Kıl Dönmesi
Yazar Altan Karan • Genel Cerrah • 25 Mart 2018 • Yorumlar:
Halk arasında kıl dönmesi denilen sinüs pilonidalis kuyruk sokumunda görülen bir hastalıktır. Genç yaş hastalığıdır. En çok 15-25 yaşlarında görülür. Oluşumunda en büyük neden bu bölgedeki bir kılın cilt altına yuvalanmasıdır. Kıl çevresinde zamanla bir yalancı kapsül oluşur ve bu kapsül içinde yabancı cisim reaksiyonu ile sıvı birikir. Bu sıvı zaman zaman enfekte olarak apseleşebilir.
İki gluteal kıvrım arasındaki oluk yürüme sırasında testere hareketine maruz kalır. Bu bölgede terle veya çeşitli nedenlerle yapışmış kıl bu hareketle cilt altında kolayca yuvalanır. Aslında bu olay oluştuktan sonra oturarak çalışma hastalığı alevlendirir. Genelde oturarak çalışan öğrencilerde, şoförlerde, çok bisiklet binenlerde daha fazla görülmektedir. Bu nedenle bu hastalığa Jeep hastalığı da denmektedir.
Kıl Dönmesi Tedavisi
Sinüs pilonidalis fazla kilolu, obez hastalarda daha sık görülmektedir. Diğer sık görülen kişiler kişisel hijyene dikkat etmeyen hastalardır. Aşırı kıllı kişilerde de diğerlerine göre biraz daha fazla görülmektedir.
Kıl dönmesinde başlangıçta hastalarda herhangi bir belirti olmayabilir. Kıl cilt altında yuvalanıp çevresinde yalancı kapsül oluştuktan sonra o bölgede bir şişlik olmaya başlar. Bu biriken sıvı sinüs ağzından boşalabilir. Bu durumda hasta zaman zaman iç çamaşırlarının kirlendiğinden bahseder. Bu delikler bir tane olabildiği gibi birkaç tanede olabilir. Bu dönemde yapılacak bir tedavi sorunu kökünden çözecektir. Fakat hastalar ya önemsemezler ya da utanma duygusu nedeniyle muayene olmayı ötelerler. Buda sorunun komplike hale gelmesine neden olur.
Eğer biriken sıvı herhangi bir şekilde dışarı boşaltılmazsa kapsül içinde birikmeye devam eder. Bir süre sonra enfekte olur. Bu enfeksiyon apseyi beraberinde getirir. Bu durumdaki hastada şiddetli ağrı vardır. Hasta oturamaz. Üzerine basmakla çok ağrı vardır ve üzerindeki deri kırmızıdır. Apsenin acilen drene edilmesi gerekir. Çünkü hastanın çok şiddetli ağrısı vardır. Ancak apse boşaltıldıktan sonra hasta rahatlar. Bu sırada dikkat edilmesi gereken sadece apse drene edilip bırakılmamalıdır. Bir tencerenin kapağının açılması gibi apse üzerindeki deride bir fenestrasyon yapılır ve loj apse boşaltıldıktan sonra kürete edilir. Bu durumda %90-95 2.bir ameliyata gerek kalmaz. Yani apse aslında bu tür hastalar için şanstır.
Normal koşullarda gelen hastalarda hastalığının yaygınlığına göre yapılacak ameliyat değişiklik gösterir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Önce lazerle o bölgedeki kıllara epilasyon yapılır. Sonra lokal anestezi sonrası yaklaşık 2cm’lik bir kesi ile sinüs çevresindeki yalancı kapsül ile birlikte çıkarılır. Sonra katlar geride ölü boşluk kalmayacak şekilde kapatılır. Yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. İşlem sonrası hasta işinin başına dönebilir. İş ve güç kaybı yapmaz.