Karamsarlık Öldürüyor
Yazar Mustafa Güler • Kalp Ve Damar Cerrahı • 30 Kasım 2018 • Yorumlar:
‘’En kötüyü beklersen asla hayal kırıklığına uğramazsın"
Hayat felsefesi olarak çoğu zaman karşımıza çıkar. Fakat kalp hastaları için bu kötümser bakış açısı maalesef onların ölüm risklerini artırıyor.
Finlandiya'da yapılan bir çalışmada koroner kalp hastalığı olan daha karamsar hastaların daha düşük karamsarlık derecesine sahip olanlara göre ölüm ihtimalleri daha yüksek bulundu. Bunun yanında yüksek iyimserlik seviyelerinin hastaları koroner kalp hastalığına karşı korumadığını da keşfettiler.
Çalışma 2002 de başlamış ve 52-76 yaş arası 2.267 hasta dahil edilmiştir. Hastalara iyimser ya da kötümserliklerinin tanımlanması için testler yapılmış ve hastalar ortalama 11 yıl takip edilmiştir. 121 hasta koroner kalp hastalığından ölmüş ve bunlar oldukça kötümser gurupta yer almıştır.
Kalp ve Damar Cerrahı Prof.Dr.Mustafa Güler konu ile ilgili şu bilgileri verdi:
Günümüzde teknolojik gelişmeler insanın kullanımına sunuldukça hayatın daha kolaylaşması beklenirken neredeyse tam tersi olmaktadır. Özellikle modern toplumlarda büyük şehirlerde yaşam gitgide zorlaşmakta ve stress artmaktadır. Bireyden beklenti artmakta bu da karşımıza stressli depresif ve karamsar kişiliği çıkarmaktadır.
A tipi kişilik dediğimiz hırslı, çalışan, tutkulu, zamanla yarışan kişilik tiplerinde kalp krizi riski oldukça fazladır.Yapılan birçok çalışmada depresyon tanısı konulan erkek ve kadınların uzun yıllar boyunca takiplerinde koroner arter hastalığına yakalanma veya kalp krizi geçirme riskinin depresyonu olmayan bireylere göre 2 veya 3 kat yüksek olduğu gösterilmiştir.
Koroner arter hastalığı en sık görülen kalp hastalığıdır ve ABD de yıllık 370.000 kişi bu yüzden hayatını kaybetmektedir. Koroner arter hastalığında problem kalbi besleyen damarların zamanla daralması ve kalp kasına oksijen sağlanmasının bozulmasıdır. Hastalığın ilerlemesiyle kalpte aritmi, kalp yetmezliği veya direk kalp krizi gelişerek hasta hayatını kaybedebilmektedir. Risk faktörleri arasında depresyon özellikle gençlerde öne çıkmakta, kadınlarda ise sigara, hipertansiyon, obezite ve diyabet ten daha fazla önemli olmaktadır.
Evet kötümser bakış açısı, karamsarlık ve stres altındaki bireylerde kanda kortizol ve adrenalin seviyelerinde artma meydana gelir. Bu da kalp atışında hızlanma, kan basıncında yükselmeler, kalpte ritm bozuklukları, nefes alma güçlüğü ve ağız kuruluğu gibi belirtiler verir. Kronik stresin getirdiği uykusuzluk, sinirlilik, aşırı yeme ile kilo alma, sigara ve alkol kullanımında artma kalp sağlığına zarar veren faktörlerdir.
Bu yüzden kalp sağlığı için ;
Sürekli olumlu olun ve pozitif düşünün,
Karamsar, negatif insanlarda uzak durum,
Aşırı yemek ve kilo almak, uyku düzensizlikleri, sigara ve alkol kullanımda artış, hipertansiyon, taşikardi (nabzın hızlanması) şeker intoleransı stresle tetiklenebilir unutmayın!