Kıl Kurdu

Kıl kurdu küçük, beyaz, incecik solucana benzer barsak parazitidir. Yaklaşık 2-13 mm büyüklüğündedir. Dünyada en sık görülen parazit enfeksiyonu olup çocukluk çağında daha çok rastlanır. Barsağın ince barsaktan sonra gelen kısımlarında özellikle kalın barsağın son bölümü olan rektumda ve makata yakın bölgelerde yaşar. Küçük çocuklar ve küçük çocuğu olan aileler kıl kurdu enfeksiyonu bakımından risk altındadırlar. Çocuklar da paraziti çoğunlukla kreş veya okuldan evlerine taşırlar. Kıl kurdu olan insan uyurken dişi parazit makattan dışarı çıkar ve yumurtalarını makat etrafındaki bölgeye bırakır. Yumurtaların varlığı makat etrafında kaşıntıya ve tahrişe yol açar. Bölgeyi tırnakları ile kazıyarak kaşıyan çocuğun tırnak altlarına giren yumurtalar yatağına-çarşafına-oyuncaklarına, elini yıkadığı muslukların başlığına velhasıl tuttuğu tutunduğu her yere taşınır. Yumurtalar taşındıkları yerde iki hafta kadar canlılıklarını muhafaza ederler, nemli ortamlarda ise üç hafta kadar canlı kalırlar. Yumurtaları ellerine bulaştıran diğer aile fertleri ellerini ağızlarına götürdüklerinde enfekte olurlar yani parazit onlara da bulaşır. Yumurtalar ince barsakta açılır ve larvalar ortama dökülür. Larvalar kalın barsakta olgunlaşırlar. Makat dışında kadın genital bölgesinde de kıl kurdu görülebilir. Hastanın başlıca şikayeti makat veya genital bölgede vazgeçilmez kaşıntı arzusudur. Hasta iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk, asabiyet, aşırı duyarlıktan şikayetçidir. Barsak emilim bozuklukları-ishal, çocukta gece altını ıslatma, sara hastalığına benzer kasılmalar bile olabilir. Kaşıntı sonucu bakteri enfeksiyonu eklenen genital bölgede akıntı olabilir. En kesin teşhis hastanın dışkısında kıl kurdunu görmesi ile olur. Hasta paraziti bazen banyoda düşürür. Parazitin gözle görülemediği durumlarda dışkıda mikroskopla parazit yumurtası alınır. Bir diğer yöntem yapışkan bir özel bantı makat bölgesine yapıştırarak parazit yumurtalarının banta yapışmasını sağlamaktır. Banta yapışan yumurtalar mikroskopta görülür. Tırnak altlarından alınan kazıntı örneklerinde de mikroskopik inceleme yapılabilir.

Kıl kurdunun tedavisi için uygun ilaç seçimini doktorunuz yapar. Ne var ki parazit çok inatçıdır. İyileşen hasta kolaylıkla yeniden enfekte olabilir. Hasta tırnak altlarına yerleşen yumurtalar yüzünden kendi kendine de tekrar bulaştırabilir. Bu yüzden tedavi tekrarlanmalıdır. Bir ailede kıl kurdu görüldü ise o ailenin tüm fertlerinin hiç şikayetleri olmasa bile tedaviye alınması gerekir.

Kıl kurdundan korunmak için ne yapmalı? 

-Yatak takımları (nevresim, çarşaf, yastık kılıfı vs), bebek bezi, iç çamaşır- musluk gibi nesneleri tuttuktan sonra eller çok iyi yıkanmalı hatta fırçalanmalı. 

-Tırnak altı temizliğine son derece dikkat etmeli, varsa tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmeli, 

-Elbiseler özellikle iç çamaşırlar çok sık yıkanmalı, yıkamadan sonra kilotların ara yeri kızgın ütü ile ütülenmelidir 

Değerli okuyucular hastalıksız-sorunsuz-sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şükrü Yenice İç Hastalıkları, Hematoloji Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)