Kompozit Lamine Nedir, Kimlere Uygulanır? Porselen Laminalar Nasıl Yapılır?
Yazar Songül Mirzaoğlu • Diş Hekimi • 8 Nisan 2020 • Yorumlar:
KOMPOZİT LAMİNE NASIL YAPILIR?
Kompozit lamine yapılacak dişlere lokal anestezi uygulanır.
Çürük var ise temizlenir.
Dişe uygun renkte olan kompozit seçilerek, hastanın beklentileri doğrultusunda küçük tabakalar halinde diş yüzeyine yerleştirilip sonrasında yine ışıkla sertleştirilir.
Diş uygun forma getirilir. Son aşamada cilalanıp, tedavi bitirilir.
KOMPOZİT LAMİNE KİMLERE YAPILABİLİR?
-
Yaşlanmaya bağlı olarak aşınmış veya formu bozulmuş dişlere, daha estetik bir görünüm sağlamak için,
-
Dişlerin normal yapısında yüzey düzenli değilse (defektli dişlerde), şekil bozuklukları varsa,
-
Dişler arası boşlukları kapatmak için (diestema kapatma),
-
Ön dişlerdeki travma vs. sonrası kırık vakalarında,
-
Ön dişlerin şekil, yapı, form ve ya uzunluk ile ilgili istenilmeyen durumların giderilmesinde,
-
Aşırı renklenmiş olan dişlerde, beyazlatma işleminden iyi sonuç alınmadıysa,
-
Ön dişlerde çürük veya dolgu varlığında,
-
Ön bölgedeki çapraşıklığın giderilmesini isteyenler için,
-
-
Dişteki madde kaybının çok fazla olduğu durumlarda (çürük ve ya dolgu), kompozit lamine yapılması uygun değildir. Laminelerin dayanıklılığı azalır. O yüzden bu gibi durumlarda kaplama yapılması daha sağlıklıdır.
Porselen Laminalar Nasıl Yapılır?
Lamina, Latince ‘’yaprak’’ manasındadır. Porselen lamina Çayyolu da; dişlerin üzerine ince, yaprak şeklinde hazırlanarak yapılan estetik amaçlı yapılan materyallerdir.
Günümüzde diş hekimliğinde estetik, lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelmiştir. Çünkü, görünümü hoş olmayan çarpık dişlerle veya araları açık karşıdan bakıldığında diş yokmuş izlenimi veren minicik dişlerle gülümsemek; karşı tarafta tamamen olumsuz bir izlenim uyandırmaktadır.Gözlemleyen tarafta, bakımsız ve özensiz izlenimi uyandırmakla beraber, gülümseyen kişide de özgüven ve öz saygı eksikliği yaratmaktadır.
Oysa güzel bir gülümsemede kendine güven,kendine özen, tamlık,bütünlük, dostluk, sıcaklık duyguları uyanmaktadır karşı tarafta.
Porselen laminalar, dişte bazen hiç aşındırma yapmadan bazen de 0.3-0.5 mm aralığında minimum aşındırma ile yapılan estetik uygulamalardır. Tercih edilme sebeplerinden en önemlisi dişe en az işlem uygulanarak yapılmasıdır. Doğal diş dokusunu korumak isteyen bireylerde özellikle tercih edilmektedir.
Dişlerde hiç aşındırma yapmadan preplesss dediğimiz yöntemle porselen lamina yapabilmek için ağız ve dişlerin yapısının buna uygun olması gerekmektedir. Genellikle dişlerin arasında boşluklar varsa, küçük yapıda dişler mevcutsa ve çenelerin kapanışı uygun şekilde ise söylenilen yöntemle dişler hiç aşındırmadan porselen laminalar yapılabilmektedir.
Dişteki preparasyon işleminin ardından ölçü alınarak laboratuvar transferi gerçekleşir. Ölçü malzemeleriyle alınan ölçülerin yanı sıra dijital tarayıcı dediğimiz cihazlarla çok kısa sürede ölçü almak mümkündür. Dijital tarayıcı ile alınan ölçünün transferi de elektronik posta ile yapılmaktadır.
Laboratuvara iletilen ölçünün ardından ışık geçirgenliği ve ışığı yansıtması doğal diş dokusu ile çok benzeyen özel porselenlerden yine 0.3-0.7 mm kalınlığında porselen laminalar üretilmektedir.
Yaprak şeklinde hazırlanan laminalar diş yüzeyine yapıştırmaya hazır hale gelirler.