Ketojenik Diyet

Yazar Melisa KüçükDiyetisyen • 30 Aralık 2021 • Yorumlar:

Ketojenik diyeti ilk kez 1921'de epilepsiyi tedavi etmek için kullanmıştır.

İçeriği nedir derseniz; Yaklaşık olarak %55 ila %60 yağ, %30 ila %35 protein ve %5 ila %10 karbonhidratlardan oluşur. Spesifik olarak, günde 2000 kcal'lik bir diyette, karbonhidrat miktarı günde 20 ila 50 g'a kadardır.

Temel olarak, karbonhidratlar vücut dokularında birincil enerji üretim kaynağıdır. Vücut karbonhidratlardan mahrum kaldığında, insülin salınımı önemli ölçüde azalır ve vücut katabolik bir duruma girer. Glikojen depoları tükenir ve vücudu belirli metabolik değişikliklerden geçmeye zorlar bunlardan biri de ketogenezdir. Ketogenez sonucu oluşan Keton cisimleri, birincil enerji kaynağı olarak glikozun yerini alır. Düşük kan şekeri geri bildirimi nedeniyle ketogenez sırasında, insülin salgılanması için uyarı da düşüktür, bu da yağ ve glikoz depolaması için uyarıyı keskin bir şekilde azaltır.

Keton cisimleri Glikoza kıyasla daha fazla atp üretir. Bu da, vücudun kalori açığı sırasında bile verimli yakıt üretimini sürdürmesini sağlar. 

Düşük karbonhidratlı diyetler, özellikle gövde obezitesi ve insülin direnci olmak üzere kiloyu azaltmaya ek olarak, kan basıncını, kan şekeri regülasyonunu, trigliseritleri ve HDL kolesterol seviyelerini iyileştirmeye de yardımcı olabilir fakat uzun vadede LDL kolesterol bu diyette artabilir.

Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, uykusuzluk, egzersiz toleransında zorluk ve bazen keto gribi olarak adlandırılan kabızlık gibi semptomlar görülür. Bu semptomlar birkaç gün ila birkaç hafta içinde düzelir. Yeterli sıvı ve elektrolit alımının sağlanması, bu semptomların bazılarının giderilmesine yardımcı olabilir. 

Uzun vadeli yan etkiler arasında hepatik steatoz, hipoproteinemi, böbrek taşları ve vitamin ve mineral eksiklikleri bulunur. Aynı zamanda Diyabet hastası olan ve insülin veya oral hipoglisemik ajanlar alan kişiler, bu diyete başlamadan önce ilaçlar uygun şekilde ayarlanmazsa ciddi hipoglisemi yaşarlar.

Doktorunuz veya diyetisyeniniz önermediği sürece bu gibi diyetleri uzun süre uygulamamalısınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)