Kişilik Özelliklerini Yansıtıyor
Sosyal medya hayatımızın bir parçası her gün yaptığımız paylaşımlar bizler hakkında ne kadar bilgi veriyor?
Sosyal medya ile birlikte benliğimizi sunmaya başlarız bununla beraber ruh halimiz ile ilgili de birçok bilgiyi aslında karşı tarafa aktararak gerçek hayatımızdan daha kolay bir şekilde yapabilme imkanı elde etmiş oluruz. Örneğin dışadönük insanlar yaptıkları günlük yaşam ve aktivitelerini paylaşarak sosyal medyayı daha sık kullandıklarını, özsaygısı az olan kişilerin daha çok birlikte olduğu kişilerle fotoğraf paylaşmaları, nevrotik olan kişilerin onay almak dikkat çekmek için paylaşım yapmaları, narsist kişilerin beğenilme-başarı odakları paylaşım yapmaları bizlerin fikir oluşmasına da katkı sağlamaktadır.
'HAYATLARINI TEŞHİR EDİYORLAR'
Günümüzde artık hemen hemen herkesin sosyal medya hesaplarının olduğu aşikardır. Kullandığımız sosyal medyayı hangi kitleye hitap ederek kullanacak olmamız paylaşım türüne göre sınıflandırmamıza neden olmaktadır. Çünkü sosyal medyada oluşturulan içeriklerin duyurmak istediğimiz kitleyle bağdaşması gerekmektedir.
Sosyal medyanın benlik algısını olumsuz yönde değiştirebilmenin yanı sıra paylaşım yapanların kendi görüşlerini yüzünden toplumsal baskıya maruz kaldıkları da aşikârdır. Bunun için şu örneği verebiliriz; afet vb doğal olaylarda paylaşım yapmayanları “duyarsız, bencil” gibi nitelendirerek yoğun bir baskı yaratılmasına neden oluyoruz. Herkesin olaylara bakış açısının Farklı olabileceği, acı eşiklerinin aynı oranda olmayışı, empati düzeyindeki farklılıklar vb. durumlar göz önünde alınarak çıkarımlarımızı yapmamız gerekmektedir. Çünkü olaylara veya herhangi bir duruma aynı tepkiyi vermeyen insanların duyarsız ve bencil diye genelleme yapılması doğru bir davranış değildir.
'BİRÇOK SORUNA NEDEN OLUYOR'
Teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte sosyal medyaya olan ilgi hızla artmaya devam ederken bağımlılığı ve insan üzerindeki etkisini de paralel olarak arttırıyor. Sosyal medyanın bizlere katkısı çok fazla olmasına rağmen geçirilen sürenin artması bağımlılığa neden olmaktadır. Bu durumla birlikte gün içinde yapılacak olan işlerin ertelenmesine, eksik yapılmasına neden olarak günlük veya iş hayatımızda aksamalara sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra tabii ki psikolojik olarak da etkilemektedir. Kişinin vücudunda birtakım dengesizliklerle birlikte kaygı bozukluğu, panik atak, uykusuzluk, öfke gibi durumlara zemin oluşturabiliyor.
'PLANLI ŞEKİLDE YAPILIYOR'
Medya insanlar arasındaki iletişimi farklı boyutlara taşıyarak fark edilmeyi, bilinirliği sağlayan bir araç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Bireyler için mutluluk, psikolojik bir tamamlayıcı olma özelliğidir. Kişisel markalaşma ile bireyler nasıl algılandığına ve nasıl gözüktüğüne odaklanmaya başlayarak ilişkilerdeki durumu onay almaya ve beğeni toplamaya itmiştir.
'SOSYAL MEDYADA BAĞIMLILIKLARDAN BİRİSİ'
Farkındalığımızı ve odağımızı değiştirdiğimizde yani ana veya ortama getirdiğimizde sosyal medyayı kontrol etmek birinci önceliğimiz olmayacaktır. Sosyal medyayı düşüncelerimizden kurtulmak için dikkat dağıtıcı unsur olarak kullanmamalıyız. Sadece gerekli zamanda kullanmaya özen göstermeye çalışmalıyız. Dijital detoks uygulamaya çalışmalıyız. Psikolojik destek almaya çalışabiliriz.