KARIN GERME – KOL GERME – UYLUK GERME
Yazar Saime İrkören • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı, Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı, Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 26 Kasım 2017 • Yorumlar:
Karın – Kol – Uyluk Germe
Aşırı kilo alıp verme ve yaşlanmaya bağlı deri elastikiyet kaybı ile karın, kol ve uyluk bölgemizde fazla derininin germe işlemine germe operasyonları demekteyiz.
Karın Germe
Aşırı kilo alma, aşırı kilo kayıpları sonrası karın derisi ve karın kaslarında oluşan sarkmalar sonucu oluşan şekil bozukluklarını düzeltmek için yaptğımız ameliyata karın germe ameliyatı diyoruz.
Karın Germe Ameliyatına Başvurma Sebeplerimiz
- Karın derisinde sarkıklık
- Doğum sonrası dönemde karın kaslarında gelişen yırtığa bağlı sarkma ve şekil bozuklukları
- Karındaki deri sarkıklığına eşlik eden çatlakların giderilmesi
- Karın bölgesinde aşırı yağlanmaya eşlik eden deri ve deri altı dokusu sarkıklığı
Karın Germe Ameliyatı
Karın germe ameliyatı, genel anestezi altında yakalşık 2 saat süren bir ameliyattır. Karın dokusunda aşırı yağlanma ve kas yırtıklarına bağlı fıtıklaşma mevcut hastalarda ameliyat süresi biraz daha uzayabilmektedir. Ameliyat sonrası karın içindeki kirli kanı çeken drenler yerleştirilip, karın germe korsesini takıyoruz. Hastane kalış süremiz 1 gündür. Ameliyatın ertesi günü hasta ilk kontrolerinden sonra evine gidebilir.
Karın germe ameliyatı teknikleri; deri ve deri altı yağ dokusunu sarkıklık derecesine göre karar verilecek olan iki yöntem ile gerçekleştirilir. Bunlardan mini karın germe; göbek üstünde deri ve doku fazlalığı olmayıp sadece göbek altı bölgesinde hafif bir deri ve yağ doku fazlalığı olan hastalara uygulanır. Klasik karın germe de ise göbek altı ve göbek üstü bölgede sarkıklık ve deri fazlalığı mevcuttur. Klasik karın germede eğer daha önce sezeryan ile doğum yapmış iseniz sezeryan izinin olduğu hatta eğer böyle bir iziniz yoksa da, kilot çizginiz içinde kalacak şekilde karının en alt bölgesinden yapılan kesi ile göbek altındaki tüm sarkık doku çıkarılır. Aynı zamanda gevşemiş olan karın kasları içeriye katlanarak dikişler yardımı ile daraltılır. Göbek deliği, karında geriye kalan deriden yeni açılan bir delikten çıkarılarak yeni yerine oturtulur.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Ağrı
Karın germe ameliyatı sonrası karın kaslarını sıkılaştırmak için kullandığımız dikişlere bağlı, dokudaki şişkinlik ve gerilmesine bağlı ortalama 3 gün yoğun bir ağrı hissedilmesi olağandır. Fakat bu ağrı 3. günden sonra giderek azalmakta ve yaklaşık 1. haftada tamamen geçmektedir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme
Karın germe ameliyatı sonrası karın dokusında morluk ve şişlikler yaklaşık 15 gün boyunca devam edecektir. Bu şişliklerin ve morlukların giderilmesi için krem öneriyoruz ve en az 6 hafta boyunca karın korsemizi çıkarmamanızı söylüyoruz. Karın içerisindeki kirli kanı çeken drenleri ameliyat sonrası 3. veya 5. günde çıkarıyoruz. Dren çıkarıldıktan sonra duş almaya izin veriyoruz. Ameliyat sonrası, yaklaşık 15 gün boyunca karın kaslarına yerleştirilen, kaslardaki sıkılığı sağlayan dikişlerin atmaması için hafif öne eğik şekilde yürümenizi öneriyoruz. Drenler çekildikten sonra ilk pansuman yapılıyor, daha sonra her hergün düzenli olarak pansumanlarınızı yapmanızı ve antibiyotiklerinizi kullanmanızı öneriyoruz. Karın kaslarınızı zorlayacak egzersizlerden en az 2 ay boyunca uzak kalınmalı, fakat ağır tempolu olmayan egzersiz ve yürüyüşlerin yapılması da kan dolaşımı ve iyileşme sürecinizi arttıracaktır. Bikini ve kilot çizgisi altında kalan yaklaşık 8-10 cm boyundaki izler 6. aydan sonra kırmızı olan rengini kaybedip, çatlak izi şeklinde kalacaktır.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler
Enfeksiyon: Çok nadiren, özellikle şeker hastalığı olan bireylerde görülebilir. Antibiyotik tedavi ile önüne erken dönemde geçilir.
