Kaygı Bozukluğu
Yazar Esra Saraç Öztürk • Psikolog • 21 Ekim 2021 • Yorumlar:
Kaygı bozukluğu, kişilerin gündelik hayatta karşılaştığı olaylarla ilgili olarak yaşadığı endişe ve kuruntu beklentilerini (evham) aşırı biçimde sürdürmesi ile karakterizedir. Kişiler, kendilerinde görülen bu aşırı biçimde endişe ve kuruntu durumuna engel olamazlar.
Kaygı bozukluğunun, sosyal ve meslek hayatımızdaki işlevlerde önemli bozulmalara yol açtığı söylenebilir. Ayrıca belirgin strese ve somatik ağrılara neden olmakla birlikte kişinin taşıdığı yoğun endişe hali olarak tanımlanabilir. Bu endişe haline ekonomik durum, sağlık sorunları veya iş sorunları, ev işleri, randevulara yetişememe gibi faktörler eşlik eder.
Kaygı bozukluğu günümüzde sıklıkla görülmekte (%3 ile %8) ve kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin sadece üçte biri psikolojik tedavi için başvurmaktadır. Genel olarak başvurulan yerler ise pratisyenler, dahiliye doktorları, kardiyologlar, göğüs hastalıkları hekimleridir. Kişiler daha çok bu kaynaklara başvurarak kendilerinde var olan somatik, fiziksel belirtiler için tedavi aramaktadırlar.
Kaygı, insanların düşünceleriyle yarattığı bir his olmakla birlikte olumsuz düşünce içerikleri ile ilgili bir sorundur. Olumsuz düşünceler, yanlış yorumlamalar, negatif bakış açısı ise kaygı bozukluğuna yol açan başlıca nedenlerdendir. Bu kişiler endişelerinin abartılı olduğunu çoğu zaman fark etmeyebilirler ve bu durumu yönetmekte güçlük çekebilirler. Genel olarak huzursuz, heyecanlı ve sabırsızdırlar. Gergin vücut yapısına sahip olan bu kişilerin el, bacak titremesi, yüz gerginliği, kas gerginliğine bağlı ağrılar, baş-omuz-sırt ağrıları, uyku sorunları, karabasan veya kabus sıklıkla bu kişilerde görülmektedir.
Kişilerde görülen fiziksel etkiler ise, ağız kuruluğu, çarpıntı, sık tuvalete çıkma, baş dönmesi, titreme, uyuşmalar, denetimsiz boşalma(erken boşalma) ve kulak çınlaması gibi belirtiler görülmektedir.
TEDAVİ
Kaygı bozukluğunda en etkili tedavi psikoterapi yaklaşımlarının kombinasyonudur. Özellikle bilişsel davranışçı terapi kaygı bozukluğunda yüksek bir işleve sahiptir. Burada düşünce biçiminde var olan olumsuzluklar danışanlara fark ettirilmesi hedeflenir. Bu düşünce içerikleri yeniden yapılandırılır ve bununla birlikte belirli ev ödevleri, solunum ve kas gevşetme eğitimi gibi teknikler kullanılır.
Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin mutlaka bir uzman desteğine başvurması gerekmektedir.
Yazar
Esra Saraç Öztürk Psikoloji, Aile Danışmanlığı, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Esra Saraç Öztürk
Psikoloji, Aile Danışmanlığı, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Kl. Psk.