KATARAKT

Yazar Tansu ErakgünGöz Doktoru • 27 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Katarakt nedir?

Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşmasıdır. Sıklıkla görme azalmasına sebep olur. Genelleme yapılacak olursa, 65 yaş üzeri yaş grubunun yaklaşık yarısında değişen oranlarda katarakt mevcuttur.

Katarakt nasıl oluşur?

Göz yapısı bir fotoğraf makinesine benzetilebilir. Gözün en dış yüzeyi olan saydam kornea ve ortada yer alan lens fotoğraf makinesinin objektifine denk gelir. Işığı mercek gibi kırar ve odaklayarak retina üzerine düşmesini sağlar.

Lens, genel olarak su ve proteinden oluşmaktadır. Zamanla su/protein dengesinin bozulması ve lensin içindeki eski hücrelerin merkeze doğru birikmesi lensin bulanıklaşmasına neden olur. Biz buna katarakt diyoruz. Katarakt, gözün içine gelen ışığın da azalmasına neden olur ve böylece net görme azalır ve bulanık görme başlar. Katarakt ilerledikçe görme daha çok bulanır.

Katarakt ne gibi şikayetlere yol açar?

Katarakt, görme azalmasının yanısıra başka şikayetlere de sebep olur. Kişinin kısa bir süre içinde gözlük numaralarının değişmesi,uzak görmesinin bozulması, yakın için gözlük ihtiyacının ortadan kalkması, araba farı gibi kuvvetli ışıkların çok fazla rahatsızlık vermesi, renklerin parlaklığını yitirmesi, gece görmede azalma, çift görme en sık gözlenen şikayetlerdir.

Kaç türlü katarakt vardır?

Yaşa bağlı (senil) katarakt: En sık görülen katarakt şeklidir. Adından da anlaşılacağı üzere yaş ile sıklığı artar.

Konjenital (doğuştan) katarakt: Bazı bebekler çeşitli sebeplerden dolayı katarakt ile doğarlar ya da bebeklik döneminde katarakt gelişir. Bu sebepler genetik olabildiği gibi, doğum travmasına bağlı, mikrobik, gelişimsel olabilir.

Sekonder katarakt: Şeker (diabet), bazı ilaçların (kortizon, diüretikler) uzun süre kullanımı, ultraviole ya da radyasyona maruz kalmak başlıca sebeplerdir.

Travmatik katarakt: Göze alınan künt ya da delici yaralanmalar katarakt oluşumuna sebep olur.

Bunların dışında yaşam koşulları (beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol tüketimi gibi) de katarakt oluşumunu etkileyen faktörlerdir.

Katarakt nasıl tedavi edilir?

Eğer gözlük değişimi ile hastanın görmesi artmıyorsa, katarakt hastanın yaşam kalitesini etkileyecek düzeye gelmişse tedavisi ameliyattır.
Bugün için katarakt ameliyatı en sık fakoemülsifikasyon (fako) yöntemiyle yapılmaktadır. Yaklaşık 10 dakika süren bu ameliyatta 2 milimetrelik ufak bir kesiden girilerek kataraktlı lens gözün içinde ultrason dalgalarıyla temizlenmekte, ardından aynı kesi yerinden yapay göz içi mercek yerleştirilmektedir. Fako ile katarakt cerrahisi hasta için son derece konforlu bir ameliyattır. Damla anestezisi ile göz uyuşturulur, ameliyatın sonunda göze dikiş konmaz. Dolayısıyla ameliyat sonrası hastanın görmesine kavuşması ve günlük hayatına devam etmesi günler içinde gerçekleşmektedir.

Femtosaniye Laser ile Fako Nedir?

Günümüzde laser teknolojisi katarakt ameliyatlarına da girmiştir. Fako yönteminde uygulanan bazı aşamalar, femtosaniye laser kesici ile yapılabilmektedir. Bu aşamalar, ana kesinin ve yan kesilerin oluşturulması, kataraktın ön zarının (kapsül) yuvarlak bir şekilde kesilmesi, kataraktın parçalara ayrılmasıdır. Laser ile fako yönteminde, doktora ait olabilecek değişkenler mümkün olduğunca bertaraf edilir, saydığım bu aşamalar son derece standart ve mükemmel bir şekilde gerçekleştirilir. Femtosaniye laser ile fako yöntemiyle, belli bir numaraya kadar astigmat da düzeltilebilir.

femtosaniye-laser

Katarakt ameliyatı ile gözlükten kurtulmak mümkün mü?

Katarakt ameliyatı her ne kadar hastanın bulanıklaşmış olan lensinin (katarakt) temizlenmesi ve yerine yapay mercek konması işlemi olsa da, gelişen teknolojiler ile katarakt ameliyatı sonrası gözlükten tamamen ya da kısmen kurtulmak mümkün olabilmektedir. Gözün içine konan yapay mercek bugünkü teknoloji sayesinde hastanın kırma kusurlarını da düzeltecek şekilde üretilebilmektedir.

BU KONUDAKİ AYRINTILI BİLGİ MULTİFOKAL MERCEKLER BÖLÜMÜNDE verilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)