Kilo Verememe Nedenlerimiz Neler Olabilir?
Yazar Sedef Olcay Esen • Diyetisyen • 11 Mart 2020 • Yorumlar:
Eğer diyet yaptığınızı düşüyor ve sonucunda tartıda istediğiniz değişimi göremiyorsanız bir yerlerde sorun var demektir! Bazı noktaları yeniden gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. Bakalım bu noktaları bulmak için cevaplamamız gereken sorular neler?
1)Yediğiniz besinleri takip ediyor musunuz?
Gün içerisinde yediği besinlerin günlüğünü tutan veya fotoğraflayan bireyler yedikleri besinlerin takibini daha rahat yapabiliyor ve yaptıkları kaçamakları daha net görüyorlar. Durum böyle olunca da kontrolü daha erken ele almış oluyorlar. O yüzden ilk kural beslenme günlüğü tutmak!
2)Yeterli protein alımı yapıyor musunuz?
Diyet sürecinde hem metabolizmamızın çalışma hızını arttırmak hem de olası kas kayıplarını engellemek için ihtiyacımız olan proteini almak oldukça önemli! Peki ya vücudumuzda yarattıkları termik etki ile yağ yakımımızın hızlanmasına yardımcı olan proteinlerin günlük gereksinimi ne kadar? Yetişkin bir birey iseniz ve eşlik eden protein kısıtlaması gerektiren bir durumunuz yok ise 0.8 - 1 gr/gün almanız yeterli olacaktır. Ayrıca spor yapılmanız durumunda yapmış olduğunuz sporun dercesine göre bu rakamlarda artış sağlanmanız gereklidir.
3)Kalori alımınız fazla mı?
Farkında olmadan yediğimiz besinlerin kalorilerini arttırabiliyor veya az kalori olduğunu düşünerek gerektiğinden fazla tüketebiliyoruz. İşte bu noktada imdadımıza kalori sayaçları yetişiyor. Bu demek değil ki her yediğimiz kalorisini hesaplayacağız. İlk bir kaç hafta bazı günlerde bu uygulamayı yapsanız bile yeterli. Çünkü zamanla besinler ve kalori değerleri hakkında bir fikriniz oluşmuş olacak.
4)Tüm besinleri tüketiyor musunuz?
Yediğimiz besinlerin miktarı kadar kaliteleri de önemli! İşlenmiş gıdalardan ne kadar uzak durup, doğal ve çeşitli beslenirsek kilo verme sürecimiz de o kadar olması gereken gibi ilerleyecektir unutmayın.
5)Yeterli egzersiz yapıyor musunuz?
Kardiyo veya aerobik olarak bilinen kardiyovasküler egzersizler ( koşu- bisiklet- yüzme ) özellikle karın bölgesi yağların erimesine yardımcı oluyor. Haftada en az 3-4 gün yapacağımız bu egzersizler fit bir vücudun anahtarlarından birisi olduğunu bir kenara not edin.
6)Şekerli içecekleri fazla tüketiyor musunuz?
Genellikle insanların kalori alımlarının önemli bir kısmını oluşturan şekerli içecekler! Mesela bir çoğumuz kahve deyip geçiyoruz ama içerisindeki krema, şurup gibi kavramların kalorilerini görmezden geliyoruz. Sonra bir bakmışsınız o güzelim kahveler güzelim verilmesi gereken kilolara dönüşüvermiş. Asitli içecek ve meyve sularını saymıyorum bile artık içerisinde ne kadar şeker içerdiğini bilmeyenimiz yok. Ama vazgeçmeye niyetimiz de yok.
7)Kaliteli uyku uyuyor musunuz?
Uyku zihinsel ve fiziksel sağlığımızın yanı sıra kilomuz için de önemli faktörlerden bir tanesi. Ayrıca yapılan çalışmalar iyi uyku uyuyamayan yetişkinlerin %55, çocukların ise %89 oranında daha fazla obez olma riski olduğunu gösteriyor.
8)Yeterli su tüketiyor musun?
Yeterli su almadığımızda metabolizmamız da ne yazıkki yeterli çalışmıyor ve o baş belası kilolarımız istediğimiz gibi gitmiyor. O sebepledir ki her gün kg başına 30 ml hesaplayarak içeceğimiz su hem metabolizmamızı hızlandırıp yağ yakımımızı kolaylaştıracak hem de cilt sağlığımızı olumlu etkileyecek.
9)Alkol alımınız fazla mı?
Alkollü içecekler genellikle kalorileri yüksek olup vücudumuzda fazlasıyla ödem toplanmasına neden olurlar. O sebeple biz diyetisyenler diyet sürecinde alkolü pek sevmeyiz ama tüketimini de nasıl dengeleyeceğinizi öğretiriz. Gelelim püf noktalara; alkol aldıktan sonraki en önemli kural bol su tüketimi ve egzersiz yapmak. Alkol tüketirken ise yanında ekstra mısırlar, cipsler almamak ve gün içerisinde olan karbonhidrat alımımızı azaltmak diğer dikkat etmemiz gerekenler arasında.
10)Kendinize gerçekçi hedefler koyuyor musunuz?
Kilo verme döneminde yaptığımız hatalardan bir tanesi de kendimizi başlangıç olarak büyük rakamlarda hedefler koymak ve kısa sürede bunun gerçekleşmesini beklemek. Ama unutmayın kilo vermek zaman ve sabır isteyen bir süreç asıl olan bizim bu süre zarfında bazı sağlıklı noktaları alışkanlık haline getirmiş olmamız.
11)Eşlik eden bir sağlık probleminiz var mı?
Eğer ki hipotiroidi, PCOS (polikistik over), insülin direnci gibi durumlarımız olduğunda kilo verme hızımız maalesef ki bir tık yavaşlıyor.