KIŞ AYLARINDA BESLENME
Yazar Şahinde Miraboğlu • Diyetisyen • 12 Ocak 2018 • Yorumlar:
Havaların oldukça soğuk olduğu bu günlerde kişilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklikler gözlenmektedir. Gecelerin uzadığı, gündüzlerin daha kısa geçtiği kış aylarında insanların evlerinde daha fazla vakit geçirmesi atıştırmalık diye tabir ettiğimiz, cips, fındık, fıstık, patlamış mısır, çikolata gibi besinlerin sık tüketilmesine neden olmaktadır. Televizyon ve bilgisayar karşısında vakit geçirirken farkında olmadan gıda alımı veya alınan gıdaların miktarının artması beslenmemizi olumsuz yönde etkileyerek, fazladan alınan kalori alımı da doğrudan kilo artışına neden olmaktadır.
Kış aylarında yeterli mineral ve vitamin ihtiyacını karşılamak için bol miktarda meyve ve sebze tüketilmelidir.
Bu aylarda antioksidan vitaminlerden C, A ve E vitaminleri zengin olan meyveler portakal, mandalina, greyfurt, elma, kivi gibi ve yine bu vitaminlerden zengin olan maydonoz, lahana, havuç, brokoli gibi sebzeler tercih edilmelidir. Hastalıklardan korunmak için mevsim meyve ve sebzesi tüketilmesi konusunda dikkat edilmelidir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudun direncini arttıran C vitamini, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Soğuklardan etkilenip hastalığa kapılan kişilerde ise hastalığın daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. A vitamininin okside olmaması için E vitaminine ihtiyaç vardır. E vitamininin kaynakları ise fındık, ceviz, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Kış aylarında güneşin etkisini kaybetmesi nedeniyle D vitamini ihtiyacını ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan kış aylarında haftada iki kez balık tüketimine önem verilmelidir. Balık fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum minerallerinden zengindir. Aynı zamanda iyi bir E vitamini kaynağıdır.
Bu aylarda tam tahıllı veya kepekli ekmek, bulgur pilavı, tam tahıllı makarna gibi besinler tüketilmelidir. Saf şekerli ve basit karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır. Tereyağ ve margarin yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Etlerin ise yağsız yerleri tüketilmelidir.
Özellikle kış aylarında vücut ısısını dengede tutulabilmesi için vücut sıvı gereksinimi* hesaplanmalı ve buna göre sıvı alımı gerçekleştirilmelidir. Çay ve bitki çayları şekersiz olarak sıvı alımına ek kullanılmalıdır.
*Vücut sıvı gereksinimini hesaplamak için Vücut Ağırlığı x 32= litre formülünü kullanabilirsiniz.