Kapalı Rahim Alma Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Nedir?
Yazar Taha Takmaz • 24 Mart 2023 • Yorumlar:
Anormal kanamalar, ağrılar, miyomlar veya rahim kanseri gibi durumlarda rahmin alınması gerekebilir, bu işlem histerektomi olarak adlandırılır. Rahim alma ameliyatı açık, kapalı (laparoskopik) veya vajinal yollardan yapılabilmektedir.
Laparoskopi kapalı ameliyat olarak da adlandırılan bir ameliyat tekniğidir. Göbek deliğine yapılan 1 cm’lik kesiden ucunda kamera ve ışık kaynağı bulunan çubuk şeklinde bir alet ile görüntü ekrana yansıtılır. Uygulanacak tedaviye bağlı olarak değişmekle beraber karnın her iki yanına yapılan 0.5cm’lik iki veya üç kesiden de laparoskopik ameliyatlara uygun cerrahi aletler yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir.
Kapalı rahim ameliyatı ya da laparoskopik histerektomi ilk olarak 1989 yılında gerçekleştirilmiştir. Son yıllarda kullanımı giderek artan ve yaygınlaşan, laparoskopi tecrübesi gerektiren bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatta sadece küçük kesiler kullanılır. Bu nedenle hastalar için enfeksiyon riski çok düşüktür. Laparoskopik histerektomi genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İlk olarak ameliyat öncesi hastanın durumu incelenir. Daha sonra hastanın genel sağlık durumu incelenir. Hazırlık aşamasında EKG ve alınan kan örneklerine bakılır, riskli bir durum oluşabileceği öngörülürse gerekli tedavilerden sonra ameliyat planlanır veya ilgili bölümlerden görüş alınır. Gerekli görüldüğü taktirde akciğer filmi veya rahimden parça örneği de istenebilir tüm bunlar hastanın sağlıklı bir operasyon geçirebilmesi için önemlidir. Doktor gözetiminde yapılacak kontroller sırasında hastanın düzenli olarak kullandığı ilaç varsa doktoruna belirtmesi gerekmektedir. Yine hastanın herhangi bir maddeye veya ilaca karşı alerjisi varsa doktora belirtmesi gerekmektedir. Hazırlık aşaması tamamlandığında doktor tarafından onay verilirse ameliyat aşamasına geçilir. İşlem genel anestezi altında gerçekleştirilir. Uygun bir şekilde ameliyat sahası temizlendikten sonra göbek deliğinden 1 cm’lik bir kesi yapılarak karın içi karbondioksit gazıyla şişirilir. Ardından göbek deliğinden ucunda kamera bulunan ve görüntüyü ekrana yansıtan optik çubuk yerleştirilir. Sonrasına iki veya üç adet kasık bölgelerine yapılan kesiler ile rahim alma ameliyatı gerçekleştirilir. Yine bu aletler vasıtasıyla kesilen yerlere dikiş atılır ve hastanın anestezi etkisinden çıkması beklenir.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi kapalı rahim alma ameliyatında da karşılaşılabilecek bazı olumsuzluklar vardır.
-
Ameliyat sırasında verilen pozisyon veya karnın şişirildiği karbondioksit gazına bağlı olarak tansiyon düşüklüğü gelişebilir
-
Kesiler her ne kadar küçük olsa da enfeksiyon kapma riski vardır.
-
Ameliyat esnasında rahmin yakın olduğu diğer organlar zarar görebilir.
-
Karın içi oluşabilecek basınç nedeniyle ameliyat sonrası dönemde sağ omuzda ağrı yaşanabilmektedir.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Kaç Saat Sürmektedir?
