Kaygı (Anksiyete) Bozukluğu Nedir?
Yazar Yıldız Merve Topçu • Psikolog • 29 Mart 2022 • Yorumlar:
Kaygı günlük hayatımızda, ailesel problemlerimizde, kişilerarası iletişimimizde, işte, okulda yaşayabileceğimiz durumlardır. Kaygı duyduğumuz anlarda gerginlik, titreme, çarpıntı gibi vücudumuz doğal tepkiler vermektedir. Kaygı (anksiyete) bozukluğu gerçek veya kurgusal bir duruma ilişkin hissedilen, kişinin günlük yaşamında, işlevselliğinde ve ikili ilişkilerinde bozulmalara sebep olan kaygı durumudur. hissettiğimiz kaygı duygusunun aşırı derecelerde ve devamlı olarak hissedildiği, hayatımızı etkileyen bir rahatsızlıktır. Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler kendilerinde kaygı hissi uyandıran durumlarda bu durumları olduğundan daha kötü görerek korku duyar ve paniklerler. Başlarına çok kötü bir şey gelecek ve geçmeyecek gibi hissederler. Kaygı bozukluğu olan kişiler kendilerinde bu hissi uyandıran durum ve olaylardan kaçınırlar. Hatta bu durumlardan kaçınabilmek için kendi hayatlarını kısıtlamayı bile göze alırlar.
Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları Türleri;
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Panik Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Fobiler (Sosyal, özgül fobiler)
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Madde Kullanımına Bağlı Anksiyete Bozukluğu olarak sıralanabilir.
Kaygı( Anksiyete) Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?
Bir kişide anksiyete bozukluğu olduğunu gösteren davranış şekilleri şu şekilde sıralanabilir;
Gerginlik ve huzursuzluk hali
Sürekli panik halinde olma
Titreme
Kalp atışlarının hızlanması
Hızlı nefes alıp verme
Kaygı hissetmemize neden olan durumdan veya olaydan başka bir şeye odaklanamama
Baş dönmesi
Kaygı hissi veren durumdan veya olaydan kaçma isteği
Kaygı (Anksiyete) Bozukluklarının Nedenleri
Kaygı bozukluklarının nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte en yaygın görülen kaygı bozukluğu nedenleri arasında travma yaratan olayların ve genetik faktörlerin olduğunu söyleyebiliriz.
Kaygı bozukluklarına neden olan bazı durumlar, Çocukken yaşanılan negatif olaylar, Anksiyete bozukluğu teşhisi konulan bir yakınınızın olması (Genetik faktörler), Boşanmak, Ekonomik problemler, Stresli bir iş / ev hayatı, Büyük korku yaşamamıza sebep olan bir olayla veya durumla karşılaşmak gibi sıralanabilir.
Kaygı (Anksiyete) Bozukluklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kaygı bozuklukları tedavi edilerek azaltılabilen, uzun tedavi süreçleri sonucunda da azaltılabilen psikolojik rahatsızlıklardır. Kaygı bozuklukları tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılabilmektedir. Özellikle psikoterapi uygulamaları anksiyete bozuklukları üzerinde çok olumlu etkiler göstermektedir. Birçok araştırma psikoterapinin anksiyete bozukluklarında ilaç tedavisinden daha etkili ve uzun süreli iyileşmeyi sağlayan bir yöntem olduğunu göstermektedir. Özellikle konuşma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi yaygın kullanılan ve işlevsel psikoterapi uygulamalarına örnek olarak gösterilebilir. Çocukluk yıllarında gözlenen kaygı bozukluklarında oyun terapisi de kullanılan yöntemlerden biridir.