Kırık Kalp Sendromu
Yazar Filiz Ersel Tüzüner • Kardiyolog • 9 Kasım 2018 • Yorumlar:
Kırık Kalp Sendromu
Avrupa istatistikleri kardiyovasküler hastalıklardan ölümün,kadınlara %55 erkeklerde %43 olduğunu göstermektedir.Kadınların kalpleri ve damarları stres faktöründen çok etkilenmektedir.
Bir yakınını kaybetme,boşanma,uzun çalışma saatleri gibi stresler kadınları daha çok etkiliyor.Ağır stres sonrası oluşan ve ‘’Kırık Kalp Sendromu’’ olarak isimlendirilen hastalık en çok kadınlarda görülmüştür.
Yapılan araştırmalar her yıl daha fazla sayıda kadının kalp damar hastalığına yakalandığını ortaya koymaktadır.Özellikle 65 yaş üstü kadınlarda başlıca sağlık sorunudur.Türk kardiyoloji Derneği’nin araştırması da ülkemizde kadın kalp hastalığının giderek arttığını göstermektedir.
Kadınlarda kalp hastalığından ölüm meme,akciğer,yumurtalık ve rahim kanserlerinin toplamından kat kat fazladır.İki cins arasında kalp damar hastalığının gelişmesi,belirtileri seyri ve tedaviye cevabı gibi konularda farklar bulunduğu son 10-15 yılda ortaya çıkmıştır.
1944’den bu yana Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde kadın sağlığına ayrı ve özel bir önem verilmiştir.2001 yılında kadın sağlığı ile ilgili Kopenhang Eylem Planı yapılmış bu çerçevede ‘’Kadın Kalp Sağlığı’’ özellikle öne çıkarılmıştır.Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) Mart 2005 yılında ‘’Kalpde Kadın’’ kampanyası başlamıştır.
Bu kampanyanın amacı,kadın kalp hastalıklarının giderek artması ve ağır seyretmesi konusunda bilinçlenme yaratmak,kadınların ve sağlık profesyonellerinin dikkatini konuya çekmektir.Türkiye’nin de dahil oloduğu 49 ülkede yaklaşan tehlikeye karşı bilinç oluşturma amaçlanmıştır.
Türk Kardiyoloji Derneği’nin hazırladığı ‘’Ulusal Kalp Sağlığı Politikası’’ raporunda konu ayrıntılı olarak ele alınmıştır.TEKHARF(Türk erişkinlerinde kalp hastalığı risk faktörleri) araştırmasının ortaya koyduğu hedefler sigara,hipertansiyon ve şişmanlık olarak belirlenerek kampanya başlatılmıştır.