Kapalı rahim alma yaklaşık olarak 1 - 1,5 saat sürmektedir. Hastanın kilosu, genel sağlık durumu veya daha önce geçirilen operasyonları ameliyat süresini uzatabilir. Özellikle obez hastalarda her ameliyatta olduğu gibi kapalı ameliyatlarda da süre uzayabilir ve riskler artabilir.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyattan sonra ağrı ve sancı hissedilmesi gayet normal bir durumdur. Hafif baş dönmesi kusma gibi belirtiler ameliyat sonrası yine çok sık olarak karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Ameliyat sonrasında birkaç saat istirahat edilmeli ve ayağa kesinlikle kalkılmamalıdır. Mide bulantısı olabileceği için bu süreç içerisinde hiçbir şey yiyip içmemekte fayda vardır. Birkaç saatin ardında yine yeme ve içme aktivitelerimize dikkat etmeliyiz. Ameliyat sonrası kabız olma ihtimalini göz önünde bulundurarak direk katı gıdalar yerine sıvı ağırlıklı beslenilmelidir. Doktorunuzun onay vermersiyle katı gıdaya geçebilirsiniz, katı tüketiminde de ilk etapta sebze ağırlıklı, lifli gıdalar tüketilmesi uygun olacaktır. Hastaneden taburcu olduktan sonra doktorunuzun uyarıları dikkatle dinleyip gerekirse bir yakınınıza not aldırmalısınız. Ameliyattan sonraki gün daha kolay iyileşebilmesi için dikiş yerlerinin üzerindeki bantlar açılır. Duş almanıza engel bir durum yoktur ancak sonrasında bu dikiş yerlerini kuru tutmalısınız. Bu yaranın iltihap kapmasına sebep verebilir. Ağır kaldırmamaya dikkat edin. Emzirme çağında çocuğunuz varsa eğer emzirme sırasında mutlaka çevrenizden yardım alın. Ameliyat sonrasında belirli bir süre geçtikten sonra yürüyüş yapılabilir. Beslenme de iyileşme süresini kısaltan veya uzatan önemli bir faktördür. Dengeli beslenme doktorunuz tarafından önerilecektir. Günlük meyve ve sebze tüketimine önem göstermelisiniz. Aynı zamanda yeterli oranda protein tüketmek iyileşme sürecinde önemli bir unsurdur. Su tüketimine de özen göstermeliyiz günlük 2 litre civarında suyu mutlaka tüketmeliyiz. En önemli hususlardan biriside doktorunuzun verdiği ilaçların kullanımıdır. Verilen ilaçlar düzeli olarak kullanılmalıdır, aksi takdirde ilaçlar işlevini yitirebilir.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Ağrılar
Kapalı rahim ameliyatı sonrası hafif düzeyde ağrıların olması normaldir. Doktorunuz ağrılarınızın azalması için gerekli ilaçları verecektir. Bu ilaçların ağrılarınızı geçirmediğini düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz. Gerekli görüldüğü taktirde ilacınızı değiştirebilir ya da dozajı arttırılabilir. Bu ağrılar genelde ilk birkaç hafta etkisini azaltarak devam etmektedir. Daha sonra ağrı duyma sıklığı azalmakta zamanla kaybolmaktadır. 1-2 hafta boyunca vajinada kanamalar olabilmektedir.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Tehlikeli Olabilecek Belirtiler
Kapalı rahim ameliyatı sonrasında bazı belirtiler normaldir fakat bazı belirtiler risk olarak kabul edilir. Bu durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilir. Peki ameliyat sonrası hangi belirtiler risk oluşturabilir? Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Yüksek ateş
-
Yoğun olarak gerçekleşen kanamalar
-
Şiddetli, geçmeyen karın ve kasık ağrıları
-
Yoğun ve ağır bir şekilde kokan vajinal akıntılar
-
Bacaklarda veya vücudun başka yerlerde şişlik oluşması
-
İdrar yaparken yanma hissi
-
Bulantı ve kusmanın olması
Ameliyat sonrası bu belirtilere sahip kişiler zaman kaybetmeden doktoruna danışmalıdır.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Cinsel Yaşam Etkilenir Mi?
Hastaların ve eşlerinin merak ettiği bir diğer konu ise kapalı rahim alma ameliyatı sonrası cinsel yaşamdır. Halk arasında yaşanan yaygın yanlış görüşlerden birisi de cinsel yaşamın olumsuz olarak etkileneceği konusudur. Ameliyat sonrasındaki 6 haftalık süreçte cinsel birliktelik olmamalıdır. Hasta iyileşme sürecini tamamladıktan sonra normal cinsel yaşantısına dönebilir. Cinsel birlikteliğin yaşandığı yer vajinadır. Bu ameliyat sonrasında vajinada dolayısıyla cinsel hayatta olumsuz anlamda bir etkilenme olmamaktadır.
Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Beni Neler Bekliyor?
Cinsel yaşantının tekrar başlaması 6 hafta sonra olmalıdır. Biz hekimlere en çok sorulan sorulardan biri de menopoz durumudur. Rahim alma ameliyatı olan bir kadın bir daha çocuk sahibi olamaz, regl kanaması da yaşamaz ancak menopoz ve menopoz bulguları (sıcak basması, vajinal kuruluk, sinir-stres-gerginlik, kemik erimesi, cinsel isteksizlik) ortaya çıkmaz. Çünkü bu ameliyat sırasında rahim alınmakta ve herhangi bir problem izlenmezse yumurtalıklar korunmaktadır. Kısacası kişinin sosyal ve cinsel yaşantısını etkileyecek bir olumsuzluk izlenmemektedir.