Kendi Kendinizin Terapisti Olmak Mümkün Mü?

Yazar Şevval Demirezen • 13 Aralık 2024 • Yorumlar:

Kendimize iyi gelecek alışkanlıklar edinip bunları ‘terapi’ olarak adlandırıyor olabiliriz. Spor yapmak, çeşitli el işleri yapmak, sezon sezon dizi izlemek, çiçek bakmak, kitap okumak, gezmek, alışveriş yapmak, sevdiklerimizle vakit geçirmek, şarkı söylemek, yemek yapmak veya yemek yemek gibi aktiviteler bize iyi hissettiriyor olabilir. Bunlardan birçok kazanç sağlıyor da olabiliriz. Zihnimizi meşgul edip günlük yaşamdan uzaklaşır böylece dinlenmiş olabiliriz ya da duygularımızı düzenlemek için güzel yollar olabilir. Peki yeterli midir? Çoğu zaman kabul etmekte zorlandığımız duygulardan veya kafamızın içinde dolaşıp duran sıkıntılı düşüncelerden kaçış olarak kullandığınız bu boş zaman aktiviteleri sorunlarınızı çözüme ulaştırabilir mi? Öyleyse kendiniz için daha işlevsel olarak neler yapabilirsiniz?

Kendi kendinize emek verip düşüncelerinizi yönetmeyi öğrenmek için çaba gösterebilirsiniz. Bunun için kitaplar ve makaleler okuyabilirsiniz. İnsan zihnini, kadın-erkek beynini daha iyi anlamak için araştırmalar yapabilirsiniz. Bu yapacaklarınız sizin içgörünüzü arttırır. Birçok yeni bilgi edinirsiniz ve öncesinde fark etmekte zorlandığınız konularda aydınlanma yaşayabilirsiniz. Kazanacağınız farkındalıklar sonucunda gerekli adımları da anlayıp harekete geçebiliyorsanız sizin için kısa vadede harika olduğunu söyleyebilirim! Yine de eklemem gerekiyor ki maalesef kendinizi iyileştirmeniz her durum için mümkün değildir.

Biz birey olarak biz yaşamayı, var olmayı, ihtiyaçlarımızı karşılamayı doğduğumuz andan itibaren ilişkiler içerisinde öğreniyoruz. Her ne olmuşsa belirli ilişkiler içinde oluyor ve bu sebepten ilişkiler içinde tamir edilebiliyor. Kendi kendine terapi de bu noktada mümkün olmuyor çünkü bizim iyileşebilmek ‘bir diğerine’ ihtiyacımız var.

Çocukluğunuzda yere düşüp diziniz kanadığında yaranız temizlenir ve bant yapıştırılırdı şimdilerde ise belki yemek yaparken elinizi yakıyor krem sürüyorsunuz böylece derinin kendini onaracağını biliyorsunuz. Peki büyük bir yaralanmada dikiş atılması gerekildiğinde de bunu kendiniz yapabilir misiniz? Bunu yapmaya çalıştığınızda sizi oldukça zorlayacak ve yaranızı yanlış onarmanıza sebep olabilecektir. Bu kısımda çevrenize duyacağınız ihtiyacınızı karşılamak için ise çevrenizde bunu kolaylaştıracak sizi ‘koşulsuz kabul ederek’ empatiyle dinleyip anladığını hissettiğiniz kişilerden yardım alabilirsiniz. Bu kişiler ailenizden arkadaşlarınızdan ya da güvendiğiniz başka bir büyüğünüzden birisi olabilir. Sosyal varlıklar olarak çevrenin desteği hepimiz için önemli bir güç sağlasa da yaşanılan sorunlar profesyonel destekle daha anlamlı ve sağlıklı olarak çözülebilmektedir.

Hepimizin içinde kendimizi gerçekleştirmek için gereken potansiyelin olduğunu hatırlayın. Yalnızca bazı zamanlar ve durumlarda zorlanıyor ve dönüşümü gerçekleştirmek için ‘ilişki kurmaya’ ihtiyaç duyuyoruz. Bu durumun da gayet normal olduğunu bilip ve sorunun çözümü için ertelemeden erken çözüm arandığında kısa süreli destekten sonrası çözüm çok daha kalıcı olabilmektedir. Desteğe ihtiyaç duyduğunuz durumlar için birlikte bir rota çizip ilerlemek ve gelişiminize eşlik etmek için ben de sizinleyim.

Unutmayın, ruh sağlığınız geri kalan her şeyden kıymetlidir.

Sağlıcakla kalın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)