Kilo Vermek İçin Hangi Vitaminleri Almalıyız?
Yazar Sedef Olcay Esen • Diyetisyen • 27 Eylül 2019 • Yorumlar:
Kilo vermek birkaç sihirli hap çıkarmak kadar kolay değildir. Bununla birlikte, vücudumuzun kilo vermede mümkün olduğu kadar verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için alabileceğimiz birkaç vitamin ve mineral vardır.
İyi dengelenmiş bir diyet sizlerin besin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilir. Ancak sınırlı bir diyette iseniz, birkaç güvenli vitamin takviyesi eklemek, sağlıklı kilo vermeniz için gereken ekstra desteği sağlayabilir.
Kilo kaybı söz konusu olduğunda, tüm vitamin ve mineraller eşit yaratılmazlar.Bakalım hangileri fazla kilo vermemize yardımcı olabiliyorlar?
1. B VİTAMİNLERİ
Bu vitaminler tamamen işleyen bir metabolizma için gereklidir. B vitaminlerinin temel işlevi vücudumuzun karbonhidratları, proteinleri ve yağları metabolize etmesine ve depolanan enerjiyi gıdada kullanmasına yardımcı olmaktır.
Örneğin, Tiamin (B-1), vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, bu vitaminlerden bir veya daha fazlasının düşük seviyeleri, metabolizmamızın en iyi şekilde işlemeyeceği anlamına gelir. Bu da kilo vermemizi zorlaştırır.
En çok fasulye, mercimek, süt ürünleri, yumurta, yağsız et, kepekli tahıllar, patates ve muzda bulunurlar.
2. D VİTAMİNİ
D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir.
Vücudumuz, güneş ışığında ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini alabiliyor. Oysa bugün çoğu insan iç mekanda çok fazla zaman geçiriyor ya da güneşin her zaman parlamadığı iklimlerde yaşıyorlar.
Yiyeceklerden yeterince D vitamini almak zordur, bu nedenle takviyeler sıklıkla öneriliyor. Bazı araştırmalara göre, yeterli miktarda D vitamini depresyonun önlenmesine de yardımcı olabiliyor. Ayrıca diyet sürecini desteklediği de düşünülüyor. Araştırmalar obez bireylerdeki D vitamini seviyelerinin düşük olduğunu gösteriyor.
En iyi kaynağı güneş olsa da bu vitamini besinlerden, özellikle takviye edilmiş yiyeceklerden alabiliyoruz. Bunları sardalya, tuna, somon, yumurta sarısı, süt ve yoğurt, kuvvetlendirilmiş tahıllar olarak sıralayabiliriz.
***D vitamini fazlalığında toksik etki yaratan bir vitamin olduğundan değerler kontrol edilerek takviye alınması gerekir.
3. DEMİR
Demir, vücudumuzun besinlerden enerji üretmesine yardımcı olur. Demir, vücudumuzdaki tüm hücrelere, kaslarınız da dahil olmak üzere, oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Bu da yağ yakmamıza yardımcı olur.
Düşük demir seviyeleri ayrıca fiziksel dayanıklılığımızı ve atletik performansımızı azaltır.
En çok yağsız et, kabuklu deniz ürünleri, fasulyeler ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
4. MAGNEZYUM
Magnezyum vücutta enerji üretimi için gereklidir. Ayrıca kan şekeri kontrolünü sağlar.
En çok fındık, yağlı tohumlar, bakliyatlar ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.