Keratokonusun Nedeni?

Yazar Yetkin ÖzganGöz Doktoru • 3 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Keratokonusun nedeni?

Günümüze kadar yapılan çalışmalar keratokonusun sebebini ortaya çıkaramamıştır. Aynı aile fertlerinde görülebilmesine rağmen doğrudan bir sonraki nesle geçen bir hastalık değildir. Gözlerini değişik nedenlerle fazla ovuşturanlarda daha sık görüldüğünden keratokonus olan hastaların gözlerini ovuşturmaktan sakınmaları tavsiye edilir. Erken teşhis edilirse nispeten basit tedavilerle tedavi edilebilir ancak gecikirse keratokonus ameliyatı gerekebilir.

Keratokonusun belirtileri nelerdir?

İlk belirtiler görmede çarpıklık ve bulanıklıktır. Belirtiler genellikle 15-25 yaşlar arasında çıkarsa da daha erken veya daha geç de görülebilir. Bu dönemde genellikle miyop astigmat tanısıyla gözlük verilir. Ancak Orbscan ve Pentacam adı verilen kornea topografi yöntemi ile çok erken dönemde dahi saptanabilir. Hastalık ilerledikçe korneadaki şekil değişikliği artar ve görme bozukluğu daha belirginleşir.

Genç birinde yüksek miyop astigmat varsa ve gözlük numaraları hızla ilerliyorsa keratokonus olma olasılığı yüksektir.

CROSS LİNKİNG TEDAVİSİ

Keratokonusta yeni bir alternatif tedavi yöntemi olan UV cross linking tedavisi, dünyada sayılı merkezle birlikte hastanemizde de uygulanmaktadır.
UV-Cross linking ameliyatında korneaya riboflavin eşliğinde UVA ışığı uygulanarak, korneanın kollajen molekülleri arasındaki çapraz bağların artırılması ile korneanın direnci artırılır. Yapılan çalışmalarda bu yöntemin, korneanın incelmesini durdurduğu, keratokonusta ilerleme olmadığı gösterilmiştir. Bu sayede kornea nakline olan ihtiyacın geciktirilebileceği veya azalabileceği düşünülmektedir. İlerlryici keratokonusta erken evrede uygun olan CCL tedavisi tekrarlanabilir özelliktedir. Uygulanan UVA ışığının dozu ve riboflavinin koruyucu etkisi sayesinde tedavi yapılan hastalarda hiçbir yan etki görülmemiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)