Kayak Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Yazar Bangin Bekir Candan • Ortopedi Ve Travmatoloji Uzmanı • 4 Ağustos 2020 • Yorumlar:
Merhaba,
Kayak sezonunun açılmasıyla birlikte, maalesef dikkat edilmediği taktirde kazalar ve sakatlıklar yaşanabiliyor. Her sporda olduğu gibi kayakta da yaralanma riski söz konusu.
Kayak esnasında küçük noktalara dikkat ederek sakatlanma riskini azaltmanız mümkün.
Kazalarda daha çok, kayma tekniği bilmeme ya da ekipmanla ilgili yetersizlikler nedeniyle sakatlanmalar oluyor. Ayrıca yorgunluk ve kondisyonsuzluk nedeniyle de olumsuzluklar yaşanabiliyor.
Kayak sakatlanmalarının geneli, direkt olarak alınan darbeden kaynaklanıyor. Örneğin düşme sonrasında karın sert olması ve düşme açısı da sakatlanmada etkili olabiliyor.
Ayrıca kayakçı dikkat etmediği taktirde, kaya ya da ağaç gibi sert nesnelere de çarparak darbe alabilir. Diğer yandan, çok nadir de olsa iki kayakçının çarpışması da meydana gelebilir. Her iki durumda da oldukça büyük sakatlanmalar oluşabilir.
Bu nedenle, kayak esnasında çevre oldukça dikkatli bir şekilde izlenmeli ve hız ayarı kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle hız, bu esnada oldukça önemli bir etken. Çünkü ne kadar hızlı gidilirse, alınan darbe de o kadar sert olacaktır. Özellikle acemilerin kayak esnasında fazla hızlı olmamalarını tavsiye ediyorum.
Kayakta en sık yaralanan bölgeler
Kalça, uyluk kemiği ve diz yaralamaları, kaval kemiği kırıkları, omuz sakatlanmaları, kayakçı başparmağı kayak esnasında en sık yara alan bölgelerdir. Bu keyifli sporu güvenli bir şekilde yapmazsak, maalesef çok ciddi sonuçlara katlanılması gerekebilir. Unutulmamalı ki, eğlenmek oldukça güzel ancak sağlığımızı korumamız öncelikli hedefimiz olmalıdır. Çünkü dikkat edilmezse, kayak kazaları burkulmadan kırığa kadar değişik şiddetlerde meydana gelebilir.
Sakatlanmalara karşı alınacak önlemler:
- Fiziksel olarak kuvvetli olmalı. Kayak öncesi bacak kaslarını kuvvetlendirmek, kişinin dengede kalmasını sağlar.
- Kayaktan önce alkol alınmamalı ve bol su içilmeli. Yeterli sıvı alımına dikkat edilmesiyle yüksek rakımda spor yapmanın riski azaltılabilir.
- Mutlaka kask kullanılmalı.
- Kayak takımının bağlantıları kontrol edilmeli. Bağlantıların otomatik olarak açılması sakatlanmaların engellenmesine yardımcı olur.
- Yeni başlayanlar önce basit pistleri kullanmalı.
Önce egzersiz şart
Spor yapmadan önce vücudu spora hazırlanmak oldukça önemli. Özellikle kayakta yaralanmaların önüne geçebilmenin yollarından biri, çok iyi bir kondisyona sahip olmaktır. Bunun için şöyle bir egzersiz öneriyorum: Duvara sırtınızı yaslayıp, oturur pozisyonda yaklaşık 3 dakika durun. Ardından sırtınızı duvarda kaydırarak, tekrar dik pozisyona geçin.
Denge ve kasları çalıştırmak için bir adım öne adım atarak, tek bacak çömelme, geniş duruşla yana çömelme de etkili egzersizlerdendir. Diğer yandan, sırtüstü yatar pozisyonda omuzlar ve gövdeyi kaldırma, omuzları dönerek diğer taraf bacağa doğru kaldırma, yüzüstü pozisyonda omuzları ve gövdeyi kaldırma da kasları çalıştırır.
Kayak öncesi yapılacak yaklaşık 10 dakikalık aerobik aktiviteleri ve 5 dakikalık germe hareketleri de bel, boyun ve bacak zedelenmelerinin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Sağlıklı günlere