Kolonoskopi Sigmoidoskopi
Yazar Kadir Uskuay • Genel Cerrah • 2 Eylül 2017 • Yorumlar:
İnce ve esnek bir boru ile anüsten girilerek bütün kalın bağırsağın ve ince bağırsakların son 10-15 cmlik kısmının görüntülenmesi yöntemidir. İşlemden önce bağırsakların ağızdan alınan ilaçlarla temizlenmesi gerekir. Rektosigmoidoskopide ise kalın bağırsağın anüse yakın kısmının ( son 20-25 cm. )incelemesi yapılır.
Kolonoskopi kalınbarsak hastalıklarının tanısında en güvenilir yöntem olduğu gibi, polip ve benzeri kanser öncesi lezyonların ameliyata gerek kalmadan alınmasını sağlayarak hastaları kanserden korumaktadır.
Makattan kan gelen veya dışkıda gizli kan bulunan 40 yaş üzeri kişilerde, kansızlığı olan menapozdaki bayanlarda, 50 yaşını aşmış herkese kolon kanseri ve kolon polibi araştırılması amacıyla kolonoskopi yapılması önerilmektedir.
Birinci dereceden akrabalarında kolon kanseri olanların ise, akrabalarında çıktığı yaştan 10 yıl önce başlayarak kolonoskopi yaptırmaları gerekir. Kolon kanserlerinin büyük çoğunluğu polip denen iyi huylu tümörlerin üzerinde gelişir. Tarama amaçlı yapılan kolonoskopi, kanser gelişmeden önceki aşamada poliplerin bulunup alınmasını sağlar. Bu sayede kolonoskopi, hastaları hem kanserden hem de ameliyattan kurtarır.
Kalınbarsağından polip alınan hastalarda, polibin türüne göre, 1 ile 3 yılda bir takip kolonoskopiler yapılması gerekir.