Kar Psikolojisi
Yazar Nazan Sondaç Köroğlu • Psikolog • 21 Şubat 2020 • Yorumlar:
Yılın ve şehrimizin ilk kar yağışı değildi bu belki ama son olmadığı da kesin..
Kış soğuğuyla çoktan gelmişti fakat değişen dünya ikliminde kar yağışına daha geç kavuşur olduk. Ülkemizde kışın ve kar yağışının etkisi, kişilerin algısına göre farklılık gösterse de asıl olan uzun süredir alışık olmadığımız bir doğa görüntüsüne kavuşmuş olmak çoğu birey için olumlu etki yaratıyor.
Yapılan araştırmalara göre, insanlar nadir yaşanan doğa olayları karşısında mutlu olurlar tabi yaşanılan fiziki şartlarında bu mutluluğa ortak olması gerekir. Karın o pozitif etkisini yaşayabilmek için olumsuzlukların en aza indirilmesi gerekir. Ulaşım ve diğer çevre şartları iyileştirildiğinde kar herkes için keyif olabilir. Elbette bireysel olarak bizler de kış şartlarına uygun önlemlerimizi alırsak bu keyfi yaşayabiliriz..
Yine insan ruhuna iyi gelenlerden bir diğer durum aldığımız havanın oksijen bakımından zenginliğidir.. Kar yağışı havayı temizler, insana zarar veren mikrop ve bakterileri temizler.
Kar, yapılan araştırmalara göre; insanlara değişimin etkilerini yaşatıyor. Değişim, insan da adrenalini arttırıp mutluluk hormonu salgılıyor. Bu doğal tabiat olayı da çoğu insanın rahatlayıp gevşemesine yardımcı oluyor.
Bir de çoğumuz bilir ve inanır ki renklerinde dili ve insan psikolojisine etkisi vardır. Beyaz renk psikolojide, iç açıcı ve ferah renklerden biri olarak bilinir. Nasıl ki baharda yeşiller pembeler bize iyi geliyorsa, kışın da beyaz öyle iyi gelir ruha..
Kar yağışını ‘’beraberlik’’ içinde fırsata çevirebiliriz. Akşamları evde aile üyeleri ile geçirilecek zaman artar ve bu iletişim için bize fırsat sunar. Yapılacak etkinlikler kısıtlandığında artan akraba, komşu ve arkadaş ziyaretleri de insanların birbirleri ile daha fazla zaman geçirip, etkileşimde kalmaya fırsat sağlar.
‘’Hiç mi olumsuz etkisi yok?’’ diye sorarsanız, ne yazık ki insan psikolojisine salt iyi gelen tek bir şey hiçbir zaman yoktur, dolayısıyla kar yağışından olumsuz etkilenen bireylerde elbette vardır. Özellikle panik atak ve mevsimsel depresyondan muzdarip kişileri kar olumsuz etkileyebilmektedir. Kar yağışı ulaşım, kaza ve beslenme gibi sosyo-ekonomik problemlere yol açtığı için bu kişilerde tedirginlik ve paniğe yol açabiliyor. Araştırmalara göre panik atak hastalığı olan kişiler kış günlerinde daha fazla eve kapanıyorlar. Nedenleri araştırıldığında ise, dışarı çıkarlarsa başlarına bir felaket gelmesinden korktukları gözlemleniyor. Kışın azalan güneş ışınları da uyku ve hormonlarda düzensizliğe yol açıyor ve beyindeki kimyasal madde oranları bozulduğunda depresyona yatkın bireyler de mevsimsel depresyonu tetikleyebiliyor.
İnsan psikolojisi her görüntüden, her durumdan, her olaydan az ya da çok etkilenir. Bu, elbette sizin psikolojik alt yapınızla doğrudan ilişkili bir durum. Tekrar etmekte fayda var, istisnaları göz ardı etmemekle birlikte, araştırmalar kar yağışının çoğu insana iyi geldiği yönünde.