Kasım Ayı Favori Balıkları ve Sağlığa Etkileri

Yazar Merve Can TezelDiyetisyen • 27 Kasım 2018 • Yorumlar:

Herkese merhabalar. Bu hafta sizlere Kasım ayının favori balıkları ve tüketiminin faydalarından bahsetmek istiyorum.

Balık, çocukluktan yaşlılık dönemine yaşamın her anında sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Hem iyi kalitede protein içermesi hem de içeriğinin zengin olması bakımından balığın haftada 2-3 defa tüketilmesini öneriyorum. Çocukluk çağında düzenli balık tüketimi, ilerde oluşabilecek kronik hastalıklara karşı da önlem niteliğindedir. Balık içerisinde yüksek miktarda omega-3 yağ asidi, D vitamini, B12 vitamini ve iyot gibi besin öğelerini içermesi açısından çok değerli bir yiyecektir. Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde de balık tüketiminizi artırmaya gayret edin.

Dünya su ürünleri tüketimlerinin 2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre ortalama kişi başı 20 kg’a ulaşırken bu sayı Türkiye’de 6.1 kg’a düşmektedir (TUIK,2016). Bu sayının ülkemizde bu kadar az olması ne yazık ki bizler için çok kötü bir sonuç. Çünkü balık içerisinde bulunan omega-3 sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur. Beyin fonksiyonları için elzemdir. Cildi güzelleştirir.

Ayrıca balık proteini diğer proteinlere göre daha kolay sindirilebilmekte, elzem aminoasitlerden zengin ve tokluk hissi oluşturduğu için de çok değerlidir. D vitamini seviyelerimizin kış aylarına girmemiz nedeniyle muhtemelen düşmeye başladığı bu dönemlerde D vitamini içeren yağlı balıkları tercih edebilirsiniz.

Balığı hazırlama ve pişirme yöntemleri de hem balığın içeriğinin korunması hem de sağlık açısından çok önemlidir. Balığın porsiyon olarak kalorilerine baktığımızda kalorilerin genelde 100-200 arsı olduğunu görüyoruz. Şayet balığı kızartma yöntemi ile pişirirseniz bu kaloriyi 3 ile çarpmanız size yaklaşık sonucu verecektir. Benim tavsiyem ızgara, buğulama veya fırında pişirmekten yana.

Hamilelikte balık tüketimi de oldukça çok aldığım sorulardan bir tanesi. Hamilelikte balık tüketimi fetüsün beyinsel gelişimini tamamlamasına yardımcı olmaktadır. Fakat balıkların yaşadıkları ekosistemden kaynaklı olarak bazı balık türleri yüksek miktarda cıva içermektedir. Bu balıkların tüketiminde fetüste birikerek beyinsel gelişmelere zarar verebilir ve dolayısıyla fetüs için nörotoksik sayılabilir. Köpek balığı, ceylan, kılıç balığı, iri göz ton balığı bu balıklar arasındadır.

Omega-3 yağ asidinin insan sağlığına olan olumlu etkileriyle ilgili çalışmalar yapıldıkça insanlar tarafından omega-3 takviyelerine olan giderek artmaya başladı. Ancak yalnızca omega-3 takviyesi kullanmak yerine içerisinde omega-3, kaliteli protein, iyot, selenyum, D vitamini gibi besin ögelerini içeren balığın kendisini tüketmeniz daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Geldik Kasım ayı favorilerine. Artık balık tezgahlarında veya büyük marketlerde istediğimiz balık türünü bulabilsek de balığı mevsiminde tüketmek çok önemlidir. Kasım ayının favori balıkları uskumru, torik, pisi, barbunya ve levrek.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)