Kompozit Laminalar
Yazar Vildan Zorlu • Diş Hekimi • 12 Kasım 2018 • Yorumlar:
Kompozit laminalar kırık, çürük nedeniyle oluşan madde kayıplarında, renklenmelerde, dişler arası boşlukların kapatılmasında, diş rengindeki kompozit rezin materyalleri ile dişlerde estetik bir görünümün sağlanması için kullanılır.
Kompozit laminalar nasıl uygulanır?
Kompozit laminaların yapılabilmesi için dişlerin ön yüzelerinden ( vestibülden) çok az miktarda diş dokusu kaldırılır. Çok hafif bir pürüzlendirme ile kompozit laminalar için tutuculuk sağlanır. Sonrasında özel dolgu materyalleri diş yüzeyine yapıştırılır ve şekillendirilerek cilalanır. Böylece diastema adı verilen diş boşlukları, çapraşıklıklar, kırıklar, çürükler vb. giderilerek kişilere daha estetik bir görüntü kazandırılması sağlanır.
Kompozit veneerlerdeki yeni teknoloji komponeer nedir ve nasıl uygulanır?
Komponeer kompozit veneerlerin hazır, prefabrike halidir. Kompozit veneerler ( kompozit laminalar) genellikle diş rengindeki dolgu materyalleri ile hekim koltuğunda tek seansta hastaya uygulanan sistemdir . Komponeer ise kompozitlerin sıkıştırılarak fırınlanmış hazır, prefabrike halidir. Dolayısıyla hekime ve hastaya uygulamada kolaylıklar sağlamaktadır.
Oldukça yeni bir uygulama olan komponeer teknolojisi yaprak şeklindeki hazır kompozit veneerin diş yüzeyine yapıştırılarak uygulanması işlemidir. Bu işlemin uygulanabilmesi için dişten çok az bir madde kaldırılır ( ort. 0.3 mm). Sonra prefabrike komponeerlardan hastaya uygun ebatta olanı seçilir ve uygun rezin materyallerle diş yüzeyine yapıştırılır ve cilalama işlemi gerçekleştirilir. Tek seansta uygulanabilen işlemlerdir.
Kompozit lamina ve komponeer sonrası nasıl bir bakım yapılmalıdır?
Ağız içerisinde yapılan tüm restorasyonlar çürük oluşumu açısından risk taşır. Dolayısıyla çok iyi bir ağız hijyeni sağlanması gerekir. Rutin diş fırçalama, diş ipi kullanımı, arayüz fırçası, ağız gargarası kullanımı dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Ayrıca laminaların kullanım ömrünü uzatabilmek için sert besinler ısırılırken ve çiğneme esnasında dikkatli olunmalıdır. Kompozit laminaların ve komponeerların kırılgan özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bazen de kompozit materyalinin belli bir süre kullanımından sonra su alarak şişmesi sebebiyle dişin belli bölgelerinde hafif kabarıklıklar ve renk değişiklikleri oluşabilir. Bunun için düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Bu kontroller esnasında laminalarınıza uygulanacak basit bir cilalama işlemi ile bu problemler kolaylıkla ortadan kaldırılabilecektir.