Karaciğer Tümörleri
Yazar Acar Tüzüner • Genel Cerrah • 17 Ekim 2018 • Yorumlar:
Karaciğer karın boşluğunun sağ üst kadranını tamamen kaplayan karnın en büyük organıdır. Karaciğerde iyi huylu(benign) veya köyü huylu(malign) tümörler görülebilmektedir.
Karaciğerde kitlelerin değerlendirilmesinde ultrasonografi, dinamik karaciğer MR ve dinamik karaciğer tomografisi kullanılmaktadır. Çoğu zaman görüntüleme yöntemleri ile karaciğerde ki kitlelerin ayırıcı tanısı yapılabilmektedir.
Karaciğerin İyi Huylu Tümörleri
Karaciğerin en sık görülen iyi huylu tümörleri hemanjiyomlar, adenomlar, fokal nodüler hiperplazi (FNH)’dir.
Karaciğer hemanjiyomları – Çoğu zaman tesadüfen başka nedenle yapılan görüntüleme sırasında tespit edilir. Hemen her zaman iyi huylu olan bu tümörler nadiren büyür. Dev boyutlara ulaşabilseler de belirti ve bulgu vermeyen hemnjiyomlarda ameliyat gerekli değildir. Semptomatik hale gelen karaciğer hemanjiyomlarında cerrahi en önemli ve çoğu zaman tek tedavi seçeneğidir.
Adenomlar- Karaciğerde görülen adenomlar, oral doğum kontrol hapları kullanımı ile yakın ilişkilidir. Yüksek oranda kanama riski ve kötü huylu tümörlere dönüşme riski nedeniyle çoğu zaman ameliyat edilmeleri gerekir.
Fokal Nodüler Hiperplazi(FNH)- Kötü huylu olmayan bu tümörler belirti ve bulgu vermedikleri sürece ameliyat edilmeden takip edilebilir.
Karaciğerin Kötü Huylu Tümörleri
Karaciğerin kötü huylu tümörleri, karaciğer dokusundan gelişen tümörler ve metastatik tümörler olarak ikiye ayrılır.
Karaciğerin Kendi (Primer) Tümörleri
Hepatosellüler Adenokarsinom- En sık görülen karaciğerin kötü huylu tümörüdür. Ülkemizde en sık sebebi Hepatit B ve Hepatit C taşıyıcılığıdır. Çoğu hastada karaciğer parankim hastalığı ve siroz eşlik eder. Tedavi seçenekleri arasında karaciğerdeki tümörün çıkarılması(rezeksiyon), karaciğer nakli, radyofrekans ablasyon tedavisi, transarteriyelkemoembolizasyon tedavisi, Iy99 tedavisi ve Sorafenib sayılabilir. Hastaya tedavi şansı veren yöntemler karaciğer rezeksiyonu ve karaciğer naklidir. Diğer yöntemler tamamlayıcı veya palyatif yöntemlerdir.
Kolanjiyokarsinom- Karaciğerdeki safra yollarından gelişen tümörlerdir. Tümörün karaciğer rezeksiyonu ile çıkarılması etkili tedavi yöntemidir.
Karaciğerin Metastatik Tümörleri
Karaciğer zengin kan akımı ve lenfatik sitemi nedeniyle sıklıkla diğer organların tümörlerininin sıçradığı(metastaz) yaptığı organların başında gelmektedir. En sık kalın barsak(Kolon) tümörleri metastaz yapmaktadır. Bunun dışında nöroendokrin tümörler, mide, pankreas tümörleri, meme kanserleri gibi pek çok değişik kanser tümörü karaciğer metastaz yapabilmektedir.
Karaciğerde Kolon Kanseri Metastazları- Karaciğerin en sık metastatik tümörüdür. Kolon kanseri hastalarının %50’ye yakınında karaciğer metastazı görülür. Kolon kanseri metastazı olan hastalarda, karaciğerdeki tümörlerin çıkarılması tedavi seçeneğidir.