Kendine Acımayı Bırak
Yazar Sevim Hacıarifoğlu Tolunay • Psikiyatrist • 12 Ekim 2022 • Yorumlar:
Sorunlarım başkalarınınkinden daha kötü…
Her şey üst üste geliyor…
Tüm sorunlar beni buluyor…
Benimle aynı sorunları yaşayanlar var mıdır?
Beni birinin anlaması ve yardım etmesi oldukça zor…
Kendine acımak, yukarıda da yazdığım gibi sürekli olarak kişinin hayatındaki olumsuzluklara odaklanması ve adeta ‘seçilmiş bir kurban’ rolünü üstlenmesidir. Neden insanlar kendilerine acırlar? Bu bir seçim midir? Aslına bakarsanız bu bir seçimdir. Aklınıza ansızın giren olumsuz düşünceleriniz kendi elinizde ve kontrolünüzde olmayabilir; fakat sonrasında yapacaklarınız tamamen sizin kontrolünüzdedir. Örneğin, yerinizden kalkmayı ve size iyi gelen veya daha önce iyi gelmiş olan bir şeyi yapmayı seçebilirsiniz. Harekete geçmek ve yol almak yerine durumun kötülüğünü abartmak ve hiçbir girişimde bulunmamak durumu daha da kötüleştirecektir. Kendinize acıyarak, asıl korkularınızla yüzleşemiyor veya bunlardan kaçıyor olabilirsiniz. Bu size zaman kazandırıp sorumluluklarınızı ertelemenize de neden oluyor olabilir. Diğer taraftan, kendinize acıyarak dikkatleri üzerinize çekiyor ve ‘’Ben de varım’’ ‘’Benimle ilgilenin’’ de diyor olabilirsiniz…
KENDİNİZE ACIMAYA SON VERİN!!!
Zaman kaybıdır…
Daha fazla olumsuz duyguya ve dolayısıyla olumsuz davranışa yol açar…
Özgürce seçimler yapmanıza engel olur…
Hayatınızda ki iyi şeyleri gözden kaçırırsınız…
İlişkilerinizi olumsuz etkiler ve nihayetinde çevrenizde ki insanları usanma noktasına getirir…
Kendinize acımanın hayatınıza girdiğini fark ettiğinizde, bertaraf etmek için çaba gösterin. Hiçbir çaba göstermemek yapabileceğiniz en kötü şeydir. Size iyi gelen zamanlarda yaptıklarınızı tekrar yapmaya başlayın, pes etmeyin, aktif olun..
Düşüncelerinize savaş açın ve olumsuz düşüncelerin yerine olumlu olanları koymaya çalışın. ‘’Yapamıyorum’’, ‘’Daha iyisini hak ediyorum’’ gibi kendi kendinize verdiğiniz olumsuz telkinleri görmezden gelin. Her durumun iyi bir yanı olabileceğini düşünün ve bulmaya çalışın.
Çevrenizdekilerle paylaşın yaşadıklarınızı.. diğerlerinin benzer durumlar yaşayıp yaşamadığını, yaşamışlarsa nasıl baş ettiklerini sorun. Çocuğunuz varsa onu, yoksa çevrenizdeki diğer çocukları gözlemleyin. Çünkü, çocuklar olayların olumlu taraflarını görmek konusunda oldukça başarılılar. Anne babası boşanmış bir çocuğa bunun en iyi yanını sorduğunuzda ‘’Daha çok hediye alıyorum’’ dediğini duymuşsunuzdur.
Benzer bir sorunla uğraşan yakınınıza ne diyebileceğinizi, nasıl yardımcı olabileceğinizi düşünün. Eminim olumsuz değil olumlu telkinler vereceksiniz. Şimdi aynı olumlu telkinleri kendi kendinize verin. İnanmasanız da yapın bunu, gerekirse profesyonel bir yardım alın. Çünkü, sürekli kendi kendine olumsuz telkin veren bir kişi adeta hipnoza girmiş gibi olur ve nihayetinde olumsuz duygular yaşar ve buna uygun davranışlar sergiler. Şuan ki durumu atlatacağınıza dair kanıtları arayın. Şimdiye kadar olan başarılarınızı gözünüzün önüne getirin mesela. Her seferinde tekrar tekrar ayağa kalktığınızı ve mücadele ettiğinizi. Kendinize güvenin, hayatın bir mücadele olduğunu ve bu mücadelenin hiçbir zaman bitmeyeceğini asla unutmayın.