Kolit Hastalığı

Yazar Muharrem TaşkoparanGastroenterolog • 12 Ekim 2020 • Yorumlar:

  1. Kolit nedir?

Kalın bağırsağın iltihabi hastalığıdır. Kolit ; mikroplara veya diğer zararlı uyaranlara bir yanıt olarak bağırsağın iç (mukozal) tabakasının iltihaplanması anlamına gelir ve bağırsakta ülserlere yol açar. Akut veya kronik olabilir. En çok bilineni Ülseratif Kolit hastalığıdır.  

  1. Kolit hastalığı kimlerde ve ne sıklıkta görülür?

Kolit nedenlerine bağlı olarak her yaşta görülebilir. 

Ancak Ülseratif Kolit daha çok 15-30 yaşlarında görülür. Kadın erkek oranı eşittir. Genetik geçiş gösterebilir. Yakın akrabalarda ve hastaların çocuklarında görülebilir. 

  1. Kolit bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı olan ve olmayan kolit çeşitleri vardır. Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden yakınlarına ve çocuklarına bulaşmaz.

  1. Kolit hastalığının nedenleri nelerdir?

Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterse de birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Bazı bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir. 

  1. Kolit çeşitleri nelerdir?

Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı, Mikroskopik Kolit, Allerjik kolit, Enfeksiyöz kolit, Antibiyotik kullanımına bağlı Psödomembranöz kolit, İskemik kolit, Radyasyon koliti (Radyoterapinin yan etkisine bağlı)

  1. Kolit hastalığı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, makattan kanama, bulantı, kusma, ateş, şişkinlik

  1. Kolit hastalığının tanısı nasıl konulmaktadır?

Gastroenteroloji Uzmanı; hastanın şikayetlerini  dinlendikten, hastanın öyküsünü öğrendikten  sonra Fizik Muayenesini yapar.  Kan, gaita testleri ve iltihabi testlere bakar. Sonuca ulaşabilmek için genellikle kolonoskopi yapılır. Kalın bağırsak;  kolonoskopi sayesinde kontrol edilir ve ihtiyaç halinde bağırsaktan parça alınarak biyopsi yapılır ve tanı konur. 

  1. Kolit hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Kolitin şekline göre tedavi yapılır. Tıbbi tedaviler uygulanır. 

  1. Kolit hastalığının tedavisinde beslenme nasıl olmalıdır?

Kolitin şekline ve sebebine göre değişiklik gösterebilir. Beslenme, Barsak Hastalıklarının nedeni değildir ancak bazı yiyecekler alevlenmeyi tetikleyebilir veya belirtileri kötüleştirebilir. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye değişir ve ülseratif koliti veya Crohn hastalığı olan herkes için belirtileri azdıran tek bir yiyecek veya içecek türü yoktur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muharrem Taşkoparan Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)