Kıl Kurdu
Yazar Banu İnce • Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doktoru • 28 Haziran 2017 • Yorumlar:
ENTEROBİUS VERMİCULARİS (KIL KURDU, OKSİYÜR) ,Tüm dünyada oldukça yaygın ılıman iklim bölgelerinde daha yaygın insandan insana bulaşan tüm yaş gruplarını etkileyen bir bağırsak solucanı yani parazitidir.
Özellikle ilkokul çağında hijyene dikkat etmeyen çocuklarda, sosyoekonomik düzeyi düşük ailelerde,yurtlar,yatılı okullar, kreşler gibi toplu yaşanılan yerlerde sık görülür. Kıl kurdu sadece insanlarda bulunan bir parazittir,hayvanlarda bulunmaz o yüzden insandan insana bulaşır.
Kıl kurdu taşıyan insanların poposunu kaşıdıktan sonra kirli elleriyle kıl kurdu yumurtalarını kapı kolları, oyuncaklar,ortak kullanılan havlular yatak takımlarına bulaştırması ile sağlam insanlara bu yumurtalar geçer ve bağırsaklarda kıl kurduna dönüşür.
Kıl kurdu başlıca belirtileri;
- Geceleri artan popo kaşıntısı,
- Diş gıcırdatması,
- Burun kaşınması,
- Ağızdan gece yatağa salya akması,
- Ağız kokusu,
- Karın ağrısı,
- Kilo alamama,
- Gece idrar kaçırma,
- Kız çocuklarında külotta akıntı,
- Vajinal akıntı ve sinirliliktir.
Kıl kurtları özellikle geceleri poponun kaşındığı sırada makat etrafına bakılırsa gözle görülebilir. Ancak yumurtaları gözle görülmez. Tanısı gaitada direk saptanması geceleri çıktıkları için zordur. Bu yüzden kesin tanı Selofan bant yöntemi ile yumurtaların saptanması ile konulur. Ancak bu test gaita yapmadan önce yapılmalıdır yoksa yanlış değerlendirilir ve çoğunlukla negatif sonuçlanır.O yüzden tedavi vermek için semptomların var olması ve gözle gaitada kıl kurdunun görülmesi yeterlidir. Tedavi; aile tedavisidir. Tüm aile fertleri tedavi edilir.
Tedavi esnasında;
- Yumurtalar tırnak diplerinde yoğun olması nedeni ile tırnaklar kesilmeli,
- Ortak kullanılan havlu ve çarşaflar yüksek ısıda yıkanmalı ve ortak kullanılması engellenmeli,
- Kişisel hijyene dikkat edilmelidir.
Korunmak için; Kıl kurdu olan kişiler ile
- Havlu,
- Çarşaf,
- Bardak tabak,
- Kaşık vb ortak kullanım olmamalı temas edilmemeli,
- Tırnaklar kesilmeli,
- Eller sık sık yıkanmalı
- Kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.