Karantina Süreci Çocukların Psikolojisini Etkiliyor
Yazar Gözem Kıray Kaş • Psikolog • 5 Ekim 2021 • Yorumlar:
Virüs sadece biz yetişkinlerin değil çocukların sağlığını da etkilemektedir. Bakıldığında ülkemizde birçok toplumsal olağan dışı olay gerçekleşmektedir. Günlük yaşantımızın akışını bozacak şeklinde oluşan olaylar bizler ve çocuklar için travma niteliğinde sayılıyor. Travma beklenmedik şekilde gelişen bizlere korku, kaygı yaratan süreçlere denir. Travma sadece bizlerin yaşadığı olaylar olarak tanımlanmamaktadır. Çevremizdeki bireylerin tecrübeleri ve onların verdiği reaksiyonlar da bizler ve çocuklar için travma sayılmaktadır.
Günümüz yaşantısında çocuklar okul , kurs ve aile etkinlikleri derken yoğun bir hayatın içinde iken tanımlayamadıkları bir sürece girdiler bir anda ebeveynler dışarıda işlerini halletmeye devam ederken belli oranda çocuklar dışarı çıkamadılar. Bu da onlar için istenilmeyen duyguların yaşanmasına yol açtı. Örneğin korku, endişe, kaygı gibi. Uzun süren olumsuz duyguyu yaşamak bireylerde tükenmişlik sendromu yada travmatik durumu normalleştirmeye başlamaya sebep olur. Örneğin çocuklar sürekli evde ve internet başında zaman geçirdiklerinden karantina süreci ile konfor alanlarından çıkmak istememeye başladılar.
Ebeveynleri örnek alarak pandemi nedir, kendimizi nasıl koruruz , ne zaman bu süreç bitecek gibi çeşitli sorularına cevap aradılar. Bu dönemde ailelerin kendi ruhsal süreçleri çocukların karantina sürecini nasıl atlattığını belirledi. Daha öncesinde var olan iletişim problemleri aileleri ile yaşanılan sorunların daha gözle görülmesine neden oldu fakat bunun yanında bazı ailelerin daha fazla çocukları ile zaman geçirdikleri için iletişim sorunlarının ortadan kalkmasına sebep oldu.
Karantina süreci sonrası çocukların ruh sağlığı için yapılacaklar çocukların bu süreci olumlu atlatmalarına neden olmaktadır. Peki nedir yapılması gerekenler:
-
Çocukların okulda kendilerini nasıl korumaları gerektiğini kısa ve net bir şekilde hatırlatmak
-
Çocukların sorularını geçiştirmemek
-
Çocuğunuz ile iletişim odaklı ve bağ odaklı oyunlar oynamak
-
Ebeveynler olarak kendi ruh sağlığımıza dikkat etmek
-
Çocuğunuzda daha öncesinden farklı davranış örüntüleri gözlemleniyorsa bir uzmandan yardım almak
-
Çocukları korumak adına konfor alanında tutmamak
-
Kendilerini güçlü hissettikleri alanları konuşmak
-
Güçlü hissedebilecekleri oyunlar oynamak
-
Duygu regülasyon oyunları oynamak