Katarakt Tedavisi
Yazar Şeyda Atabay • Göz Doktoru • 3 Şubat 2017 • Yorumlar:
Katarakt nedir ve nasıl tedavi edilir?
Katarakt bireylerin bulanık görme bulguları ile semptomları oluşan, göz bebeğinin arka kısmında bulunan göz merceğinin matlaşması, grileşmesi ile karakterize bir göz rahatsızlığıdır. Hastalar katarakt hastalığını camın buğulanması sonrası dışarıyı pencereden bakıldığında flu (bulanık) olarak görmeleri şeklinde de tanımlayabilirler.
İngilizce cataract olarak ifade edilen katarakt, göz hastalığı ve cerrahisi uzmanlığının sahasında bir hastalıktır. Latince lens olan bölümün (göz merceği), yaşa, hastalığa bağlı, ilaç kullanımına bağlı ya da idiyopatik (sebebi belli olmayan) durumlara bağlı olarak deforme olması ve saydam durumdan mat duruma geçmesidir. Hasta bu durumu net görememek ve bulanık görmek olarak tanımlayabilmektedir.
Katarakt belirtileri nelerdir?
Katarakt belirtilerinden kısaca bahsedecek olursak, Görmede zaman içinde azalma ve buğulanma, Fotosensitivite olarak bilinen ışığa hassasiyet durumu, Renklerde solgunluk, zaman zaman ikiz (çift) görme sorunu, dönem dönem giderek artan okuma problemleri vb. söyleyenebilir.
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kataraktın bilinen bir ilaç tedavisi yoktur. Ayrıca gözlük ile iyileşmeyen bir göz rahatsızlığıdır. Katarakt göz hastalıkları uzmanının teşhisi sonrası hasta için uygun zamanın belirlenmesi sürecinde ameliyat ile tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Matlaşan lens (göz merceği), farklı yöntemlerle yerinden alınarak yerine insan dokuları ile reaksiyona girmeyen, hipoallerjenik lensler yerleştirilmektedir.
Katarakt oluşumu hangi yaş grubunda ve neden oluşmaktadır?
Katarakt, genellikle orta yaş ve üstü grupta oluşmakla birlikte, bebeklerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte uzun süreli kortikosteroid yapılı ilaçlar kullananlarda katarakt görülme olasılığı artmaktadır. Göze gelen darbelerde katarakt oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca diyabetli hastaların katarakt riskleri normal bireylere göre daha fazladır.
Doğumsal katarakt (kongenital katarakt)
Bazı bebeklerde bir ya da iki gözde opaklaşma ile karakterize katarakt oluşabilmektedir. Öncelikle bir göz sonrasında iki gözün opaklaşması şeklinde de gözlenebilmektedir. Doğumsal katarakta dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de ambliyobi olarak bilinen göz tembelliğidir.
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?
Katarakt ameliyatının farklı uygulama yöntemleri vardır. Ancak ameliyat öncesi ameliyat kararında doktor tıbbi muayenesi sonrası ameliyata karar vermektedir. Farklı katarakt ameliyatlarından ilgi FAKO olarak bilinen fako-emülsifikasyon olarak bilinen ultrasonik dalga boyunda oluşan titreşimlerle opak hale gelmiş lens parçalanır ve 1-4 mm arasında bir kısımdan dışarı alınır. Aynı bölgeden yeni lens yerine eklenir. Bu şekilde FAKO operasyonu gerçekleşmiş olur.
FAKO dışında klasik katarakt ameliyatı da yapılmaktadır. Bu yöntemde ameliyatın süresi, açılan kısım, oluşabilecek yangılı alan genişleyebilmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrasında göz doktorunun önerdiği ilaçların kesilmesi ya da kullanılması önemlidir.