Karın Duvarı Nedir? Yapısı Nasıldır?
Yazar Tamer Şakrak • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 25 Ocak 2016 • Yorumlar:
Karın duvarı (iç karın), birbirine bağlı kas gruplarıve zarlar tarafından oluşturulan ve tıpkı bir silindir gibi iç organları sararak, onları koruyan bir yapıdır. Aynı zamanda bu kas gruplarının hareketleri, gövdenin farklı yönlere eğilmesi ve dönmesini kontrol etmektedir. Bu silindir şeklindeki karın duvarının ön kısmını, göğüslerin hemen altından başlayıp, kasığa kadar yanyana uzanan bir çift kastan oluşturulur. Bu kaslara ‘Rektus Abdominis Kasları’ adı verilir. Rektus kasları, gövdenin öne doğru hareketini (mekik hareketi) sağlar ve tüm karın duvarının en zayıf yeri, iki rektus kası arasında boylu boyunca uzanan kalın zardır.
Gebeliğin Karın Duvarında Oluşturduğu Deformasyonlar Nelerdir?
Gebelik döneminin özellikle son aylarında karın iyice büyür. Fazla kilo alan ya da karın yapısı yeteri kadar sağlam olmayan kadınlarda karın duvarı genişler. Aynı zamanda rektus kaslarını bir arada tutan zar yırtılır ve aralarında boşluk oluşacak şekilde kaslar birbirinden uzaklaşır. Bu duruma ‘Rektus Diyastazı’ adı verilir.
Özellikler tekrarlayan gebelikler sonrasında; birbirinden uzaklaşan rektus kasları arasından mide öne doğru yer değiştirir, genişler. Hacmi artan mide, tokluk duygusunun oluşumunu geciktirir, daha fazla yemek yenmesi sonrasında mide daha öne çıkar. Bu durum kadında hem karın sarkması hem de şişmanlık (obezite) olarak ortaya çıkar. Karın bölgesinin yağlanması ve genişlemeye bağlı deri sarkması tabloya eşlik eder. Sonuç olarak; göbek deliğinin hemen üzerinde şişlik ile karakterize midenin genişlemesi ve göbek deliğinin altında deri sarkması kalıcı bir problem olarak ortaya çıkar.
Karın Sarkmasının Oluşturduğu Sorunlar Nelerdir?
En önemli sorun önlenemeyen kilo alımı ve şişmanlıktır. Bu hastalar gece boyunca mide içeriğinin boşalmasına bağlı sabahları kendilerini daha ince ve formda hissederler. Ancak ilk öğünle birlikte midenin öne hareketi tetiklenir ve karın sarkması ortaya çıkar.
Kişi karın sarkması nedeniyle olduğundan daha yaşlı ve formsuz görünürken, ileri derece kilo alımlarında kişinin hareketliliği azalır.
Karın sarkması özellikle kadının kendi vücudunu beğenmemesi, kendine güven duygusunda azalma ve giyecekleri üzerine yakıştıramaması, vücudunun dikkat çekmesinden kaçınma gibi gerekçelerle sosyal ortamlardan uzaklaşması sonuçlarını doğurur.
Karın Germe Ameliyatı(Abdominoplasti) Nedir?
Gerek sarkan karın derisinin toplanması, gerekse genişleyen ve birbirinden ayrılan, uzaklaşan karın kaslarının tekrar toparlanmasını sağlayan ameliyata ‘Abdominoplasti’ adı verilir. Bu ameliyatta; sezeryan kesisine benze ama daha uzun bir kesi yapılarak, önce deforme olmuş karın kaslarına ulaşılır. Bu kaslar boylu boyunca birbirine dikilerek, aralarındaki ayrışma giderilir. Bu işleme ‘Rektus Plikasyıonu’ adı verilir.
Karın Germe Ameliyatının Tipleri Nelerdir?
Karın germe ameliyatı mini ve tam olarak 2 tipte yapılabilir. Ameliyatın hangi tipte yapılacağını belirleyen şey rektus kaslarındaki gevşeme derecesi ve derideki sarkma miktarıdır.
Tam Karın Germe Ameliyatında; Göbek deliği yerinden ayrılarak, birbirinden ayrışmış kaslar yukarıdan aşağı kadar birbirine yaklaştırılır ve göbek deliğinden itibaren alttaki doku tamamen çıkarılır.
Mini Karın Germe ameliyatında ise işlem sadece göbek deliğinin altında kalan kısma uygulanır, göbek deliği yerinden ayrılmaz.