KETEN TOHUMU ZAYIFLAMAYI SAĞLIYOR MU? YARARLARI VE ZARARLARI NELER?

Yazar Gülsüm Kasapoğlu BaylıDiyetisyen • 2 Haziran 2017 • Yorumlar:

  • KETEN TOHUMU ZAYIFLAMAYI SAĞLIYOR MU? YARARLARI VE ZARARLARI NELER?

Keten tohumu, bir dönem özellikle başta zayıflama amaçlı olmak üzere diğer nedenlerle birlikte herkesin mutfağından geçmiş bir besindi. Keten tohumunu kullanma nedenleriniz genel hatlarıyla doğru bilinenler şeylerdir, ancak ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Ben bu yazımda; keten tohumunun faydalarına ve doğru bilinen yanlışlara, zararlarına ve kimlerde zararlı etki oluşturduğuna değineceğim.

Keten tohumu genellikle bizim fonksiyonel gıda ya da biyoaktif gıda dediğimiz besinlerin içerisinde yer alır. Fonksiyonel gıda nedir dediğinizi duyar gibiyim… Fonksiyonel gıda; vücudun ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave faydalar sağlayan, böylelikle hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etkinlik gösteren gıdalar veya gıda bileşenleridir.

Keten tohumunun içeriğine bakacak olursak 100 gram keten tohumu 35 gram lif içermektedir. Bu lif içeriğinin yüksek olduğunu gösterir. Aynı zamanda sebze ve meyvelere göre 80 kat daha fazla lignan bulunmaktadır. İçeriğinde; potasyum , kalsiyum, demir, a vitamini , e vitamini , folik asit ve B vitaminleri bulunmaktadır. Keten tohumu yağının yaklaşık %55’ini omega-3 yağ asitleri oluşturmaktadır.

  • KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

Keten tohumu öncelikle yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini arttırıp, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak İBS hastalığına ve kabızlığa iyi gelmektedir. Omega-3 içeriğinin iyi olması keten tohumunun antiinflamatuar (iltihabı önleyici) hastalıklarda etkinliğini arttırır, kolesterolü düşürmeye ve sinir dokularını onarmaya yardımcı olur. Damar sertliği oluşmasını önler. Keten tohumunun lignan içeriğinden bahsettik. Lignanlar bitkisel östrojenlerdir. Yani vücutta östrojen hormonuna benzer etki gösterir. Menapoza giren hanımlarda östrojen seviyeleri azaldığı için keten tohumu menapoz sendromlarına yardımcı olacaktır.Yapılan bir çalışmada keten tohumu tüketiminin menopoz döneminde ki ateş basmalarını büyük oranda azalttığı görülmüştür. Keten tohumu içeriğinde bulunan A vitamini, E vitamini ve diğer antioksidan bileşenlerle antikanserojen etki göstermektedir. Yapılan bir araştırma da hormonlara bağlı olmayan kanser türlerinde keten tohumunun kanser hücresinin büyümesini yavaşlattığı görülmüştür.

  • KETEN TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

Yıllardır benim çevremde olmak üzere zayıflamak için kaşıklar dolusu keten tohumu tüketti. Peki bu tüketimin ne kadarı doğru? Keten tohumunun evet zayıflamaya yardımcı etkisi var ama direk zayıflatma gibi bir etkisi yoktur tüm diğer besinlerde olduğu gibi. Keten tohumu lif içeriği yüksek olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlayarak zayıflamanıza yardımcı olur. Günlük tüketiminiz gramı geçmemelidir. Diyetinize ara öğün olarak ; 1 çay kaşığı keten tohumu(ezilmiş) ve 2 YK yoğurt şeklinde eklemeniz zayıflamanıza yardımcı olacaktır.
1 çay kaşığı keten tohumu 2 gram ve7 kaloridir.

  • KETEN TOHUMUNUN ZARARLARI

Keten tohumu, fazla ya da uzun süre tüketildiğinde , vücutta oksidatif stresi arttırarak vücuda zarar vermekte ve kanser riski oluşturmaktadır. İçeriğinde bulunan bir madde B6 vitaminin emilimini engelleyen bir bileşen vardır .Bu yüzden uzun süreli yada fazla kullanımı B6 vitamini eksikliğine yol açabilir. Ayrıca keten tohumu, çinko ,kalsiyum gibi minerallerin de emilimini olumsuz etkileyebilir.

  • KETEN TOHUMUNU KİMLER KULLANMAMALI?

Hamile ve emzikliler, göğüs ve prostat kanseri riski olanlar, diyabet ilacı , kan sulandırıcı ve tansiyon ilacı kullananlar ,çayır ve yabani ot alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle….

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)