Kasık Fıtığı

Yazar Zehra Esra Temeltaş • 31 Aralık 2024 • Yorumlar:

Çocuklarda kasık fıtığı, processus vaginalis(karıniçi organları örten periton isimli zarın kasık kanalına uzanmış kısmı) adını verdiğimiz zarın açık kalması ile ilişkilidir.

Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında erkek çocuklarda testis adı verilen yumurtalıklar, kız çocuklarda over adı verilen yumurtalıklar böbrek üst kutbundan başlayarak aşağıya doğru inerler. Erkek çocuklarda bu iniş skrotum adı verilen torbalara testislerin inmesi ile sonlanır. Kız çocuklarda ise yumurtalıklar karın içerisinde kalırken, rahmin asıcı bağı olan round ligaman kasık kanalına geçer. Bu geçişler sırasında karıniçi organları örten peritonda beraberinde gelir. Bu periton uzantısı kapanmazsa kasık fıtığı oluşur

Kasık fıtığı erkek çocuklarda(testislerin inişine bağlı olarak) kız çocuklarına göre daha sık görülür. Sağda daha fazla görülmesinin nedeni , sağ testisin sola nazaran skrotum içine daha geç inmesi ve dolayısıyla processus vaginalis denilen zarın daha geç kapanmasıdır

Kasık fıtığı tanısı fizik muayene ile konulur. Çocuğun kasık bölgesinde ağlama,gülme, öksürme veya ıkınma sonrası şişlik olması ve de bu şişliğin redükte edilebilmesi( çocuk gevşediğinde kendiliğinden veya kasık kanalına paralel bir şekilde bastırılarak şişliğin kaybolması) tanı için yeterlidir. Şüphede kalındığı durumlarda ultrasonografik ve laparoskopik değerlendirme de yapılabilir. Fıtık kesesi içerisinde kalın barsak, ince barsak, omentum adı verilen yağ tabakası, apendiks, Meckel Divertikülü veya kız çocuklarda over ve fallop tüpleri olabilir. Kasık fıtığı her yaşta görülebilir. Prematüre ve düşük doğum ağrlıklı bebeklerde daha sık görülür. Kasık fıtığının tedavisi ameliyattır. Acil olmamakla birlikte olabildiği en kısa sürede yapılmalıdır. Kese içerisine girmiş organların sıkışması (inkarserasyon) vede dolaşımlarının bozulması(strangulasyon) istemediğimiz bir durumdur. Bu durum, organ kayıplarına ve de hayatı riske neden olabilir. Bu durumunda da acil ameliyat gerekmektedir

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar