Kol Germe
Yazar Aylin Bilgin Karabulut • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 22 Ağustos 2017 • Yorumlar:
KOL GERME AMELİYATI
Kolun üst iç kısmının derisi, yaşlanma veya aşırı kilo alıp vermeler sonucunda gevşeme ve sarkmalar oluşmaya çok müsaittir. Kolların gergin derili ve kalın olduğu durumlarda kolun üst arka bölümüne liposuction yapmak kolları inceltebilir. Başlangıç halindeki deri gevşeklilerinde ise lazer lipoliz (slim lipo) ile hem deride gerginlik sağlamak, hem de kolların inceltilmesi mümkün olabilmektedir. Yine de bu yöntemler seçilmiş bir grup hastada iyi sonuç vermektedir. Deri bolluklarının fazla olduğu durumlarda mutlaka fazla derilerin çıkarılması gerekmektedir. Bu durumda da derinin koltuk altına doğru buradan yapılacak kesilerle gerilmesi yeterli sonuç vermemektedir. Deri bolluklarının derecesine göre koltuk altından başlayan ve kolun iç yüzünde dirseğe doğru inen izlerle ameliyatın planlanması gerekmektedir. Kolun iç kısmında ve koltuk altında oluşacak izin boyu sarkmanın derecesi ile doğru orantılıdır. Kol germe ameliyatlarında önemli gelişmelerin 1970' li yıllarda meydana gelmiş olmasına rağmen, elde edilen sonuçların tatminkar olmamasının nedeni yanlış hasta seçimidir.
Ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısmındaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklığın derecesine dikkat edilir. Ayrıca ameliyat sonrası gelişecek yara izi hakkında hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Kol germe ameliyatı genel anestezi altında yapılabileceği gibi lokal anestezi altında da yapılabilmektedir. Kol iç ve arka kısmında (sarkık bölgede) elips şeklinde bir kesi yapılarak sarkık deri ve fazla olan yağ dokusu eksize edilir. Aynı seansta gerekirse kolun diğer bölgelerine liposuction da yapılır. Kesi yeri içten iki tabaka şeklinde dikilir, ameliyat sonunda kol yumuşak bir pansumanla sarılır ve işlemden yaklaşık 3-4 saat sonra hasta evine gidebilir. Kol germe ameliyatı (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontur düzeltme ameliyatları (karın germe, meme küçültme veya büyütme ve bacak germe) ile birlikte de yapılabilmektedir. Hasta üç hafta süre ile özel kol korsesi giyer. Bir hafta süreyle kol hareketlerini kısıtlaması istenir.Hastaya kollarını yüksek tutması önerilir ve bunun dışında özel olarak dikkat etmesi gereken bir husus yoktur.
Yara izi, tüm ameliyatlarda olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrasında da genişlik ve kabarıklık açısından kişiler arasında farklılık gösterir. Ameliyat sonrası yara izini minimuma indirmek için, ameliyat bölgesine kortikosteroid’ li kremlerle masaj yapılması önerilir, gerekirse silikon yaprak uygulanır.
Doğru hasta seçimi yapıldığı sürece kol germe ameliyatının sonuçları hem hastayı hem de tedavi eden hekimi mutlu kılacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.