Kıkırdak Nakil Cerrahisi Diz Protezine Alternatif Çözüm Olabilir!
Yazar Yusuf Onur Kızılay • 15 Nisan 2024 • Yorumlar:
Eklem kıkırdağı, eklemleri oluşturan kemiklerin uçlarını örten düzgün, kaygan ve parlak yüzeyli bir dokudur. Eklem kıkırdağı oldukça dayanıklıdır ve bu yapı yürüme, koşma, çömelme gibi günlük aktiviteler sırasında eklemin düzgün ve pürüzsüz hareket etmesine olanak sağlar.
Kıkırdak çeşitli nedenlere bağlı olarak hasar görebilir ve kıkırdak hasar gördüğünde kendini yenileyemez. Kemikler birbirine sürtünerek ağrıya ve sonunda osteoartrite (kireçlenmeye) neden olabilir. Kireçlenmenin son basamak tedavisi ise eklem protezi ile mümkündür. Diz ekleminin bu aşamaya gelmemesi için, hasarlı kıkırdağın sağlıklı kıkırdak ve kemik ile değiştirilmesini içeren, eklem kıkırdak nakli adı verilen bir cerrahi teknik mevcuttur.
Allogrefti, başka bir bireyden (kadavradan) alınan kemikli kıkırdak doku parçası olarak tanımlayabiliriz. Kıkırdak hasarının otogreft (kişinin kendi dokusu) ile doldurulamayacak kadar büyük olduğu durumlarda allogreft kullanılabilir. Allogreftler, kadavradan alınarak çeşitli işlemlerden geçirilir ve laboratuvar ortamında steril edilerek hazırlanır. Hazırlanan allogreft ameliyathane ortamında hastanın hasarlı bölgesine yerleştirilir. Birçok çalışmada uzun dönemde yüz güldürücü sonuçlar bildirilmiştir.
Eklem kıkırdak nakli için kimler iyi bir adaydır?
-
Genellikle 50 yaş altı, genç ve aktif hastalar
-
1 cm'den büyük kıkırdak lezyonu olan hastalar
-
Şiddetli osteokondritis dissekansı olan hastalar: Bir parça kıkırdağın altındaki kemiğin ince bir tabakasıyla birlikte kemik ucundan ayrıldığı bir eklem rahatsızlığıdır.
-
Osteonekrozu olan hastalar: kemik dokusunda yeterli kanlanma olmaması nedeniyle dokunun ölmesi anlamına gelir.
Vücut kıkırdak nakline uyum sağlamayabilir mi?
Bir allogreft, bağışlanmış canlı insan dokusudur. Bununla birlikte, organ nakillerinin aksine allogreft, vücudun uyum sorununa yol açabilecek bir bağışıklık tepkisi oluşturmasına neden olmaz. Kıkırdağın içinde vücudun onu reddetmesine neden olacak kan yoktur. Dokuda kanlanma olmadığı için, alıcıdan bir bağışıklık tepkisine neden olmaz.
Ameliyat sonra rehabilitasyon
Ameliyat sonrası rehabilitasyon yapılan işleme göre değişiklik gösterir. Bu konudaki kararı ameliyatı yapan doktorun vermesi en doğru sonuca ulaşmayı sağlayacaktır. Genellikle ameliyat sonrası 1-3 hafta yük vermemek veya kısmi yük vermek gerekebilir. Sonrasında herhangi bir kas zayıflığı veya eklemde hareket kısıtlılığı oluşmuş ise fizik tedavi gerekmektedir.