Karakter Gelişiminde Ahlaki Değerlerin Yeri
Yazar Dilan Hilal Altürk • 21 Ocak 2019 • Yorumlar:
İnsanın en büyük görevi, hayatın anlamı, gayesi ve gerçek değerini keşfetmek ve diğer insanlarla paylaşmaktır. Ahlaki değerler, insanı insan yapan değerlerdir. Bu değerlerin tümü insanı oluşturur; eylemlerimiz, davranışlarımız ve seçimlerimiz şahsiyetimizin / karakterimizin ifadesidir.
İnsanın şahsiyeti, karakteri, yaşantısı ile oluşur ve gelişir. Ahlaki yaşantı insanın şahsiyetini oluşturan hayatı boyunca devam eden tutarlı olma halidir. Bu yüzden ahlaki hayat içimizdeki iyiliği sürdürdüğümüz her zaman iyi niyet sahibi olduğumuz hayattır. Ahlaki hayat, insanın şahsiyetlerini geliştirerek inşa eder. Bu inşa sürecinde kişi, kendi bencilliğinden çıkar ve içindeki özle karşılaşır. Bu karşılaşmada , Yunus Emre'nin " bir ben vardır benden içeri" deyişinde olduğu gibi içimizdeki, en derinimizde ki öz "ben"i fark ederiz. Bu öz "ben", hem kendine hem de diğer varlıklara saygı duyar ve aynı zamanda tüm var olanlar karşısında sorumlu olmak, insana ve hayata saygılı olmak demektir.
Ahlakı, " şahsiyet/karakter" olarak tarif edersek her insanın ortak olan ve bütün insanlarca paylaşılmış olan insani değerlerden yeterince pay almış bir "benlik" geliştirmek zorunda olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Şahsiyetin gelişmesi, iyi ortamlarda gerçekleşir. Bu yüzden kişinin iyi olan şeylerle ilişkisi , şahsiyetinin gelişiminde fayda sağlar. Kişiliği geliştirmeyen, engelleyen şeyler ise kötüdür. İnsan şahsiyetini geliştirmek ve olgunlaştırmak için iyiliklere yönelmek, kötülüklerden uzak durmalıdır.
Çocuğa küçük yaşta verilecek düzgün eğitim, yaşamı boyunca yanlış olayların içine girmesini önleyecek ve doğruları prensip edinerek, çevresi ile uyumlu yaşamasını sağlayacaktır. İnsanın ahlaki açıdan kendisine, aile fertlerine ve çevresine karşı sorumlulukları vardır. Bu kişi çocuk da olsa görev ve sorumluluklardan uzak tutulmamalıdır. Ahlaki değerlerin dil öğrenmek gibi küçük yaşlarda kazanılacağını unutmamalıyız. Çevremizde insanların kötülük, hırsızlık, yalan ve ahlaksızlıklar gibi şeyler değil, iyilik ve dürüstlükten bahsetmesi hepimizi mutlu edecektir. Bununda olabilmesi için yaşantımızda ahlaklı davranmaya özen göstermeli, göstermeyenleri elimizin yettiği, dilimizin döndüğünce uyarmalıyız. MEVLANA güzel ahlakın değerini “Bütün Cihanı Araştırdım, Güzel Ahlaktan Daha Üstün Bir Liyakat Bulamadım” diye ifade etmiştir.