Kendini Feda (Self-Sacrifice) Şeması
Yazar Alper Uysal • Psikolojik Danışman Ve Rehber • 30 Kasım 2022 • Yorumlar:
Kendini Feda (Self-Sacrifice) şemasına sahip iseniz aşağıdaki açıklamalardan bir kısmı size fazlasıyla aşina gelir:
Kendi ihtiyaçlarını diğerlerinin önde tutmak bencilliktir.
“Ama ben yardım etmezsem bu işin içinden çıkamaz ki…”
Hep veriyorum ama karşılığında hiçbir şey alamıyorum.
Birinin bana ihtiyacı varsa bütün işlerimi bırakıp yardıma koşarım.
Başkalarının bir sorunla tek başına uğraşmasına izin vermem, hemen yardım ederim.
Kendi duygu ve isteklerimi açıklamam zordur çünkü daha çok diğerlerinin duygu ve isteklerine odaklanırım.
Başkalarını kendimden daha çok önemsiyorum.
Biri benden bir şey istediğinde “hayır” derken çok suçlu hissederim.
Bazen sürekli diğer insanlar için bir şey yapmaktan yoruluyorum.
Diğer insanların zor durumda olduğunu görmek benim için dayanılmazdır.
İnsanlara verdiğim kadar alamadığımı hissediyorum.
İnsanlar bana sadece bir şey istemek için gelirler.
“Seninle dertleşmek çok iyi geliyor” lafını pek çok kez işittim.
İnsanlar için artık üzülmemeye çalışıyorum.
Başkalarını kendimden daha çok düşünmekten o kadar bıktım ki artık kimseyi önemsemiyorum.
Başkalarına vermekten o kadar bıktım ki artık her kim benden bir şey isterse ona “hayır” diyorum.
Kendini Feda şemasına sahip iseniz aşağıdakine benzer çocukluk yaşantılarınız olabilir:
Annem/babam yardıma muhtaçtı. Örneğin ruhsal sorunları vardı, akli dengesi yerinde değildi, fiziksel engeli vardı.
Annem/babam ben çok küçükken öldüler. Küçük kardeşlerime ben bakmak zorunda kaldım.
Annem/babam çok içerdi, onu eve getirirdim veya onu sızdığı yerden kaldırıp yatağına götürürdüm.
Annem/babam; engeli, akli/ruhsal durumu, sarhoş olması sebebiyle kardeşlerimle ilgilenmezdi. Kardeşlerim ile ben ilgilenirdim (okula götürürdüm, yemeklerini hazırlardım vb.)
Annem/babam kardeşimi okula götürmem, onu uyutmam, ona bakmam gibi ebeveyn görevlerini bana verirdi.
Annem/babam yaşadığı zorlukları bana anlatırlardı, onun yaşadığı zorluklar için çok üzülürdüm/sinirlenirdim/çaresiz hissederdim.
Annem/babam yaşadığı zorlukları bana anlatırdı, onu dinlerdim, ona tavsiyeler verirdim.
Annem/babam bana “Bana ne güzel akıl veriyorsun”, “Sen olmasaydın ne yapardım”, “Çok iyi bir evlatsın, bize bakıyorsun” derlerdi, mutlu olurlardı.
Genelde sadece aileme baktığım zamanlarda değerli hissettim.
Kendini Feda şeması hayatınızı nasıl etkiliyor?
Diğerleri sizin onlara verdiğiniz kadar size vermediği için hayal kırıklığına uğrarsınız. Örneğin onlar size, sizin onlara ettiğiniz kadar yardım etmezler, işlerini bırakıp size koşmazlar.
Sürekli veren taraf haline gelirsiniz ve değeriniz bilinmiyormuş gibi gelir.
“Hayır” diyememekten iyice bıkarsınız.
Tüm bunlardan dolayı içinizde bastırılmış bir öfke büyür.
Kendi ihtiyaçlarınızı ve duygularınızı bilmediğiniz için (uzun süredir görmezden geldiğiniz için) boşluk duygusu hissedersiniz.
İlişkilerinizde kullanıldığınızı hissedersiniz çünkü siz hep veren tarafsınızdır.
İlişkilerinizde yakınlık hissedemezsiniz çünkü sizin ihtiyaçlarınız ve duygularınız pek önemsenmiyordur.