Kegel Egzersizleri
Yazar Pınar Kadiroğulları • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 9 Haziran 2020 • Yorumlar:
Kadınlarda vajina etrafını saran vajinal kasların güçlendirilmesi amacıyla yapılan kas egzersizlerine verilen isimdir. Vajinal kaslar; leğen kemiğinin içinde bulunan, üriner açıklığı, vajeni ve anüsü bir halka gibi çevreleyen ve iskelet sistemine tutunan kas grubudur. Pubococcygeal kaslar, vajina kasları, pelvik taban kasları olarak isimlendirilir. Pubococcygeal kasları 8 şeklindedir. Bunun üst kısmı biraz daha geniş olup vajen girişini ve üretra ağzını, alt kısmı ise anüsü çevreler. Bu kasların; karın içindeki organların korunmasında, idrar yapmada, dışkılamada, normal doğumda, ıkınmada, cinsel ilişkide ve orgazm olmada önemli görevleri vardır.
Kegel egzersizleri nedir?
Vajina etrafındaki pelvik taban kaslarını sıkıp – bırakma şeklindeki egzersizlerdir. Çalışan ve sık kullanılan kasların gelişmesi ve güçlenmesi esasına dayanır. Karın kaslarını kuvvetlendirmek için mekik çekmek ne ise, vajina kaslarını kuvvetlendirmek için yapılan Kegel egzersizleri de aynı şeydir. Kuvvetlenen vajina kasları sayesinde özellikle cinsel ilişki sırasındaki haz artmakta, orgazm kolaylaşmakta, hafif idrar kaçırma gibi üriner sitem sorunlarının önüne geçilebilmektedir!
Bu kasları kuvvetlendirilmesi cinsel ilişki sırasında hem kadın hem de erkekte cinsel hazzı arttırdığı için orgazm olmayı kolaylaştırır. Vajinal kasların az kullanması, doğum yapma, gebelikte oluşan gevşeme, yıpranma ve menopoz dönemine girildiğinde, vajinal kasların kasılma yeteneğinde azalma görülür.
Muayene sırasında kas kuvvetini ve hastanın durumunu anlamak için vajinal kas kontrolünde veya kegel egzersizlerini tarif ederken pek çok kadının bu kaslarını hissetmediğini ve sıkamadığını görürüz. Kadınlar genelde karın veya uyluk kaslarını sıkarak bu egzersizi yapmaya çalışırlar. Bu kasları çalıştırmanın en doğru ve kolay yolu; idrarınız yaparken idrarınızı tutup bırakarak en az 4-5 seferde yapmanızdır. Bu şekilde kaslarınızı kullanmayı öğrenerek egzersizlere başlayabilirsiniz. Buna rağmen hissetmediniz ya da kasları nasıl kullanacağınızı tam olarak anlayamadıysanız; sırt üstü yatar pozisyonda uzanın, bir ya da iki parmağınızı vajina içine yerleştirin. Tıpkı idrar tutar gibi kaslarınızı kasmaya, vajen içindeki parmağınızı kavramaya çalışın. Bu yöntemle kaslarınızı kullanmayı daha rahat öğrenebilirsiniz.
Kegel egzersizlerini nasıl yapacaksınız?
Vajina kaslarınızı tıpkı idrar tutar gibi sıkın, 5-10 saniye bekledikten sonra gevşetin, 5-10 saniye gevşek pozisyonda kalın, sonra tekrar kasın 10 saniye tutun, tekrar bırakın 10 saniye dinlenin. Kasma ve gevşeme sürelerinin 10 saniyeden az olmamasına dikkat edin. Bu işlemi 10-15 kez tekrarlayın. Kegel egzersizlerini günde 2 veya 3 kere yapmaya gayret edin. Bu egzersizi mesaneniz boşken yapın. İdrar yaparken bu egzersizleri uygulamayın. 6 aydan önce bu egzersizleri yapmayı bırakmayın. Ömür boyu uygulamalara devam etmeniz ideal olanıdır. 4-6 haftadan önce sonuç almayabilirsiniz. Bu süre ileri vakalarda 3 aya kadar uzayabilir. Bu egzersizleri yaparken karın, kalça uyluk içi kaslarınızda ağrı hissediyorsanız hareketi yanlış yapıyorsunuzdur. Sabırlı olun!
Cinsel hayatınızı nasıl etkileyecek?
İlişki sırasında penis vajina içindeyken yaptığınız kegel egzersizleri hem sizin hem de eşinizin olaydan daha çok keyif almasını sağlayacağı gibi orgazmı kolaylaştıracaktır. Kegel egzersizleri ile genç yaşta görülen, idrar torbası sarkmalarına bağlı olmayan hafif derecedeki idrar tutamama problemleri de ortadan kaybolacaktır.
Kegel egzersizleri: Orgazm olamama durumunda, cinsel isteksizlikte, hazzın arttırılmasında, hafif idrar kaçırmada, mesane, rahim ve rektum sarkmalarının önlenmesinde, normal doğum hazırlığında, doğum sonrasında gevşemiş vajen dokusunun eski formuna döndürülmesinde tedavinin önemli bir parçasıdır.
Kegel egzersizi size ne kadar yardımcı olur?
Vajinanızın sıkılığının azaldığını düşünüyorsanız; bu durum sizde idrar kaçırma, cinsel isteksizlik, cinsel ilişkiden haz alamama, orgazm olamama gibi şikayetlere neden oluyorsa öncelikle mutlaka bir jinekoloğa başvurun! Çünkü bu şikayetleriniz yapan neden eğer anatomik ise, yani; vajinanız doğumlara bağlı genişlemişse, idrar torbanız sarkmışsa istediğiniz kadar Kegel egzersizlerini yapın, size asla bir çözüm sağlamayacağı gibi zaman kaybına ve hayal kırıklığına sebep olur. Bu problemlerin tek çözümü ameliyattır; Kegel egzersizleri asla tek başına tedavi edici değildir! Daha çok önleyici ve koruyucu özelliği vardır! Tıbbi ya da cerrahi tedaviye yardımcı olması amacı ile önerilir!