Karın Estetiği (Abdominoplasti)
Yazar Emrah Efe Aslaner • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:
Karın bölgesi gerek erkeklerde gerekse kadınlarda, özellikle kilo alımında ilk etkilenen bölge olmaktadır. Kadınlarda bununla birlikte doğum sonrasında oluşan sarkma ve çatlaklar da karın bölgesinde ciddi deformasyona neden olmaktadır. Karın bölgesinde ortaya çıkabilecek problemler temel olarak, artmış yağ dokusu miktarı ve esnekliğini yitirerek sarkmış, çatlaklar içeren deri ile ilişkilidir. Hastada bu faktörlerden sadece biri bulunabileceği gibi her ikisi aynı anda birlikte de görülebilir. Karın derisinde önemli deformitesi olmayan ve temel olarak ciltaltı yağ dokusu artışı sorunu olan hastalarda uygun tedavi seçeneği Liposuction olmalıdır. Sarkmış ve çatlaklar oluşmuş bir karın cildi varlığında ise karın germe (abdominoplasti) ana tedavi seçeneğidir. Bu hastalarda beraberinde ciltaltı yağ dokusu fazlalığı olup olmamasına göre ameliyatta liposuction gereksinimi de olabilmektedir.
Karın germe ameliyatı temel olarak ikiye ayrılır. Bunlardan ilki mini karın germe (mini abdominoplasti) adı verilen, karın cildi deformitesi daha sınırlı hastalarda uygulanan, daha kısa bir kesi ile uygulanan operasyondur. Diğeri ise tam karın germe (full abdominoplasti) denen, tüm karın dokusunun şekillendirildiği operasyondur. Ülkemizde karın germe ihtiyacı ile tarafımıza başvuran hastaların büyük çoğunluğunda tam karın germe operasyonu gerekmektedir.
Karın germe ameliyatı genel anestezi altında uygulanan ve yaklaşık 3 saat süren bir ameliyattır. Ameliyatta alt karın katlantısı boyunca yapılan ve ameliyat sonunda iç çamaşırının altında gizlenen bir kesi ile girilerek tüm karın dokusu kaburgalar hizasına kadar serbestleştirilir. Bu esnada göbek deliği yeniden şekillendirilmek üzere korunur. Özellikle karnın yan bölgelerinde müdahale gerekecek miktarda yağ birikimi olan hastalarda liposuction uygunlanır. Ardından çoğu hastada mevcut olan rektus diyastazının (Karın kaslarının birbirinden ayrılarak sarkık ve güçsüz bir karın duvarı oluşturması) tedavisi için, karın kasları orta hatta birbirine dikilir. Karın bölgesindeki çatlaklar içeren deforme deri ortadan kaldırılır ve göbek deliği yeniden şekillendirilir. Ameliyat sonrasındaki gece hasta ağrı kontrolü ve uygun antibiyotik tedavisi için hastanede kalmalıdır. Karın germe ameliyatında, karın kaslarının orta hatta dikilmesi işlemi, mutlaka uygulanması gereken fakat ameliyatı diğer bir çok plastik cerrahi ameliyatından farklı olarak bir miktar ağrılı hale getiren temel unsurdur. Fakat uygun ağrı kesici tedavisi ve önerilerle, ağrı şikayeti kontrol altına alınabilmektedir. Hastaların büyük çoğunluğu ameliyattan bir gün sonraki sabah taburcu edilmektedirler.
Ameliyattan sonraki dönemde 7-10 gün kadar hastaların hafif öne eğik yürümeleri ve karın bölgeleri ile ilgili ağır egzersizlerden kaçınmaları önerilir. İkinci haftadan sonra aşamalı olarak arttırılan egzersizler ve uygun diyet ile karın bölgesi ameliyattan sonraki 3.-6. aylarda son derece iyi bir görünüm alarak hastayı belirgin şekilde mutlu etmektedir
Yazar
Emrah Efe Aslaner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Emrah Efe Aslaner
Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Op. Dr.