Katarakt
Yazar Mehmet Fatih Arslan • Göz Doktoru • 11 Ekim 2022 • Yorumlar:
Katarakt nedir?
Katarakt, bulanık görmeye sebep olan ileri vakalarda körlüğe neden olabilen göz merceğinin saydamlığını yitirmesi durumudur. Latince "catarractes" kelimesi şelale anlamına gelmektedir. Şelalenin suyunun çalkantılı akışından oluşan köpüklü beyaz opaklık, kataraktlı bir hastanın görüşüne benzetilmiştir. Katarakt dünyada en önemli tedavi edilebilir körlük sebeplerindendir.
Katarakt çeşitleri nelerdir?
Katarakt, dört farklı grupta sınıflandırılır:
-
Yaşlılığa Bağlı Katarakt: Toplumda en sık görülen tür olan ve yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan bu tipte kataraktın belirtileri, yaşın ilerlemesiyle artış gösterir. Genellikle 50-60 yaş aralığındaki bireylerin yaklaşık olarak %50'sinde, 80 yaş ve üzerindeki bireylerin ise hemen hemen hepsinde az da olsa katarakt görülür.
-
Konjenital (Doğumsal) Katarakt: Yenidoğanlarda görülen bu tür, bebeklerin göz bebeği renklerinin farklı olması veya şaşılık şeklinde görülür. Eğer konjenital katarakt bebeğin görüşünü etkiliyorsa bir an önce ameliyat edilmesi gerekir. Yoksa ambliyopi yani göz tembelliği gelişir. Zamanında cerrahi yapılmayanlarda kalıcı görme kayıpları neredeyse kaçınılmazdır.
-
Sekonder Katarakt: Önceden katarakt operasyonu geçirmiş kişilerde görülen sekonder katarakt, lens kapsülünün buğulanmasından kaynaklanır. Ameliyattan yıllar sonra bile gelişebilir. Lazer tedavisiyle birkaç dakika içerisinde kapsül buğulanması giderilebilir.
-
Travmatik Katarakt: Göz travmalarına bağlı olarak oluşan bu tip katarakt delici nitelikte sivri cisimlerin göze batmasıyla ya da künt göz travmalarıyla meydana gelebilmektedir.
Kataraktın nedenleri nelerdir?
-
Yaşlanma
-
Göz yaralanmaları gibi travmalar, glokom (göz tansiyonu), üveit (göz içi iltihabı)
-
Uzun süreli kortikosteroid kullanımı
-
Güneş ışığına fazla maruz kalma
-
Metabolik bozukluklar (diabet)
-
Yetersiz beslenme
Patogenez
Göz merceği çok miktarda sitoplazmik protein ihtiva eden özelleşmiş hücrelerden oluşur. Bu proteinler merceğin şeffaf olmasını sağlarlar. Vücudumuzda bulunan diğer epitel hücrelerden farklı olarak, lens cansız hücreleri yapısından uzaklaştıramaz; bu hücrelerin birikmesiyle mercek şeffaflığını yıllar içinde yitirmeye başlar.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Katarakt gelişimi, ağrısız ve progresif (ilerleyici) bir süreçtir. Hastalar sıklıkla iki taraflı semptomlarla başvururlar ve gece görüş sorunları (araba farlarında parlama, trafik işaret ve levhalarını okumakta güçlük), küçük yazıları okumada güçlükten yakınırlar. Katarakt olgusu genellikle 60 yaş üstü hastalarda görülmesine karşın daha önce belirttiğimiz bazı faktörler kaynaklı daha erken yaşlarda da karşılaşabildiğimiz bir durumdur.
Hastalarda genellikle opak görüntünün oluşmasından önce mevcut miyopluğunda artış gözlenebilir. Bazı hastaların uzağı görme kabiliyetinde azalma, yakını görme kabiliyetinde artış olmasına sebep olan bu duruma miyopik kayma denir. Bu durumun asıl sebebi zamanla saydamlığını kaybeden ve kalınlaşan merceğin kırma yeteneğinde artıştır.
Katarakt tanı ve değerlendirmesi nasıl yapılır?
Lens opasitesi, kataraktın türü ve sertliği direkt oftalmoskop veya en sağlıklı olanı biyomikroskopik muayene ile göz hekimi tarafından doğrulanabilir.
Ne zaman ameliyat olmak gerekir?
Bulanık görme günlük yaşamı etkilemeye başladığı zaman ameliyat kararı almak en doğru seçenektir. Bilhassa araç kullananların ameliyatı kesinlikle geciktirmemesi gerekir. Çok ileri seviyede gecikmiş kataraktlarda göz tansiyonunda yükselme ve kalıcı görme kayıplarının gelişmesi de söz konusu olabilmektedir. Kataraktlı hastalarda gece araba kullanırken karşıdan gelen farlar geçici ve ani ışık dağılımına neden olarak kazalara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle katarakt tanısı konulduysa göz doktorunuzun sizin için en uygun zamanda belirleyeceği ameliyat tarihine uymak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler
-
Ameliyatlı gözünüzü kesinlikle ovuşturmayın ve baskı uygulamayınız.
-
Ameliyatlı gözünüzün bulunduğu tarafa yatmayınız.
-
Ameliyatlı göz, su ve sabunla temas ettirilmemelidir.
-
Ağır bedensel hareketlerden kaçının.
-
Doktorunuz onaylamadan araç kullanmayın.
-
Ameliyat sonrası kontrollerinizi kesinlikle aksatmayın. (1. Gün, 3. Gün, 1. Hafta, 1. Ay)
-
Doktorunuzun verdiği damlaları düzenli kullanın.