Kısa ve Karanlık Günlerin Ardından: Kış Depresyonu
Yazar Betül Esra Baba • Psikolog • 16 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Havanın kapalı olduğu bir kış gününde hepimiz daha az enerjik hissetmişizdir. Kışın günler yaza ve bahara kıyasla çok daha kısadır. Bunun yanında bulutlu gün sayısı fazla olduğu için güneş ışığını daha az görmemize sebep oluyor. Güneş ışığını daha az gördüğümüz için depresif duygular hissedebiliyoruz. Bu depresif durumu ifade eden bir terim var, mevsimsel depresyon. Mevsimsel depresyon temel olarak, yılın belli bir mevsimi dolayısıyla kişinin hissettiği depresif haldir. Özellikle kış ayları fiziksel şartlar nedeniyle depresif hissetmeye oldukça uygundur.
Kış Depresyonunun Sebepleri
Tam olarak sebebi bilinmemekle beraber kış depresyonuna sebep olabilecek birkaç özelliği sıralayabiliriz:
-
Sirkariyan ritmi: Vücudumuzun kendi içsel zaman mekanizması vardır. Bu mekanizmaya Sirdakriyan ritim denir. Bu mekanizma sayesinde vücudumuz yemek yediği ve uyuduğu vakitleri gün içerisinde belli bir düzende yaşar. Kış ayında daha az güneş ışığı görmeye başladığımız için, güneşin durumlarına göre şekillenen içsel saatimiz olumsuz etkilenebilir.
-
Daha az güneş ışığı görmek seratonin yani beynin mutluluk hormonu oranını düşürür.
-
Mevsimsel değişikliklerde bedenin dengesini sağlayan melatonin seviyesi değişir.
Tüm bu değişimler bizim daha mutsuz ve depresif hissetmemize sebep olabilir.
Kış Depresyonunun Belirtileri
-
Günün çoğunda depresif hissetmek
-
Eskiden zevk alınan aktivitelerden artık zevk almamak
-
Daha az enerjik hissetmek
-
Fazla uyumak
-
Daha çok karbonhidrat tüketmeyi istemek
-
Sürekli yorgun hissetmek
-
Suçlu ve umutsuz hissetmek
-
İntihar düşünceleri
Bu belirtiler aslında depresyon belirtilerine benzerdir. Fakat burada önemli olan bu belirtileri neyin tetiklediği. Eğer kış ile beraber bu belirtiler gözüküyorsa kış depresyonu düşünülebilir.
Kış depresyonunun sonuçları neler olabilir?
Depresyonun bir türü olan kış depresyonu kişinin hayatında önemli sonuçlara yol açabilir. Özellikle sosyal açıdan kişinin kendini geri çekmesine sebep olabilir. Ki bu durumu daha kötü hale getirir. Zaten depresif hisseden kişi sosyal anlamda geri çekildiğinde daha da depresif hissedeceği için bir kısır döngü içine girer. Aynı zamanda akademik ve iş anlamında odaklanmakta zorlanacağı için problemler oluşur. Kişi hatta intihar düşünceleri sebebiyle ölüme kadar uzanan tehlikeli sonuçlar ile karşılaşabilir.
Kış depresyonundan kurtulma yolları
Böylesine ciddi sonuçları olabilecek bir durumu iyileştirmek için deneyebileceğimiz birkaç yöntem var:
-
Işık terapisi: sebeplerden çoğu güneş ışığının azlığıyla alakalı olduğu için dünyada light therapy olarak geçen ışık tedavisi düşünülebilir.
-
Spor yapın
-
Güneşli günlerde dışarı çıkın
-
Gün içi programlarınızı daha belirgin hale getirin
-
İmkanınız varsa tatile çıkın
-
Günlük tutun ve duygularınızı ifade edin
-
D vitamini desteği alın
Yukarıda bahsettiğimiz küçük çapta öneriler işe yaramadığında bir uzman yardımı düşünülmelidir. Çünkü depresyon belirtiler itibariyle intiharı barındırması ve hayat kalitesini önemli ölçüde düşürmesi nedeniyle müdahale edilmesi gereken bir problem olabilir.
Karanlık ve kısa günlerin mevsimi kış bize depresif hissettirebilir. Tüm fiziksel etkilerin yanında yaşamı anlamlandırma şeklimiz depresif hisleri etkileyecektir. Her şey ve herkes konusunda umutsuz hissettiğinizde dahi unutmayın, kışın sonu bahardır.