Kök Hücre Tedavisi

Yazar M.Uğur Mermerkaya • 8 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Bu yöntem, kişinin kendi kök hücreleri ile gerçekleştirilir. Kök hücreler, başka hücrelere dönüşebildikleri için, hasarlı bir dokuya yerleştirildiklerinde o bölgedeki dokulara dönüşmeye başlarlar. Bu sayede bölgede bulunan hasar tedavi edilmiş olur. Kök hücre tedavisi genelde kıkırdak dokularda meydana gelmiş olan hafif hasarların ve aşınmaların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kök hücre tedavisi, hastanın rahatsızlıklarına ve şikâyetlerine özel olarak planlanan bir süreçtir. Tedavi kapsamında hasta birtakım muayenelerden geçer. Bu muayeneler sonucu elde edilen bilgilerle hastaya en uygun tedavi planı hazırlanır.

Kök Hücre Nedir?

Kök hücreler, bedende yer alan tüm hücrelere dönüşebilme yeteneği olan hücrelerdir. Özellikle anne karnındayken, embriyolarda kök hücre sayısı çok fazladır. Bu kök hücreler zamanla başkalaşım geçirerek farklı hücreleri ve dokuları meydana getirirler. Teknoloji ve bilimsel çalışmalar sayesinde ilerleyen tıp; kök hücrelerin, dokuları yenileme özelliğini keşfetmiştir. Daha sonra ise bu hücreler, zaman içerisinde hasarlı dokuların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Kök hücreler birçok tıp dalında olduğu gibi Ortopedi ve Travmatoloji alanında da kullanılmaktadır.

Kök Hücre Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Kök hücre tedavisi, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin doktor onayıyla herkese uygulanabilir. Genellikle ameliyata gerek kalmayan ufak çaplı tedavilerde veya ameliyat sonrası oluşan yaraların hızlıca iyileştirilmesinde kullanılır. Kök hücreler, zamanla eklendikleri dokuya dönüşmeleri ile bilinirler. Bu sayede, dokuda meydana gelmiş olan hasar, hastanın kendi kök hücreleri ile tedavi edilebilir.

Ortopedi ve Travmatoloji alanında, kök hücre tedavisi genelde hasarlı kıkırdak dokuların onarılması amacıyla kullanılır. Kıkırdaklar eklemlerimizi saran çok önemli dokulardır. Kıkırdaklar ve eklemler sayesinde vücudumuzun hareket etmesi; yani günlük yaşamımızı sürdürmemiz mümkün hale gelir. Kıkırdak dokuların zarar gördüğü durumlarda hareket kabiliyetimiz azalabilir, günlük faaliyetlerimiz oldukça ağrılı bir hale gelebilir. Kök hücre tedavisi, ameliyata gerek kalmayacak ölçüde olan kıkırdak hasarlarının onarılmasında kullanılır.

Kök Hücre Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kök hücre tedavisi, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, modern bir uygulamadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Kalça ve diz eklemi kireçlenmesi.

El ve ayak bileği kireçlenmesi.

Omuz eklemi kireçlenmesi.

Menisküs ameliyatından sonra iyileşme sürecini hızlandırmak için.

Kas ve bağ doku yırtılmaları.

Parçalı ve kaynaması zor kemik kırıkları.

Kök hücre tedavisinin hangi amaçla ve hangi şekilde kullanılacağı ancak bir doktor tarafından belirlenebilir. Her tedavi şeklinde olduğu gibi, kök hücre tedavisinde de kapsamlı bir doktor muayenesi çok önemlidir. Doktor muayenesi sırasında hastanın hasarlı dokuları ve bu dokulardaki hasarın boyutu belirlenir. Eğer durum kök hücre tedavisi uygulamaya elverişli ise doktor, kişiye özel bir tedavi planı oluşturur.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kök hücre tedavisi, kök hücrenin hangi dokulardan alındığına göre iki yolla yapılır. Tedavinin hangi yolla yapılacağı, onarılması planlanan dokuya ve doktor kararına göre değişebilmektedir.

Kemik İliğinden Kök Hücre Tedavisi: Kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerle yapılan kök hücre tedavisi, özellikle; eklem, kas, kemik, bağ doku gibi dokuların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu yöntem, biraz sonra bahsedeceğimiz yönteme kıyasla daha zor ve zahmetlidir. Zor olmasının sebebi, kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerinin, çoğaltılabilmesi için özel laboratuvar koşullarına ihtiyaç duyulmasıdır. Bu koşullarda çoğaltılan hücreler matriks isimli özel doku kaplarında yer alırlar. Daha sonra ise bu matriksler direkt olarak hasarlı bölgeye nakil edilir.

Yağ Dokusundan Kök Hücre Tedavisi:

Yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerle yapılan kök hücre tedavisi çok daha kolay bir işlemdir. Gerek kök hücrelerin toplanıp çoğaltılması açısından gerekse de çoğaltılan kök hücrelerin dokulara ulaştırılması bakımından daha pratiktir. Bu işlemde hastadan alınan yağ dokuları, santrifüj isimli bir cihazda konsantre hale getirilir. Daha sonra ise konsantre hale gelmiş olan kök hücreler bir enjektör yardımıyla alınır ve hastanın hasarlı olan dokusuna enjekte edilir.

Kök Hücre Tedavisi

Kök hücre tedavisi, tıp biliminin gelişmesi ile ortaya çıkmış oldukça güvenilir ve modern bir yöntemdir. Bu tedavi öncesinde hastaların rahatsızlıkları ve şikâyetleri belirlenir. Hasta çeşitli görüntüleme tekniklerinin de yardımıyla özenle muayene edilir. Daha sonra ise toplanan bilgiler ışığında bir tedavi planı hazırlanır. Kök hücre tedavisi, herkes için farklı şekillerde planlanabileceği için kök hücre tedavisi uygulaması değişiklik gösterebilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M.Uğur Mermerkaya Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)