Karpal Tünel Sendromu
Yazar Canberk Gül • Fizik Tedavi Uzmanı • 28 Mayıs 2020 • Yorumlar:
Karpal tünel sendromu ellerde ve kollarda uyuşma ile birlikte karıncalanmaya da neden olan, oldukça yaygın görülen bir durumdur. Değerli hastalarım bu yazımda sizlere Karpal tünel sendromu hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Sendromun her ne kadar tedavisinin cerrahi olduğu ifade edilse de birkaç alışkanlığı değiştirmek ve önlem almak size çok daha konforlu bir yaşam sağlayacağı için yazımın ilerleyen satırlarında önerilerimi bulabileceksiniz.
Elimizde bulunan ve büyük sinirlerden birisi olan median siniri bilek bölgesinden geçerken sıkıştığı zaman ortaya çıkan sorunu “karpal tünel sendromu” olarak ifade ediyoruz. Bu sendrom önlem alınmadığı zaman giderek kötüleşir ve kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.
Karpal Tünel Sendromu Nasıl Oluşur?
Karpal tünel adı verilen bölge bilekte bulunur ve yaklaşık 2,4 cm çapında, içerisinden sinir geçen bir tüneldir. Tünel Karpal adı verilen kemiklerden oluştur. Tünelin çatı kısmında Karpal ligament olarak adlandırdığımız bağ dokuları vardır. Median sinir bu tünelden geçer. Sinir boyundan bir grup sinir kökü olarak ortaya çıkar ve kolda tek bir sinir olarak devam eder. Median sinir Karpal tünelden geçerek ele girer. Bu sinir başparmak, işaret, orta ve yüzük parmaklarına his verir.
Yukarıda Karpal tünel bölgesinden, median sinirinin izlediği yoldan ve işlevinden kısaca bahsettim. Sendromun ortaya çıkması Karpal tünelin daralmasına ya da tünelin çatısını oluşturan tendonların şişmesine bağlı olarak median sinire baskı yapılması sonucu gerçekleşir. Sinir üzerindeki baskı elde ağrı, uyuşma, karıncalanma ve ilerleyen durumlarda güç kaybı ile karakterizedir.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Karpal tünel sendromu oldukça yaygın görülen sorunlardan birisidir. Bilgisayar başında çalışanlar, kadınlar ve yaşlılar yapılan araştırmalar sonucunda daha yüksek risk altındadır. Değerli hastalarım şimdi sizlere kısaca Karpal tünel sendromunun nedenlerinden bahsetmek istiyorum.
Tekrarlayan el kullanımı: Mouse kullanmak, yazı yazmak, nakış gibi bilek hareketi gerektiren işlerle uğraşmak bilekte bulunan tendonların şişmesine ve sinire baskı yapmasına neden olabilir.
El ve bilek pozisyonu: El ve bileği uzun süre bükerek ya da gergin şekilde tutarak yapılan aktivitelerden uzak durulmalıdır. Bu tür hareketler sinir üzerindeki baskının artmasına neden olabilir.
Gebelik: Gebelik sürecinde yaşanan hormon değişimlerine bağlı olarak şişmeler meydana gelebilir. Şişme sonucunda median sinire baskı oluşarak Karpal tünele neden olabilir.
Genetik yatkınlık: Bazı kişilerde Karpal tünel olarak adlandırdığımız bölge normale göre daha dar olabilir bu da sinir üzerinde baskı oluşmasını sağlar.
Farklı hastalıklar: Diyabet, romatoid artirid gibi hastalıklar karpal tünel sendromu ile ilişkilendirilebilir.
Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Değerli hastalarım karpal tünel sendromu belirtilerinden kısaca bahsetmem gerekirse;
-
Parmaklarda özellikle de başparmak ve işaret parmağında uyuşma, karıncalanma, yanma ve ağrı hissi.
-
Parmaklara yayılan elektrik çarpması hissi
-
Ön koldan omuza doğru ilerleyen ağrı veya karıncalanma hissi
-
Elde zayıflama, kavramada güçlük
-
Kişiyi uykudan uyandırabilecek bilek ve el ağrıları gibi belirtiler karpal tünel sendromuna işaret eder.
Dikkat Edin: Parmaklarda uyuşma ve elektriklenme hissi bir çarpmaya bağlı meydana gelmediği sürece mutlaka kısa sürede bir uzmana görünmeniz gerekir.
Karpal tünel sendromu belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu belirtiler bir travma, yaralanma ya da kaza sonrasında da ortaya çıkabilir ancak bu ne olursa olsun semptomların yakından incelenmesi gerekir. Sinir üzere yapılan bası arttıkça belirtiler ilerler. Kitap okurken, telefon ya da araç kullanırken belirtiler artabilir. Bunun yanı sıra uyurken bileği kıvırıp başının altına koyan kişilerde de gece ağrıları oluşur.
Değerli hastalarım karpal tünel sendromuna sahip birçok hastanın ellerini hareket ettirmenin veya sallamanın semptomları azalttığından bahsettiğini biliyoruz. Sizde de benzer semptomlar varsa ellerinizi serbest bıraktığınızda rahatlama hissi yaşıyorsanız mutlaka biz uzmana görünmelisiniz.