ameliyatı için, rahim içine gömülü yada rahim dışına, karın boşluğuna doğru büyümüş miyomlar uygundur. Rahim içine doğru, rahim iç zarında yerleşmiş miyomlar, histeroskopi denilen ışıklı kamera sistemi ile alınır. Histeroskopi sırasında, miyomun % 50’den fazlası görülebiliyorsa, alttan çıkarılabilir, fakat, % 50’den daha azı görülüyor, çoğu rahim duvarında gömülü ise, bazen alttan çıkarılamaz. Böyle durumlarda kapalı miyom ameliyatı da uygulanamayabilir, açık miyom ameliyatı gerekebilir.
Kapalı miyom ameliyatı olanlar, sonrasında ağrının az olduğunu, hemen ayağa kalktıklarını ifade ederler. Hastanede yatış süresi ortalama bir gündür.
Kapalı miyom ameliyatı kaç saat sürer?
Ortalama 1,5 saat sürer.
Kapalı miyom ameliyatı hangi hastalarda yapılır?
Hastaların ameliyat öncesi değerlendirilmesi çok önemlidir. Ultrason ve MR incelemesi ile miyomun yeri, rahim içindeki yerleşimi, kapalı ameliyata uygun olup olmadığı analiz edilir. Rahim dışına doğru büyümüş, saplı miyomları almak çok kolaydır, rahim içine gömülmüş miyomlar da alınabilir. Miyom rahim iç zarına doğru, bebeğin büyüdüğü boşluğa doğru ilerlemişse, laparoskopiden ziyade histeroskopi ile almak gerekir.
Kapalı miyom ameliyatı hangi hastalarda yapılamaz?
Rahim kanseri durumunda kapalı ameliyat önerilmez.
Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kapalı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler, açık abdominal miyom ameliyatı ile aynıdır. Hastanın kanaması olabilir, bu kanama bazen adet kanaması kadar da olabilir. Karın ağrısı olabilir, bu durumda basit ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Antibiyotiklere düzenli devam etmek gerekir. Yemek ve içmek konusunda bir sınırlama yoktur. Ameliyattan bir gün sonra hasta banyo yapabilir. Ameliyat delik bölgesinin kapalı olması, enfeksiyon riskini azaltmak açısından gereklidir. Bir ay cinsel ilişkiye izin verilmez, bu da enfeksiyon ve ağrıyı engellemek içindir. Ağrının giderek artması, ateş olması, gaz ve büyük tuvaleti yapmakta zorlanma durumlarında doktora haber vermek gerekir.
Kapalı miyom ameliyatı sonrası komplikasyonlar nelerdir?
-
Vajinal kanama veya ameliyat delik yerlerinden kanama
-
Enfeksiyon; kapalı ameliyatlar sonrası az görülür, idrar yolu enfeksiyonu yada ameliyat dikiş yeri enfeksiyonu olabilir
-
Ateş olabilir, pek çok hastada yaşanabilir
-
Barsak yaralanması, rahime yakın olduğu için olabilir, çok nadirdir
-
İdrar torbası yani mesane yaralanması, rahime yakın bir organ olduğu için olabilir, çok nadir görülür.
-
Laparotomiye yani açık ameliyata geçilmesi; durdurulamayan kanama durumunda olabilir. Her kapalı ameliyat, az da olsa açığa dönme durumu taşır.
-
Rahim etrafında, karın içinde yapışıklık, her ameliyatta olabilir, kapalı ameliyatlarda daha azdır.
-
Gaz çıkaramama, barsakları ilgilendiren bir komplikasyondur, nadir görülür.
Kapalı miyom ameliyatında, hastanede yatma süresi kısadır, bazen ayaktan yapılır, bazen bir gece yatmak gerekir. Hastanın ameliyat sonrası ağrısı çok az olur, enfeksiyon riski de çok düşüktür. 2-3 gün içinde normal hayata dönebilirler. Ameliyat sonrası mutlaka kontrol gerekir, genellikle bir hafta 10 gün içinde görüşmek gerekir. Ultrason ile yapılan muayenede, alınan parça sonucu yani patoloji sonucu da değerlendirilir.
Kapalı miyom ameliyatı ve Gebelik
Miyom ameliyatı sonrası gebe kalınabilir. Kapalı yada açık ameliyat arasında, gebe kalabilme açısından bir fark yoktur. Asıl konu rahimin kesilmiş olmasıdır.
Kapalı miyom ameliyatı sonrası normal doğum yapılır mı?
● Kapalı miyom ameliyatı sonrası 6 ay gebelik önerilmez, rahimin iyileşmesi beklenir.
● Ameliyat sonrası, gebe kalmakta sıkıntı yaşanırsa, HSG denilen ilaçlı rahim filmi ile rahim ve tüplerin değerlendirilmesi gerekir.