Kıl Dönmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Yazar Yasir GözüGenel Cerrah • 8 Nisan 2021 • Yorumlar:

Kıl dönmesi, bir diğer adıyla Pilonidal kist rahatsızlığı, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde görülmektedir. Bazı durumlarda koltukaltı, göbek ya da kasık bölgesinde de rastlanılabilen bu hastalık, gündelik yaşam faaliyetlerini zorlaştırmaktadır.

Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan çukurluktaki deri tabakasının, vücudun diğer bölgelerine nazaran daha narin bir yapıda oluşu, hem erkeklerde hem de kadınlarda kıl dönmesi nerde olur, sorusuna bir yanıt olabilir. Cilt tabakasının narin olması, sırttan dökülen sert kıllar ya da giysilerden dökülen tüyler bu çukur bölgede birikerek zamanla cilt dokusunu delip deri altına yerleşmesini kolaylaştırmaktadır. Cilt altında biriken bu oluşuma kıl kesesi adı verilir. Hastalığın Pilonidal kist, olarak tanımlanmasının nedeni bu yapıya karşı vücudun verdiği reaksiyondur. Vücut direnç sistemi bahsettiğimiz bu kıl kesesinin yok edilmesi ve daha da derine inmesini engellemek için bir sıvı (apse) oluşturur.

Kıl dönmesi belirtileri arasından en önemlisi bölgedeki apseye bağlı görülen sarı renkli ve kötü kokulu iltihabik akıntıdır. Aynı zamanda kuyruk sokumunda ağrı, şişlik belirtileri de bu aşamaya eşlik etmektedir. Görünürde küçük bir sivilceyi andıran bu hastalık, ileriki süreçte kişilerin tüm sosyal yaşantısını etkileyebilecek boyutlara gelebilmektedir. Pilonidal kist, hastalığının ilerlemesi var olan şikâyetlerin şiddetinin artmasına neden olacaktır. Kuyruk sokumundaki ağrının artmasıyla birlikte hasta oturup kalkmakta, yürümekte, ayakta uzun süre durmakta dahi güçlük çekebilmektedir. Kıl dönmesi belirtileri içindeki akıntı şikâyeti kişinin güç içerisinde sürekli iç çamaşırını ve giysilerini değiştirmesine neden olacaktır. Aynı zamanda akıntının yaydığı kötü koku da hastaları oldukça rahatsız edebilmektedir.

Kıl Dönmesi Sürecinde Uzak Durulması Gerekenler

Kıl dönmesi belirtileri nedeniyle şikâyetler yaşayan hastalar, durumlarının daha da kötüleşmemesi adına tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında bazı hususlara dikkat etmelidir. Muayene olup tedaviye başlanacak olan süreci olabildiğince kısa tutulmalı ve mümkünse kıl dönmesi belirtileri ile karşılaşıldığı anda eyleme geçilmelidir. İlk etapta önemsiz gibi görünen belirtilerin tedavi olma süreci ertelendikçe şiddetlendiği ve bölgedeki dokuların daha çok hasar aldığı unutulmamalıdır.

Pilonidal kist rahatsızlığının kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle bu süreçte uzak durulması gereken şeylerin başında aktarlardan alınarak kullanılan kremler veya bitkisel ürünler gelmektedir. Doğal yollarla tedavisi mümkün olmayan hastalığa dair şikâyetler, bu yöntemler nedeniyle yalnızca bölgenin daha da tahriş olmasıyla artış gösterecektir.

Kadınlarda kıl dönmesi nerde olur, diye düşünen kişiler, hastalığın özellikle kuyruk sokumu bölgesinde meydana geldiğini bilmeli ve bu bölgenin hijyenine önem göstermelidir. Kuyruk sokumu bölgesinin pilonidal kist tedavisi sürecinde kuru kalmasına dikkat edilmelidir. Bu dönem boyunca hatta daha sonrasında da hastaların dar kıyafetler giymekten kaçınması gerekir. Hassas olan kuyruk sokumu bölgesini tahriş etmekten uzak durulmalıdır.

Kıl dönmesi belirtileri arasında yer alan ve kuyruk sokumunda oluşan apsenin sıkılması da uzak durulması gerekenler arasındadır. Ek olarak ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi olan hastalara, tedavi sonrasında epilasyon yaptırmaları da önerilir. Sırt ve kuyruk sokumu bölgesinin sert kıl ve tüylerden arındırılması bölgede pilonidal kist görülme oranını düşürmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)