Kayropraktik Terapi
Yazar Vedat Ülker • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 23 Ocak 2020 • Yorumlar:
Kayropraksi; kelime anlamı olaral“el ile yapılan uygulama” anlamına gelmektedir. Kayropraksi metoduyla yapılan terapi , vücut genel sağlığının doğal terapilerle ilaçsız bir şekilde iyileştirmeyi amaçlar. Kayropraktik terapinin en önemli amacı hastanın fiziksel - fonksiyonel problemleri ortadan kaldırarak kişiye kaliteli bir yaşam sunmaktır. Kayropraktik tedavi çok uzun yıllardır uygulanan etkili bir terapi yöntemidir. Bu terapide kullanılan yöntemler , omurga ve eklemlerin manipülasyonu-mobilizasyonları ve yumuşak doku masajlarını içermektedir.
Kayropraksi akut veya kronik biyomekanik veya kinezyolojik kaynaklı omurga rahatsızlıkları ve eklem problemlerinde çok etkili bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Kayropraksi kırık, çıkık ,omurilik tümörü- enfeksiyonunda uygulanmaz. Bunun haricinde uzman kişinin değerlendirmesi sonrası terapiye uygun bulduğu tüm omurga hastalıkları ve eklem problemlerinde tedavisinde çok etkili sonuçlar vermektedir.
Kayropraksi ; el ile yapılan manuel terapi tekniklerinden oluşur. Omurganın biyomekanik ve kinezyolojik fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan problemlerin tespiti, terapisi ve bunların sinir sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulanan uzmanlaşmış manuel terapi uygulamalarıdır. Omurgada tedavi edilecek alan saptanır, eller kullanılarak mevcut eklem harekete geçirilir. Böylece sıkışmış sinirlerin üzerindeki baskı ortadan kaldırılır.
-Terapinin amacı; ameliyatsız,ilaçsız ve yan etkisiz bir şekilde omurgaya el ile müdahale edilerek omurganın sağlıklı pozisyonuna döndürülmesi ile sinir sıkışmalarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu sayede ameliyatların beraberinde getireceği tüm yan etkiler ortadan kaldırılır. Sebebe yönelik tedavi ile hastanın hayatına büyük bir konfor kazandırılır.
Kayropraktik terapi çoğunlukla kas iskelet sistemi ve ozellıkle omurga hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Amerikan Kayropraktik Birliği, kayropraktik uygulamanın baş, boyun ,sırt ve bel ağrısı problemlerinin terapisinde lk seçenek olması gerektiğini belirtmiştir.
KAYROPRAKTİK TERAPİNİN EN ÇOK KULLANILDIĞI ALANLAR
-
Bel ve boyun fıtıklarında
-
Duruş bozukluğuna bağlı bel, boyun ve sırt ağrıları
-
Strese bağlı yaygın kas ağrıları
-
Myofasiyal ağrı sendromları
-
Fibromyalji
-
Spor yaralanmaları
-
Baş ve ense ağrıları
Kayropraksi hangi durumlarda uygulanmaz ?
-
Odontoid hipoplazisi, stabil olmayan os odontoideum vb. gibi anomaliler
-
Akut kırık veya bir vertebranın luksasyonu
-Spinal kord tümörü
-Osteomiyelit, septik diskit ve omurga tüberkülozu gibi akut enfeksiyonlar
-Menenjiyal tümör
-Spinal Kord veya intrakanaliküler hematomlar
-Malign omurga tümörü
-İlerleyici nörolojik defisit işaretleri ile birlikte fragmanlı disk hernisi
-Üst servikal omurganın baziler invajinasyonu
-Üst servikal omurganın Arnold Chiari malformasyonu
-Anevrizmal kemik kisti, dev hücreli kemik tümörü, osteoblastom ya da osteoid osteoma gibi bening karakterli tümörlerin agresif çeşitleri
-Ameliyat sonrası fiksasyon/stabilizasyon protezleri (yumuşak doku teknikleri uygulanabilir)
-Kas ya da diğer yumuşak dokuların neoplastik hastalıkları
-Pozitif Kernig veya Lhermitte belirtileri
-doğuştan, genel hipermobilite
-İnstabilite belirtileri ya da modelleri
-Syringomiyeli
-Etyolojisi bilinmeyen hidrosefali
-Diyastematomiyeli
-Kauda equina sendromu
Kayropraktik terapi süreci nasıl olmalı?
İlk 5-6c seans haftada 2-3 , sonra kişinin durumuna göre hala devam etmek gerekiyorsa haftada bir yapılabilir. Hastanın durumu iyiye gittikçe 2 haftada bir ve ayda bir takiple toplam 8-10 seans arası ortalama terapi süresidir. Kayropraksi aylar boyunca onlarca seans yapılan bir tedavi yöntemi degildir. Tedavi planı kişiye göre degişir ve kişiye özeldir. Seans kişilerin durumuna göre artabilir veya azabilir. Kayropraktik terapiyle birlikte mutlaka fizik tedavi ve egzersiz yapılmalıdır. Yapılacak değerlendirme sonrası uygun egzersiz programı fizyoterapist tarafından hastaya verilmektedir.