Karpal Tünel Sendromu

Yazar Zafer ÖzyurtNörolog • 15 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Karpal Tünel Sendromu:

Bilgisayar Başında Çalışanların Hastalığı/Mouse Hastalığı

Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, klavye ve mouse kullanımı nedeniyle el bileği olumsuz etkilenerek; sıklıkla el bileği hareketi gerektiren ahşap oymacılığı, tornacılık gibi meslek dallarında ya da örgü, nakış ile ilgilenenlerde görülen bir hastalığın ofis çalışanları arasında da yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Hastalık kendini başparmak ile 2. ve 3. parmaklarda ağrı ve uyuşma şeklinde gösterebildiği gibi ileri durumlarda kuvvet kaybı ve kas erimesine de yol açabilmektedir.

Koldan gelen bir sinir ve kas bağları el ayasının tabanında, bilek bölgesinde dar bir kanal ya da tünelden geçerek ele ulaşır. Bu dar kanala Karpal Tünel adı verilir, karpal tünelin içinden geçen sinir ise Median Sinir olarak adlandırılır. Karpal tünel sadece median sinir ve kas bağlarının sığabileceği kadar bir genişliğe sahiptir. Kanal içinde yer kaplayan herhangi bir oluşum ya da şişlik içindeki dokuların sıkışmasına neden olur. Median sinirdeki bu sıkışma sinirin uyardığı bölgelerde uyuşma ve keçelenme şikayetleri ile kendini belli eder. Median sinirin karpal tünelde sıkışması ile ortaya çıkan bu tablo Karpal Tünel Sendromu olarak adlandırılır.

 
Karpal Tünel Sendromunun nedenleri nelerdir?

Karpal Tünel içinde yada çevresinde irritasyona enflamasyona sıvı birikimine ya da anormal doku büyümesine yol açan herhangi bir sebep Karpal Tünel Sendromunu oluşturabilir. Ayrıca çeşitli metabolik hastalıkta karpal tünel sendromu gelişimine zemin hazırlar.

Karpal Tünel Sendromunun belirtileri nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elde kola da uzanabilen belritilere yol açar. Belirtiler tünel içindeki sinirin sıkışmasından kaynaklanır. Bu sinir başparmak, işaret orta ve yüzük parmağının yarısının duyusunu sağlar. Aynı zamanda işaret parmağını küçük parmağa yaklaştıran ve işaret parmağını bir daire içinde hareket ettiren kas gurubunu uyarır.

Teşhis nasıl konulur?

Teşhis Elektromiyografi (EMG) denilen yöntemle el bileğinde sinir fonksiyonunun ölçümü  ile konulur.

Tedavisi nasıl yapılır?

Karpal tünel Sendromu varlığında değişik tedavi alternatifleri mevcuttur. Bandaj bunlar arasında en sık kullanılan yöntemdir. Parmaklar, el ve bileğin doğal pozisyonlarında hareketinin engellenerek dinlendirilmesi karpal tüneldeki basıncı azaltmada oldukça etkili bir yöntemdir. Bandaj ile ağrının azalmadığı durumlarda bilek içine küçük dozda kortizon ya da lokal anestezik enjeksiyonu yapılabilir. İlerlemiş durumlarda sıkışan median sinirin racerrahi tedavi gerekebilir.
 
Önlemler nelerdir?

•    Su tutulumunu azaltmak için tuz alımını kısıtlamak
•    El bileğinin uzun süre aynı pozisyonda tutulmaması
•    Düzenli aralıklarla el bileğini dinlendirmek
•    Uzun süre tekrarlayıcı karakterde hareketler yapmamak
•    Obesite karpal tünel sendromu için bir risk faktörü olduğundan kilo verilmesi
•    KTS’ yi önlemeye yönelik egzersizler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)