Kepçe Kulak Estetiği (Otoplasti)
Yazar Serdar Yüce • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 21 Şubat 2020 • Yorumlar:
Otoplasti (kulak yeniden şekillendirme) nedir?
Ayrıca otoplasti olarak bilinen kulak cerrahisinde kulak kepçesi olarak adlandırılan dış kulağın boyut, şekil, pozisyon veya oranı değiştirilir. Kafadan dışa doğru açılanmış kepçe kulaklar otoplasti ile normal pozisyonu olan kafaya yakın duruma taşınabilir. Kulakları asimetrik şekil ve pozisyonda ise cerrahi ile simetri sağlanabilir.
Otoplasti için uygun aday kimdir?
Otoplasti cerrahi ile sağlanabilecek gerçekçi beklentileri olan ve görünümünü düzeltmek isteyen kişiler için iyi bir seçenektir. Belirgin (kepçe), asimetrik ve baş ile uyumsuz görünümü olan kulaklar otoplastiden fayda görür. Eğer sağlıklı iseniz, gerçekçi beklentileriniz var ve görünümünüzü daha iyi hale getirmek istiyorsanız ameliyat için iyi bir adaysınızdır. Yetişkinler ve gençler de dahil olmak üzere her yaştan hastalar kulak yeniden şekillendirilmesi ameliyatı için aday olabilir. Kulaklar genelde 6 yaş civarında tam boyutuna ulaştığı için, bu yaştan sonra her yaşta ameliyat yapılabilir.
İlk muayenede neler yapılır?
Plastik cerrahınız ilk muayenede kulak ameliyatı için uygun aday olup olmadığınızı belirlemek için kulaklarınızın boyut, şekil ve konumunu değerlendirecektir. Tıbbi geçmişiniz, önceden olduğunuz ameliyatlar ve bu ameliyattan beklentileriniz değerlendirilecektir. Sonrasında kulaklarınızda ameliyat ile olabilecek değişiklikler ve işlem hakkında bilgi verilecek. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi ve dikkat edeceğiniz noktalar anlatılacaktır.
Otoplasti ameliyatı sırasında ne yapılır?
Ameliyat lokal ve / veya genel anestezi altında, günübirlik işlem olarak yapılır ve genellikle 1 ila 2 saat sürer. Lokal anestezik ameliyat sonrası rahatsızlığı azaltmak için bölgeye enjekte edilir. Kesiler genellikle kulak arkasında gizlidir. Cerrahinin amacına göre, kulaklarda kepçeliğe neden olan fazla kıkırdak ve deri uzaklaştırılır. Kulaklardaki kepçeliği düzeltmek için içeriden konulan dikişlerle kulak arkaya kafaya yaklaştırılır. Kulaktaki kıvrımlar eksikse dikişlerle bunlar oluşturulur. Tekniklerin bir kombinasyonu, her hastada istenilen hedeflere bağlı olarak kullanılabilir. Ameliyat sonunda pansuman ve sargılarla kulaklar kapatılır. Hastalar genellikle ameliyat bittikten sonra bir süre izlem sonrasında taburcu edilebilir. 3 – 5 gün sonrasında pansuman çıkartılır ve kulaklar açık halde bırakılır.
Yara izleri nerede kalır?
Yara boyutunu optimize etmek ve çok az görüneceği bir alana bunu gizlemek için büyük özen gösterilir. Birçok durumda, çok az izle iyileşme mümkündür. Otoplastide kesiler kulak arkasında olduğu için izler burada görünmeyen alanlarda kalır. Bu iz oluşumu bireyler arasında değişir ve kişinin genetik yatkınlığı ile bağlantılıdır. İzler genellikle zaman içinde yavaş yavaş soluklaşır.
İyileşme dönemi nasıl? Ne kadar süre istirahat gerekli? Ne zaman egzersize devam edebilirsiniz?
İşlem 1 ila 2 saat arasında sürebilir ve aynı gün hasta taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası dinlenme süreci rahat atlatmanızı ve sonuçların daha iyi olmasını sağlayacaktır. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün kullanılan ilaçlara cevap veren ağrılar olabilir. Ameliyat sonrası cerrahi alanda şişlik ve morluk izlenebilir. Günler içinde kendiliğinden düzelecektir. Şişlik ve morluğun azalmasına yardımcı olmak için ameliyat sonrası birkaç gün baş yüksekte yatmak uygun olacaktır. Çoğu hasta 1 hafta içinde işlerinin başına dönebilmektedir. Ancak 1 – 2 hafta istirahat edecek şekilde planlama yapılması uygun olacaktır. İyileşme döneminde 4 hafta kadar yorucu fiziksel aktivitelerden uzak kalınmalıdır.
Ameliyatın komplikasyonları nelerdir?
Kepçe kulak ameliyatı komplikasyonları, diğer kozmetik prosedürlerde olduğu gibi nadir olup yara izi, asimetri, kanama, enfeksiyon, şişlik ve uyuşma olabilir. Otoplasti ameliyatına özgü komplikasyonlar, deformitenin nüks etmesi de dahil olmak üzere ikinci bir işlem gerektiren asimetrilerdir.