Kan Birikmesi: Drenlerin yeterli çalışmadığı durumlarda yada hastanın kan sulandırcı ilaçlar içmesi durumunda gözlenir. Erken dönemde müdahale edilerek biriken kan boşaltılır.
Kötü Yara İzi: Eğer hastanın yara iyileşme durumu sıkıntılı, vücut iz dokusu bırakmaya ve aşırı iyileşmeye genetik olarak yatkın ise karşılaşılabilir. Bu durumda iz giderici enjeksiyon işlemleri gerekli olabilir.
Kol Germe
Aşırı kilo alıp verme ve yaşlanmaya bağlı deri elastikiyet kaybı ile birlikte cilt altı yağ dokusunun azalmasına bağlı kollarda oluşan sarkıklığın tedavisi için yapılan ameliyata kol germe ameliyatı diyoruz.
Kol Germe Ameliyatına Başvurma Sebeplerimiz
- Kol derisinde yaşlanmaya bağlı deri sarkıklıkları
- Aşırı kilo alımına bağlı kol dersinde ve yağ dokusunda oluşan sarkıklıklar
- Tüp mide ameliyatı gibi zayıflama operasyonları sonrası oluşan kol derisi sarkıklıkları
Kol Germe Ameliyatı
Kol germe ameliyatı, genel anestezi altında sarkıklığın derecesine bağlı olarak 1,5-2,5 saat süren bir ameliyattır. Kol derisindeki sarkıklık sınırlı miktarda ise ya da sadece üst kolun koltuk altına yakın kısımlarında sarkıklık varsa kesi izi, sadece koltuk altında kalacak şekilde yapılır. Fakat çoğu zaman bu sarkıklık dirseğe kadar uzanım gösterdiği için, yapılacak kesi koltuk altından başlayıp kolun iç kısmında kalacak şekilde dirseğe değin uzanmaktadır. Sarkık olan tüm deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır. Kesilen bölgelere eriyen dikişler yerleştirilirken, kol hareketlerine bağlı dikiş açılması olmaması için araya emilmeyen destek dikişleri de konabilir. Operasyon sonrasında kola elastik bandajlar yerleştirilir. Hastanede bir gün yatış sonrası hasta taburcu edilir.
Ameliyat Sonrası Ağrı
Kol germe ameliyatı sonrası koldaki gerginlik ve şişliklere bağlı hafif derecede bir ağrı hissedilebilir. Fakat bu ağrı, ağrı kesici ile rahatlıkla önlenebilir.
Ameliyat Sonrası İyileşme
Kol germe ameliyatı sonrası kolda oluşan morluk ve şişlikler yaklaşık 15 gün boyunca devam edecektir. Bu şişliklerin ve morlukların giderilmesi için morluk kremi öneriyoruz ve en az 4 hafta boyunca kola uyguladığımız elastik bandajı çkarmamanızı söylüyoruz. 3. gün duş almaya izin veriyoruz. Ameliyat sonrası yaklaşık 15 gün boyunca kol hareketlerinin kısıtlanmasını ve kol kaslarını çalıştıran sporlara da yaklaşık 2. ayda başlamanızı tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 15 gün boyunca düzenli pansuman öneriyoruz. Kola yapılan günlük 10 dakikalık ovalama şeklinde masaj kan dolaşımını ve iyileşmeyi arttırabileceği gibi, aynı zamanda koldaki şişliğin erken dönemde kaybolmasına yardımcı olacaktır. Kol iç kısmında kalan ve kol yukarı kaldırılmadıkça görülemeyecek kesi izi, 6. Aydan sonra kırmızı olan rengini kaybedip çatlak izi şeklinde kalacaktır.
Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler
Enfeksiyon Oluşumu: Çok nadiren özelikle şeker hastalığı olan kişilerde görülebilir. Antibiyotik tedavi ile önüne erken dönemde geçilir.
Kan Birikmesi: Hastanın kan sulandırıcı ilaçlar içmesi durumunda gözlenir. Erken dönemde müdahale edilerek biriken kan boşaltılır.
