Kimler Psikolojik Destek Almalı?
Yazar Arzu Çetin • 6 Aralık 2023 • Yorumlar:
Terapi ve danışmanlık hizmeti almak için ille de ruhsal-psikolojik bir patalojinin ya da kriz aşamasına gelmiş bir sorunun varlığı şart değildir. Aile hayatında eşlerin çözmekte problem yaşadıkları dönemsel konular, çocukların daha özgüvenli ve başarılı bireyler olarak yetiştirilmesi, iş hayatında başarılı olabilmek ve iş ortamı problemleriyle sağlıklı bir şekilde başedebilmek, kişisel gelişimimize ve dünyada hızla değişen durumlara uyum sağlayabilmek, okul ve eğitim yaşamı ile ilgili konularda pratik çözüm yöntemleri geliştirebilmek, kendini ve başkalarını daha iyi anlayabilmek, kendini ifade edebilmek, başarılı ve tatminkar sosyal ilişkiler kurabilmek, hayatın normal akışında seyreden olaylarla ve günlük stresle ilgili olarak bunları yönetebilme becerisi kazanmak ve daha birçok konu terapi ve danışmanlık hizmetleri kapsamındadır.
Öte yandan boşanma, savaşlar, doğal efetler, bir yakının ya da işin kaybı, hastalıklar gibi travmatik dönem ve deneyimlerin de etkilerinin uzun vadede psikolojik sağlığımızı etkilediği de bir gerçektir ve bu dönemler mümkün olduğunca bir uzman desteği ile atlatılmalıdır. Böyle dönemlerde aile ve sosyal çevre desteği de çok önemlidir.
Psikoloğa, terapiste, danışmana gitmek sadece sorunlu insanların yaptığı bir şey olarak algılanmamalı, bunun tam tersine sorunlarının farkında olan ve bu sorunları aşarak yaşamında büyük değişimler oluşturmak isteyen sağlıklı insanların da ihtiyaç duyduğu bir hizmet olduğu nun bilincinde olunmalıdır.
"Benim hiçbir sorunum yok, neden bir uzmandan destek alayım?" gibi bir düşünce şekli gerçekçi olmamakla birlikte çözüme ve değişime olan direncin de göstergesidir. Eğer çocuğunuzun yaşı uygun olmadığı halde elinden telefonu; tableti alamıyorsanız, iş hayatında ve sosyal yaşamınızda kendinizi mutlu hissetmiyorsanız, istediğiniz ilişkiyi yaşayamıyorsanız, evliliğinizin hayal ettiğiniz gibi gitmediğini düşünüyorsanız, dönem dönem kendinizi mutsuz, öfkeli ve çaresiz hissediyorsanız, özgüven problemlerinizin olduğunu düşünüyorsanız işte size yaşamınızda değişim oluşturabileceğiniz konular. Hatta sık sık fiziksel olarak hastalandığınız oluyorsa bu bile kendinizle ve çevrenizle olan ilişkinizin bir yansıması olabilir ve bu bile destek alınarak iyileştirmelere gidilebilecek konulardan biridir.
Sağlıklı ve akıllı bir insan yaşamını çok daha kaliteli yönetebilmeyi, hayattan keyif almayı ve keyif alırken aynı zamanda sorumluluklarını yerine getirmeyi de hedefler. Yani psikolojik açıdan sağlıklı olan bireylerin de destek almaları ve yaşamlarında oluşmasını istedikleri değişim için danışmana ya da terapiste başvurmaları son derece doğaldır.