Kim spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceğini düşünür ki?

Yazar Ümit KamışGöz Doktoru • 24 Ocak 2017 • Yorumlar:


Kim spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceğini düşünür ki? Sağlıklı yaşamı benimsemiş her birey sporu hayatından eksik etmiyor veya sporu meslek edinmiş kişiler zaten sporu hayatının merkezinden çıkarmıyor. Ancak spor, beden ve zihin sağlığına bu kadar faydalıyken hayata açılan pencerelerimiz olan gözlerimiz için risk faktörü de oluşturabiliyor. Pek bilinmeyen sporcu sağlığı sorunlarından birinin de gözle ilgili olduğunu belirten Dünyagöz Konya’dan Doç. Dr. Berker Bakbak “ Başta boks olmak üzere her spor dalında gözlerde hasar oluşumu riski vardır. Özellikle retina tabakasında oluşabilecek sorunlar için bireysel ya da takım oyuncusu, çocuk ya da yetişkin, lisanslı ya da lisanssız bütün sporcular göz dibi muayenesi yaptırmalıdır. “ dedi.

Herhangi bir yaralanmaya sebep olmasa da sporun bütün dallarının retina üzerinde dolaylı mekanik etki oluşturduğunu ifade eden Dünyagöz Konya’dan Doç. Dr. Berker Bakbak “Spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceği pek akla gelen bir durum değildir. Genellikle yumruk ve tekme gibi darbelere sebep olan hareketler yapıldığı için sporcuların gözlerinde hasar oluşumunda ilk akla gelen spor dalı bokstur. Aslında bu risk her spor dalı için geçerlidir. Bir futbol topuna kafa vuran, basketbolda pota altında dirsek yiyen, karatede tekmeye hedef olan, voleybolda blok için fileye yükselip yere düşen, teniste yüzüne top çarpan sporcular ya da sürekli ağırlık kaldıran halterciler de risk altındadır. 

Retina hastalıklarıyla ilgili detaylı bilgi veren Dünyagöz Konya’dan Doç. Dr. Berker Bakbak “Gözün içinde bulunan vitreus jeli, kişinin her türlü hareketinden retinanın etkilenmesini önler. Ancak yaralanmayla sonuçlanmayan çarpışma, zıplama, ağır kaldırma gibi her türlü günlük ve sportif aktivite retina üzerine dolaylı mekanik etki yaratarak retina dejenerasyonu ve retina yırtığı riski oluşturur. Yırtık oluşursa hasta uçuşma ya da ışık çakma şikayetleri oluşur ve tedavi edilmezse retina dekolmanı ve görme kaybı gelişir.” diyerek uyarılarda bulundu.

Göz dibi muayenesiyle retina tabakasının tamamının detaylı olarak incelenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Doç. Dr. Berker Bakbak “Düzenli ağır fiziksel aktivite yapan sporcuları göz sağlığı konusunda bilgilendirmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak retina sağlığının öneminin anlaşılmasında ilk adımdır. Bireysel ya da takım oyuncusu, çocuk ya da yetişkin, lisanslı ya da lisanssız bütün sporcular için periyodik retina taraması, kardiyoloji muayenesi kadar önemlidir.” dedi.

Katarakttan çocuk göz sağlığına, lazer tedavilerinden glokoma, oküloplastiden retina hastalıklarına kadar tüm teşhis, tetkik ve tedavi hizmetlerini tek çatı altında bir araya getiren ve ileri teknolojiye sahip cihazlarıyla Konyalılara göz sağlığı hizmeti veren Dünyagöz Konya’nın medikal kadrosunda, Prof. Dr. Ümit Kamış, Op. Dr. Mehmet Gülmez, Op. Dr. Nermin Ali, Op. Dr. Aykut Selçuk, Op. Dr. Fethi Energin ve Uzm. Dr. Aşina Pınar bulunuyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ümit Kamış

Göz Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al