Kötü Yara İzi: Eğer hastanın yara iyileşme durumu sıkıntılı ve vücut iz dokusu bırakmaya ve aşırı iyileşmeye genetik olarak yatkın ise karşılaşılabilir. Bu durumda iz giderici ek tedaviler gerekli olabilir.
His Kaybı: Yaklaşık 6 ay boyunca kesi yerlerinde hissizlik oluşabilir. Bu olağan ve geçici bir durumdur.
Uyluk Germe
Aşırı kilo alıp verme ve yaşlanmaya bağlı deri elastikiyet kaybı ile birlikte, cilt altı yağ dokusunun azalmasına bağlı, uykuklarda oluşan sarkıklığın tedavisi için yapılan, ameliyata uyluk germe ameliyatı diyoruz.
Uyluk Germe Ameliyatına Başvurma Sebeplerimiz
- Uyluk derisinde yaşlanmaya bağlı deri sarkıklıkları
- Aşırı kilo alımına bağlı kol dersinde ve yağ dokusunda oluşan sarkıklıklar
- Tüp mide ameliyatı gibi zayıflama operasyonları sonrası oluşan uyluk derisi sarkıklıkları
Uyluk Germe Ameliyatı
Uyluk germe ameliyatı, genel anestezi altında sarkıklığın derecesine bağlı olarak 3-4 saat süren bir ameliyattır. Uyluk derisindeki sarkıklık sınırlı miktarda ise ya da sadece uyluğun kasık bölgesine yakın kısımlarında sarkıklık varsa kesi izi, sadece kasıklarda kalacak şekilde yapılır. Fakat çoğu zaman bu sarkıklık dize kadar uzanım gösterdiği için, yapılacak kesi kasıktan başlayıp uyluğun iç kısmında kalacak şekilde dize değin uzanmaktadır. Sarkık olan tüm deri ve deri altı yağ dokusu çıkarılır. Kesilen bölgelere eriyen dikişler yerleştirilirken bacak hareketlerine bağlı dikiş açılması olmaması için araya emilmeyen destek dikişleri de konabilir. Uyluk bölgesinde birikebilecek kirli kanın boşaltılması için drenler yerleştirilir. Operasyon sonrasında bacaklara elastik bandajlar yerleştirilir. Hastanede bir gün yatış sonrası hasta taburcu edilir.
Ameliyat Sonrası Ağrı
Uyluk germe ameliyatı sonrası gerginlik ve şişliklere bağlı hafif derecede bir ağrı hissedilebilir. Fakat bu ağrı, ağrı kesici ile rahatlıkla önlenebilir.
Ameliyat Sonrası İyileşme
Uyluk germe ameliyatı sonrası uyluklarda oluşan morluk ve şişlikler yaklaşık 15 gün boyunca devam edecektir. Bu şişliklerin ve morlukların giderilmesi için morluk kremi öneriyoruz ve en az 4 hafta boyunca bacaklara uyguladığımız elastik bandajı çıkarmamanızı söylüyoruz. 3. gün drenleri çekip duş almaya izin veriyoruz. Ameliyat sonrası yaklaşık 15 gün boyunca bacak hareketlerini kısıtlamayı ve bacak kaslarını çalıştıran sporlara yaklaşık 2. ayda başlamanızı tavsiye ediyoruz. Yaklaşık 15 gün boyunca düzenli pansuman öneriyoruz. Bacaklara yapılan günlük 10 dakikalık ovalama şeklinde masaj kan dolaşımını ve iyileşmeyi artırabileceği gibi aynı zamanda bacaklardaki şişliğin erken dönemde kaybolmasına yardımcı olacaktır. Bacak iç kısmında kalan izler 6. aydan sonra kırmızı olan rengini kaybedip çatlak izi şeklinde kalacaktır.
Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Yan Etkiler
Enfeksiyon oluşumu: Çok nadiren özelikle şeker hastalığı olan kişilerde görülebilir. Antibiyotik tedavi ile önüne erken dönemde geçilir.
Kan Birikmesi: Hastanın kan sulandırıcı ilaçlar içmesi durumunda gözlenir. Erken dönemde müdahale edilerek biriken kan boşaltılır.
Kötü Yara İzi: Eğer hastanın yara iyileşme durumu sıkıntılı ve vücut iz dokusu bırakmaya ve aşırı iyileşmeye genetik olarak yatkın ise karşılaşılabilir. Bu durumda iz giderici ek tedaviler gerekli olabilir.
His Kaybı: Yaklaşık 6 ay boyunca kesi yerlerinde hissizlik oluşabilir. Bu olağan ve geçici bir durumdur.