Kendini Sevmek Üzerine
Yazar Zeynep Göktürk • 12 Haziran 2024 • Yorumlar:
Kendini sevmekten hep bahsedilir hatta bunun çoğu zaman kendini beğenmekle karıştırıldığına da şahit olmuşuzdur. Peki gerçekte kendini sevmek ne demektir?
Kendini Sevmek Ne Demek ?
Kendini sevmek aslında kendini olduğun gibi kabul edebilmektir. Olduğun gibi ise şu anlama gelir ; sahip olduğun ve senin birer parçan olan özelliklerini kabullenmektir. Bizlerde var olan yanlışlar ve doğrular bizim birer parçamızdır ve onları objektif şekilde kabul etmek de kendini sevmekle alakalıdır. Kendini sevmek, yapılan her davranışı yüceltmek değil kendine mantıklı bir bakış açısıyla bakabilmektir.
Kendini Seven Biri Nasıl Davranır ?
Bunu anlamanın en kolay yolu belki de sevdiğiniz birine nasıl davrandığınızı ölçmekten geçer. Sevdiğiniz insanlara nasıl davrandığınıza bakın. Muhtemelen onları mutlu etmek \ görmek hoşunuza gidiyordur. Mutsuz anlarında ise onlara destek olmaya çalışırsınız. Korktuklarında yanlarında olduğunuzu hissettirmekten geri durmazsınız. Yeni bir işe girişecekleri zamanlarda onlara cesaret aşılamaya çalışırsınız. Bir hata yaptıklarında ise bunun dünyanın sonu olmadığını ve onun bunu düzeltebileceğini ya da bu hatanın onu beceriksiz biri yapmadığını söylersiniz. İşte kendini seven insan da kendine tam olarak böyle davranır.
Kendini Sevmeyen Biri Nasıl Davranır ?
Kendini sevmeyen biri ise yine yukarıda belirttiğim gibi sevmediği bir insana nasıl davranıyorsa kendisine de öyle davranır. Bir hata yaptığında kendisine kötü etiketler yapıştırmaktan çekinmez. Yeni adımlar atmaktan her daim endişe duyar çünkü başarısız olacağına inancı tamdır. Tek bir başarısında kendisine çok becerikli olduğunu söylemez ama tek bir hatada kendini dünyanın en beceriksiz, yeteneksiz insanı olarak kabul eder. Bunlardan da yola çıkılacağı üzere kendini sevmeyen biri kendiyle de kalmak istemez, tek başına vakit geçirmekten kaçınır tıpkı sevmediği biriyle zaman geçirmekten kaçındığı gibi.
Kişi Neden Kendini Sevmez ?
Kişiliğimizin oluşmaya başladığı ilk zamanlara, çocukluğumuza baktığımızda sevgi görmemek, baskın ebeveyn tutumları, taktir görmemek gibi etkenler göze çarpmaktadır. Dünyaya geldiğinde ebeveynlerini \ bakım verenlerini sevmeye odaklı olan bebek, karşı taraftan beklediği sevgiyi göremediğinde kendisinin sevilmeye layık olmadığı inancına yönelir. Yaptığı hatalar karşısında koşulsuz bir kabul göremediğinde ya da başarıları taktir edilmediğinde ise kendisiyle ilgili olumsuz inançlar geliştirir. Hata yapmaması gerektiğine, hata yaparsa sevilmeyeceğine ya da insanlar tarafından kabul görmeyeceğine inanır. Başarıları görmezden gelindiği için de bunların önemsiz olduğunu taktir edilecek kadar önemli başarılar olmadığını düşünür.
Kendimi Nasıl Sevebilirim ?
Kendinize bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey kendinize karşı acımasız olmamaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi; başarılı olduğunuzda kendinizi dünyanın en becerikli insanı kabul etmiyorken neden başarısız olduğunuzda kendinize kötü etiketler yapıştırıyorsunuz? Her insandan mutlaka iyi özellikler vardır, özellikle de kendini sevmeyen ve bu sebeple kendini başkalarına sevdirmeye çalışan insanlarda. Kendinizi sevmek için şunları yapabilirsiniz ;
1.Olumlu Özellikleri Keşfetmek
Kendinize nasıl biri olduğunuzu sorun. Bu soru karşısında ilk adımda çoğunlukla olumsuz cevaplar alabilirsiniz, endişelenmeyin. Olumlu özelliklerinizi yazın. Bunu yapmakta zorlanıyorsanız çevrenizdeki insanlara sorarak da maddeleri çoğaltabilirsiniz. Bu maddelerin karşısına onları destekleyen örnekler yazın. Örneğin; iyi yemek yaparım çünkü insanlar genelde yemeklerimi beğendiklerini dile getirirler gibi.
2.Olumsuz Özelliklere Kanıtlar Bulmak
Kendinizi sevmeyen biriyseniz burada yazacağınız maddeler daha fazla olabilir. Öncelikle birbirine benzeyen maddeleri birleştirin. Daha sonra olumlu özellikler kısmında yaptığınız gibi bu maddelerin karşısına onları desteklediğini düşündüğünüz kanıtları yazın. Örneğin; iletişimi kuvvetli biri değilim çünkü kendimi yanlış ifade etmekten korktuğum için konuşmamayı tercih ederim gibi.
3.Olumsuz Özelliklerin Ne Kadar Gerçekçi Olduğunu Analiz Etmek
Kendini sevmeyen insanlar kendiyle alakalı yakıştırmalar yaparken genelde abartılı ya da felaketleştirme yöntemiyle düşünür. Bazen asla alakası olmayan şeyleri kendi başarısızlıkları gibi görmeye meyillidirler. Örneğin şanssız biri olduklarını düşünürler çünkü olumsuz şeyler onların başına gelmektedir. Kendimize insancımız olmadığında bu düşünceyle kendimizi farkında olmadan hata yapmaya götürebiliriz, evet düşüncelerimiz bizler üzerinde bu kadar fazla etkiye sahiptir fakat bizim dışımızda ve kontrol edemediğimiz bir dünyanın olduğunun da farkında olmak gerekir. Bizim elimizde olmayan şeylerle ilgili kontrol sahibi olmadığımız için bunları kendi hatamız saymak gerçekçi bir düşünce değildir. O yüzden olumsuz kanıtları yazarken bu sizi gerçekten o özelliğe sahip biri yapar mı ya da bu gerçekten sizin elinizde olan bir şey mi buna dikkat edin. En önemlisi de o olumsuz özellik bir başkasında olduğunda o kişiye kendinize baktığınız gibi mi bakıyorsunuz bunu düşünün.
4.Kendinize Özen Gösterin
Kendinize iyilik yapın, sizi mutlu eden şeylere yönelin. Kendinize sevdiğiniz biri gibi davranın ve kendinizi kabul edin. Hayatınıza giren hiç kimse mükemmel olmayacak ama siz onları sevdiğiniz için hatalarını görmezden geleceksiniz. O kişiye gösterdiğiniz toleransı, özeni kendinize gösterin.
Bizler insan olarak her zaman eksikli ya da hatalı olmaya devam edeceğiz. Önemli olan bunların farkına varmak, kendimizi daha iyi bir yere taşımak ve bunları yaparken de gerçekçi bakış açısıyla hareket edebilmektir.
Yukarıdaki yazıda kendi kendinize yapabileceğiniz bazı şeylerden bahsettim. Bunları yapmakta zorlanıyorsanız ve destek almak istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz.