Kilo Vermede Doğru Bilinen Yanlışlar
Yazar Özlem Tay • Diyetisyen • 9 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Sağlıklı beslenme ve diyet konusunda herkesin bir fikri ve doğru bildikleri vardır. Ancak bu bilgiler kulaktan kulağa bilgi kirliliğine yol açmaktadır.
Bugün doğru beslenmede aslında doğru bildiğiniz yanlışlardan bahsedeceğim.
1.Aç kalırsam kilo veririm. YANLIŞ!
Uzun süre aç kalmak sizi kısa zamanda zayıflatır fakat bu zayıflamanın çoğu vücuttan su ve kas kayıplarına neden olmaktadır. Aynı zamanda aç kalarak vücudumuz aldığımız az kalorili besinleri metabolizmamız yaşamını sürdürübilmesi için daha yavaş harcar. Bu şekilde vücut kendini koruma altına alır ve her alınana kaloriyi vücuda yağ olarak depolar. Bu tür beslenme programına vücut uzun süre dayamayacağı için, eski yeme alışkanlıklarına döndüğünde metabolizma yavaşladığı için verdiği kiloları hızlı bir şekilde geri alır. Bunu da unutmayalım, aç kalarak günlük yaşamaya devam etmeye çalışmak kişide yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı ve ağız içi aseton kokusu gibi sıkıntılarla karşı karşı kalmaktadır.
2. Aldığım besin ‘Light’ ise istediğim kadar yiyebilirim. YANLIŞ!
Light ürün nedir? Öncelikle buna açıklık getirelim. Enerji içeriği açısında referans ürünlere göre yağı %25 azaltılmış üründür. Bu enerjisi azaltılmış ürünler genellikle şeker ve yağı azaltılmış ürünlerdir. Light ürünün üretim sebebi günlük alması gereken kalori,yağ ve şeker miktarını azaltmaktır aynı zamanda içerdiği lif içeriği sayasinde kişiye doygunluk hissi vereceğindendiyet yapanlar tüketebilir. Fakat kontrollü bir şekilde tüketilmez ise kilo vermek yerine kilo aldırır.
3. Tek bir besin çeşidi ile zayıflama isteği.YANLIŞ!
Yaşamımız boyunca gördüğümüz ve tükettiğimiz hiçbir besin diğerinden üstün değildir. Herhengi bir besin gurubunun atlanması vücut sağlığını olumsuz etkilemekte ve önemli hastalıklardan olan kalp ve kanser riskini artırmaktadır. Dünyada her varlığın bir sebebi olduğu düşünülürse, her çeşit besin gurubununda vücudumuz için önemli işlevleri vardır. Hiçbir besin tek başına, son derece karmaşık ve sistemli işleyen vucüt mekanizmasını düzensiz ve eksiksik çalışmasını sağlayacak mucizevi bir etkiye sahip değildir.
4. Kilo vermek istiyorsan ekmeği hayatından çıkar. YANLIŞ!
Özellikle beslenme uzmanı olmayan kişiler tarafından sosyal medya da ekmeğin sağlıksız bir besin olduğu ve hiç yenmemesi gerektiği dile getiriliyor. Öncelikle her besinin bir besin değeri olduğu ve yeterli ve dengeli tüketilmediği sürece kilo alımının gerçekleşeceğini unutmayalım. Ekmek de diğer besinler gibi kişinin ihtiyacına göre alındığı takdirde kilo aldıran sağlıksız bir besin değildir. Aksine B grubu vitaminlerden zengin ve içerdiği komplekskarbanhidrat nedeniyle kişiye hem tokluk hissi veren hem de kan şekerini düzenleyen bir besin grubudur. Kompleks karbonhidrat olarak bahsettiğim kepekli, çavdar ve tam buğday ekmeğidir. Sağlıklı bir insanın günlük alması gereken karbonhidrat miktarı bütün %55-60 olması gerekir. Bu orana ekmek yemeden ulaşmamız mümkün değildir. Şunu da unutmalayım ekmekten uzak kaldığınızda abur cubura ve yüksek kalorili yiyeceklere daha fazla yöneleceği için kilo alımı hızla artacaktır.
5. Diyet yaparken, meyve tüketmemeliyim! YANLIŞ!
Diyet yaparken en çok tüketmeniz gereken gıdaların başında, birinci olarak sebzeler ve ikinci olarak meyveler gelir. Şunu çok iyi bilmeniz gerekir ki, her gün sebze ve meyve tüketmeden sağlıklı olamazsınız. Diyet yaparken, meyve tüketimi belirli ölçüde şarttır. meyve şekeri sizin düşündüğünüz gibi diyetinizi bozmaz. Burada önemli olan kararında tüketmektir. Aksi halde, gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalacak ve vücudunuz bu diyet döneminde zarar görecektir. Diyet yaparken Suyu sıkılıp içilmemelidir. Lifinden ayrılan meyve şekeri, işte o zaman sizin için faydasını büyük ölçüde yitirmiş olacaktır.Her gün mutlaka meyve tüketin. Diyet yapsanızda, diyet yapmasanız da meyve tüketin.
6. Akşam 18.00 den sonra hiçbirşey yemezsek kilo veririz. YANLIŞ!
Her bireyin yaşam tarzı farklıdır ve sabah uyanma akşam yatma, iş saatleri değişkendir. Kilo vermek için önemli olan ne zaman yenildiği değil ne kadar yenildiği ve ne kadar fiziksel aktivite yaptığıdır.Burada dikkat edilmesi gereken yatış saatinden 3 saat önce akşam yemeği ve 2 saat öncesi ara öğün saatinizi bitirmeniz gerektiğidir.’’ Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaşantısına uyum sağlamalıdır.’’
7. Sabahları aç karnına limonlu su, greyfurt suyu ve maydanoz içmek zayıflatır. YANLIŞ
Literatürde ve bilim dünyasında Hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği yoktur. limon ve greyfurtun içerdiği C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren besin gruruplarıdır. Aynı zamanda kolesterol düşürmeye yardımcı bir besindir. Ancak Limon ve greyfurtun asitli yapısı mide asidini artırarak, açlık hissini artırır ve ileri de ciddi mide hasarına sebebiyet verir.Bu nedenle sabah aç karınana tüketmek yerine ara öğünlerde tüketmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Maydanozun c vitamini yönünden zengin idrar söktürücü bir besindir. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder, yoksa kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiç bir faydası yoktur.